”Din punctul meu de vedere și din discuțiile pe care le-am avut și cu alți primari, cred că Executivul trebuie să solicite o prorogare a acestui termen, aprilie 2018, până să spunem în 2021, când se va elimina practic și bonusul de cogenerare, cred că acel moment va fi suficient și acest timp e destul de generos pentru ca România să poată să fie pregătită astfel încât să nu mai fie o problemă socială atât de importantă renunțarea la subvenție”, a declarat Firea, într-o emisiune la Antena 3, potrivit Agerpres.ro.
România nu este pregătită să renunțe la subvenția la gigacalorie
Aceasta a afirmat că poartă deja discuții cu Toma Petcu – ministrul Energiei și cu vicepremierul Paul Stănescu – ministrul Dezvoltării, pentru trimiterea unei scrisori la Bruxelles în care să explice că România ”nu e pregătită în acest moment să elimine total subvenția pentru energie termică atât în ceea ce privește subvenția acordată de autoritățile locale, cât și subvenția acordată de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și să se amâne, practic, să se proroge acest calendar”.
Scumpire cu 32% la gigacalorie, urmează aprobarea subvenției
Declarația Gabrielei Firea vine în contextul în care Consiliul General al Capitalei a votat recent majorarea prețului la gigacalorie cu 32%, iar acum trebuie să decidă și majorarea subvențiilor astfel încât efectul să nu fie resimțit de către populație.
ELCEN și RADET, în insolvență
De altfel, atât ELCEN – producătorul de energie termică al Capitalei, cât și RADET – distribuitorul acesteia, sunt în insolvență din toamna anului trecut.
Primăria Capitalei vrea să preia ELCEN, iar un act normativ în acest sens a fost deja aprobat de Guvern.
Cea mai ieftină și cea mai scumpă gigacalorie
În România, cea mai scumpă gigacalorie plătită de către populație este în municipiul Constanța, unde cetățenii au achitat în irana trecută 411,8 lei, în condiţiile în care preţul de furnizare aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a fost de 431,1 lei/Gcal.
Cea mai ieftină gigacalorie se plătește în Cernavodă, datorită faptului că este folosit agentul termic de la centrala nucleară operată de către Nuclearelectrica pe amplasamentul orașului.
Serviciul public de alimentare cu energie termică a trecut integral în sfera de reglementare, autorizare şi control a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), iar ANRSC nu mai are nicio competenţă în acest domeniu.