Mergi direct la conținut »
VIDEO/ Stresul examenelor cauzează erupții foarte puternice pe corp. Aproape jumătate dintre bolile pielii sunt agravate de stres
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > VIDEO/ Stresul examenelor cauzează erupții foarte puternice pe corp. Aproape jumătate dintre bolile pielii sunt agravate de stres

VIDEO/ Stresul examenelor cauzează erupții foarte puternice pe corp. Aproape jumătate dintre bolile pielii sunt agravate de stres

Date privind legătura dintre  bolile de piele și stres sunt  foarte vechi, dar dovezile care să confirme această legătură sunt mai recente. De fapt, bolile de piele sunt agravate de stres. De aceea trebuie ca, indiferent de problemele pe care le avem, să găsim momente de relaxare, momente în care să facem ceea ce ne place.

De Elvira Gheorghiță,

Chiar și atunci când vorbim de melanom, cancerul pielii, boala poate evolua foarte bine dacă pacienții duc o viață mai liniștită.

Tinerii în perioadele de stres, cele dinaintea examenelor, fac dermatite atopice. Erupțiile pe corp cauzate de stres sunt foarte puternice, explică pentru Libertatea, profesor doctor Olga Simionescu, șeful clinicii de dermatologie de la Spitalul Clinic Colentina din București.

Același tip de inflamație de pe piele apare și  la nivel cerebral

Dovezile care să ateste legătura dintre bolile pielii și stres sunt relativ recente și ele sunt confirmate de o investigație, RMN cerebral funcțional.

”Psoriazisul este agravat de un stres psiho-emoțional puternic. Fie omul are o traumă, are un deces în familie, schimbă locul de muncă, fie a fost speriat, fie este din natura sa mai anxios. Dovezi există relativ recent. Vorbim despre axa neuro-cutanată, vorbim despre  dovezi prin RMN-ul cerebral funcțional, care atestă că atunci când un om are o inflamație pe piele, de exemplu un psoriazis, același tip de inflamație este și la nivel cerebral. Și cum s-ar putea explica asta? În cadrul dezvoltării embrionale, noi venim din trei foițe. Foița numită ectoderm este foița comună și pentru piele, și pentru sistemului nervos central. Este categoric dovedit că oamenii care încearcă, chiar dacă au o viață stresantă, să-și găsescă un sistem de a face meditații, de a-și da câteva minute pentru ei înșiși, de a face lucruri care le fac plăcere, evoluează foate bine în bolile cronice de la nivel cutanat”, a spus profesor dr. Olga Simionescu, la interviurile Libertatea Live.

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!
Recomandări

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

 

Stresul examenelor cauzează erupții foarte puternice pe corp

Stresul poate afecta, deopotrivă, copiii, adolescenții și tineri. Un exemplu este acela al tinerilor care înainte de examen ajung la spital cu erupții foarte puternice.

”O altă boală agravată de stres este dermatita atopică. În perioade de stres, înainte de examene, la adolescenți apare o erupție foarte puternică. De asemenea, acneea este agravată de stres, lupusul eritematos. Sunt foarte multe boli unde stresul are un rol important. De regulă, erupția urmează la scurt timp după episodul stresant”, mai spune medicul dermatolog.

Suceava este noul Colectiv: manageri de spital susținuți politic, achiziții cu firme de casă, o clinică nouă ce stă nedeschisă la Fălticeni și minciuni despre COVID-19
Recomandări

Suceava este noul Colectiv: manageri de spital susținuți politic, achiziții cu firme de casă, o clinică nouă ce stă nedeschisă la Fălticeni și minciuni despre COVID-19

 

Aproape jumătate dintre bolile pielii sunt agravate de stres

În medicină sunt cunoscute cam 4.000 de tipuri de boli dermatologice. Aproape jumătate sunt cauzate de stres.

Cam la 40 %, se apropie de jumătate, din bolile de piele sunt agravate de stres. Cancerul numit melanom, dacă (pacienții, n.r.) nu sunt stresați, cancerul merge mai bine”, explică medicul Simionescu.

Bolnavii cu neliniște, cu anxietate suferă mai mult, iar boala se  agravează. Totodată, și alimentația modernă influențează negativ bolile pielii. Spre exemplu, acneea este agravată de alimentele de tip fast food.


Citește și:

Stresul, afecțiunea secolului XXI, este cauza multor boli. Sarcinile de serviciu, ritmul alert, mustrarea șefului sunt factori favorizanți

De la minerit la bere. Cele mai bogate femei din lume controlează companii ca Heineken, BMW, Mars sau LOreal


 

Close
Închide
  Close