Mergi direct la conținut »
O notificare pe Facebook îți răpește 14 secunde de atenție! Sunt de ajuns doar 3 secunde ca să provoci un accident auto - STUDIU
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie > O notificare pe Facebook îți răpește 14 secunde de atenție! Sunt de ajuns doar 3 secunde ca să provoci un accident auto - STUDIU

O notificare pe Facebook îți răpește 14 secunde de atenție! Sunt de ajuns doar 3 secunde ca să provoci un accident auto – STUDIU

Un răspuns pe WhatsApp înseamnă 33 de secunde de neatenție, iar o notificare pe Facebook îți ia 14 secunde din atenție.

De Daniel Ionașcu,

Când filmezi pe Facebook Live la volan, ai 24 de secunde de neatenție și e ca și cum nu te mai poți uita la nimic altceva, la șosea sau la pericole, pentru că s-a dovedit că 80% din timpul de Facebook Live îl petreci privind ecranul mobilului.

Datele consultate de Libertatea sunt din studiul “Fii treaz la volan”.

Aceste date despre deficitul de atenție la volan vin pe fondul unei realități terifiante.

Record european la morți pe șosele

România este campioană europeană la numărul de morți pe șosele, cu 1.951 decese în anul 2017.

Media noastră este de 98 de decese 1.000.000 de locuitori.

Media europeană este la jumătate față de România, cu 49 de victime la 1.000.000 de locuitori.

Media mondială este de 174 de morți, dar aici intră țările cu reguli rutiere laxe și unde șoferii abia le respectă și pe acestea.

De la an la an, regresăm.

Căci România a înregistrat în anul 2017 o în urcare cu 1% a ratei deceselor pe șosele, față de 2016, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

În 2,6 secunde, cât te uiți la telefon, parcurgi 36 de metri la 50 de kilometri la oră

În fața acestor evidențe, Asociația pentru Promovarea Asigurărilor a demarat o campanie numită “Treaz la volan”, în parteneriat cu Poliția Română, prin care dorește ca șoferii, pietonii și bicicliștii să conștientizeze riscurile oboselii și ale distragerii atenției.

Reacția lui CTP, după ce PSD a distribuit o fotografie falsă
Recomandări

Reacția lui CTP, după ce PSD a distribuit o fotografie falsă

Când un șofer verifică o notificare pe Facebook și dă like postării, cea mai lungă repriză de neatenție vizuală continuă este de 2,6 secunde. În medie, pentru o notificare, sunt necesare 10 priviri în telefon, iar în total sunt 14 secunde de neatenție. Aceeași notificare duce la 20 de secunde de condus cu o singură mână.

În 2,6 secunde ai parcurge, fără să te uiți la drum, 36 de metri, dacă circuli cu 50 km/h, sau 65 de metri, dacă ai 90 km/h.

Un mesaj pe WhatsApp – 33 de secunde

O scurtă conversație pe WhatsApp purtat la volan înseamnă 2,6 secunde de neatenție continuă la drum. Conversația înseamnă 25 de priviri în telefon, 33 de secunde de neatenție totală și 50 de secunde de condus cu o singură mână.

O gură de cafea înseamnă 100 de metri conduși cu o mână

De asemenea, ai nevoie de patru secunde pentru a bea o gură de cafea. În cele patru secunde poți parcurge 100 de metri de condus cu o mână.

Intervenţia jandarmilor la protestele din 10 august. Decizia oficială privind raportul
Recomandări

Intervenţia jandarmilor la protestele din 10 august. Decizia oficială privind raportul

Un live pe Facebook – 80% din timp stai cu ochii în telefon

În același timp, un Live de 30 de secunde pe Facebook înseamnă 24 de secunde de neatenție totală, din care 1,3 secunde de neatenție continuă. Sunt necesare 35 de priviri în telefon și 40 de secunde de condus cu o mână.

Când au tras linie, cercetătorii au văzut că șoferul a petrecut 80% din cele 30 de secunde uitându-se în telefon.

Citește și:
Ce spun sociologii despre faptul că în România sunt 13.500 de case de pariuri, 9.700 de farmacii și doar 90 de cinematografe

Close
Închide
  Close