„Nu suntem interesați (…) de un război cu Yemenul. Nu suntem interesați de un conflict de niciun fel aici”, le-a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, reporterilor aflați în aeronava Air Force One.
„Tot ceea ce a făcut președintele (Biden) a fost încercarea de a preveni orice escaladare a conflictului, inclusiv loviturile de aseară”, a precizat Kirby.
Forțele americane și britanice au lansat în cursul nopții de joi spre vineri bombardamente aeriene în Yemen, ca ripostă la adresa grupării Houthi, susținută de Iran, pentru atacurile sale asupra navelor maritime din Marea Roșie.
Kirby a declarat că Biden a aprobat loviturile după un atac al Houthi de marți. Forțele navale americane și britanice au respins acel atac, doborând drone și rachete lansate de milițiile yemenite Houthi spre sudul Mării Roșii.
Biden „a fost ținut la curent cu desfășurarea acelui atac. A durat ceva timp. Când a fost informat că a fost respins cu precizie și eficiență, și-a convocat echipa de securitate națională – acest lucru s-a întâmplat marți după-amiază -, i s-au prezentat opțiunile de răspuns și a aprobat acele opțiuni, la acel moment”, a detaliat Kirby.
Reprezentantul Casei Albe a adăugat că atacul Houthi de marți a avut loc imediat după ce SUA au emis „ceea ce poate fi înțeles doar ca un ultim avertisment pentru rebelii Houthi. Aceștia au încălcat acest lucru în mod evident în atacul lor de marți și așa s-a ajuns la aceste bombardamente” americane și britanice.
O „evaluare a daunelor” cu privire la cât de mult au fost afectate capacitățile milițiilor Houthi în urma bombardamentelor, este în derulare, a mai spus Kirby, iar Casa Albă este sigură că Biden și-a exercitat atribuțiile legale atunci când a ordonat atacurile.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri o rezoluţie care cere încetarea „imediată” a atacurilor rebelilor Houthi asupra navelor comerciale în Marea Roşie, menţionând de asemenea dreptul statelor membre de a apăra navele în faţa acestor atacuri. Rusia s-a abţinut la votul asupra acestei rezoluţii, notează Agerpres.
Foto: Hepta.ro
parpalache • 13.01.2024, 12:08
Era un film american- cu Robert de Niro-in care un președinte american -inaintea alegerilor pentru cel de al doilea mandat...scadea alarmant in sondaje!Dar„echipa”lui a gasit repede soluția(ca d-aia e din„profesioniști”)!A inceput un razboi cu...Albania!In comedia respectiva, Albania habar n-avea de razboiul ala!Daar... viața bate filmul!In viața reala, Yemen chiar simte-dureros de real- ca „patria democrației”vrea un razboi-acum când președintele in exercițiu scade in sondaje!