Acestea sunt primele raiduri aeriene efectuate de Statele Unite în Siria de la începutul mandatului preşedintelui Joe Biden.
„Raidurile aeriene au distrus mai multe poziţii situate la un punct de control utilizat de grupuri militante susţinute de Iran, inclusiv Kaitib Hezbollah şi Kaitib Sayyid al Shuhada. Această ripostă militară proporţionată a fost efectuată alături de măsuri diplomatice, inclusiv consultări cu parteneri din coaliţie”, a explicat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
U.S. Conducts
Defensive Precision Strike in Syriahttps://t.co/pcPrU86Jx6
Operaţiunea transmite un mesaj clar: preşedintele Biden va acţiona pentru protejarea personalului militar american. În acelaşi timp, am acţionat în mod deliberat pentru a reduce tensiunile în estul Siriei şi Irak
John Kirby:
Departamentul Apărării al SUA a confirmat atacul cu rachete, iar Pentagonul a confirmat că Joe Biden a autorizat acțiunea: „Cu aprobarea președintelui Biden, forțele militare americane în cursul serii au declanșat atacuri aeriene împotriva grupurilor din estul Siriei. Aceste lovituri aeriene au fost autorizate ca răspuns la atacurile recente împotriva personalului american și al Coaliției din Irak și la amenințările în curs de desfășurare pentru acest personal”.
Potrivit Bild, care citează activiști ai grupării Hashed al-Shaabi, cel puțin 17 membri ai miliției pro-iraniene au fost uciși.
În ultimele două săptămâni, obiective americane din Irak, inclusiv Ambasada SUA din Bagdad, au fost vizate de atacuri cu rachete, atribuite unor grupuri islamiste proiraniene. Un civil american a fost ucis la Erbil, iar alţii au fost răniţi în atacuri. Grupul „Saraya Awliya al-Dam” a revendicat atacul.
Decizia de a face lovi miliția din Siria în loc de Irak a fost luată pentru a evita provocarea unor probleme guvernului irakian, care rămâne partener în lupta antiteroristă împotriva ISIS, notează Politico.
Bombardamentele americane intervin în contextul în care Statele Unite şi Iranul depun eforturi pentru relansarea negocierilor pe tema Acordului nuclear iranian. Fostul președinte Trump s-a retras din acordul nuclear din 2015, declanșând tensiuni între Washington și Teheran.
Foto: EPA