Miniștrii de Finanțe din grupul economiilor mari și industrializate au promis, de asemenea, că vor intensifica sancțiunile împotriva Moscovei dacă Vladimir Putin continuă să tergiverseze în privința unui acord de încetare a focului.

Comunicatul lor comun a marcat o schimbare semnificativă de politică din partea administrației Trump, care anterior refuzase să dea vina exclusiv pe Rusia pentru războiul ruso-ucrainean.

Aceasta vine și în contextul în care Donald Trump, președintele SUA, și cei mai apropiați consilieri ai săi au sugerat că ar putea fi pregătiți să renunțe la rolul de mediatori de pace, după ce nu au reușit să obțină o încetare a focului în primele 100 de zile de mandat la Casa Albă.

„Condamnăm războiul brutal continuu al Rusiei împotriva Ucrainei și apreciem rezistența extraordinară a poporului ucrainean și a economiei ucrainene”, au declarat miniștrii de Finanțe ai G7 după un summit de trei zile desfășurat la Banff, Canada, la care a participat și Scott Bessent, secretarul Trezoreriei SUA.

„G7 rămâne angajat în sprijinul ferm al Ucrainei în apărarea integrității sale teritoriale și a dreptului său de a exista, precum și a libertății, suveranității și independenței sale, în vederea unei păci juste și durabile”, au adăugat aceștia.

Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România
Recomandări
Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România

Declarația pare să contrazică pozițiile anterioare adoptate de Casa Albă de la începutul eforturilor de a încheia conflictul.

Declarațiile unilaterale anterioare ale SUA descriau situația ca fiind „criza Ucraina-Rusia”, iar un plan de pace scurs în presă, propus de Washington, presupunea ca Kievul să cedeze părți din teritoriul său către Moscova ca preț pentru pace.

Însă în ultimele săptămâni, europenii au fost încurajați de schimbarea de retorică a administrației Trump, în contextul în care Putin continuă să respingă oferta acestuia privind o încetare necondiționată a focului care să creeze spațiu diplomatic pentru negocieri de pace.

Președintele SUA a ajuns la un acord cu liderii Marii Britanii, Franței, Germaniei, Poloniei și Ucrainei conform căruia Moscova ar trebui pedepsită cu sancțiuni severe dacă va continua să tergiverseze.

Speranțele europenilor au fost însă zdruncinate când Trump l-a lăudat pe Putin și a cerut creșterea comerțului SUA cu Rusia, în loc să îi adreseze un avertisment ferm într-o convorbire telefonică recentă între cei doi lideri.

Țările UE și Regatul Unit au răspuns prin lansarea unor noi pachete de sancțiuni economice împotriva Moscovei.

Declarația G7 a promis, de asemenea, menținerea înghețării activelor rusești și explorarea unor noi măsuri punitive.

Ultimul termen din procesul lui Vlad Pascu. Avocații lui cer reducerea pedepsei: „E ușor să-i dăm 10 ani de închisoare și să acoperim incompetența autorităților”
Recomandări
Ultimul termen din procesul lui Vlad Pascu. Avocații lui cer reducerea pedepsei: „E ușor să-i dăm 10 ani de închisoare și să acoperim incompetența autorităților”

„Dacă nu se ajunge la o astfel de încetare a focului, vom continua să explorăm toate opțiunile posibile, inclusiv intensificarea presiunii prin noi sancțiuni”, se arată în document.

Comunicatul a fost primit cu ușurare la Bruxelles. „Slavă Domnului”, a spus un oficial occidental care lucrează la politica privind Ucraina.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.