De Daniel Ionașcu,

”Măsura este condiționată de efectuarea de către angajator a transferului sarcinii fiscale a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, ca urmare a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017, respectiv efectuează majorarea venitului salarial brut cu cel puțin 20% față de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajații beneficiari ai acestei măsuri.

Pentru aceste persoane, al căror venit salarial brut este majorat cu cel puțin 20% față de nivelul din luna decembrie 2017, angajatorii determină nivelul contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate, datorate potrivit prevederilor Codului fiscal, prin aplicarea cotelor de 25% și, respectiv 10% la venitul brut majorat”, se arată în nota de fundamentare.

Și furați și cu banii luați

Astfel, nu vor beneficia de această ordonanță programatorii de la companiile care nu au majorat salariile brute cu 20%, adică fix angajații care sunt deja afectați de o scădere de salarii.

Reamintim, revoluția fiscală a adus trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, dar și reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru ca măsura să fie neutră.

Dar pentru ca angajații să nu piardă la leafă este necesar ca angajatorii să majoreze salariile brute cu 20%. Acest lucru e valabil pentru toți angajații din România.

Fetele de la Total Dance Show, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu
Recomandări

Fetele de la Total Dance Show, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu

 

Problema este că la IT-iști, cercetători, persoane cu dizabilități această reducere a impozitului pe venit de la 16% la 10% nu îi ajută. Și asta pentru că aceștia sunt deja scutiți de impozitul pe venit. Astfel, lor le scade salariul cu circa 6% chiar dacă angajatorii cresc salariile brute cu 20%.

Statul înlătură o discriminare creând alta

Așa a ajuns Guvernul la soluția actualei ordonanțe.

”În vederea menținerii facilității fiscale de care beneficiază categoriile de persoane scutite de la plata impozitului de venit, în condițiile în care angajatorii mențin costurile cu salariile cel puțin la un nivel egal cu cel din decembrie 2017, este necesară instituirea unui mecanism fiscal-bugetar care să înlăture discriminarea acestei categorii de angajați în raport cu toți ceilalți angajați.

În cazul persoanelor fizice care beneficiază concedii medicale şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, cu excepţia cazurilor de accident de muncă sau boală profesională, baza lunară de calcul al CAS este suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical”, se arată în nota de fundamentare.

Firmele, obligate să suporte diferențele de contribuții la contractele part-time

Pe de altă parte, pentru contractele part-time, unde revoluția fiscală a dus la situații în care oamenii trebuie să vină cu bani de acasă, angajatorii sunt obligați să suporte o parte din impozit.

”Începând cu data de 1 ianuarie 2018, în cazul persoanelor fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, nivelul CAS și CASS datorat nu poate fi mai mic decât nivelul contribuțiilor aferente salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile.

Din aplicarea în practică, au fost sesizate situații în care uneori venitul brut realizat de către angajați este mai mic decât cuantumul contribuțiilor sociale aferente salariului minim brut pe țară, pe care le datorează acești angajați.
Pentru evitarea unor astfel de situații este necesară adoptarea în regim de urgenţă a unui act normativ care să elimine dificultățile de aplicare a măsurii”, arată nota de fundamentare.

Premierul Viorica Dăncilă a spus că angajații cu contracte part-time vor plăti contribuții sociale și de sănătate la nivelul veniturilor realizate, iar restul va fi suportat de angajator.

”În cazul persoanelor fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, pentru care nivelul CAS și CASS datorat nu poate fi mai mic decât nivelul contribuțiilor aferente salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile, se propune completarea prevedrilor Codului fiscal în sensul că acești angajați suportă CAS și CASS la nivelul venitului brut realizat efectiv, iar diferența de contribuții până la nivelul contribuțiilor sociale aferente salariului minim brut pe țară se suportă de către angajator/plătitorul de venit, în numele angajatului”, arată documentul.

Ministerul Justiţiei susţine că OUG privind salariile unor bugetari ar putea fi neconstituţională.

De aici s-a schimbat jocul Simonei Halep în finala de la Dubai. Ce i-a spus antrenorul
GSP.RO

De aici s-a schimbat jocul Simonei Halep în finala de la Dubai. Ce i-a spus antrenorul

Horoscop 22 februarie 2020. Vărsătorii caută soluții pentru problemele dificile
HOROSCOP

Horoscop 22 februarie 2020. Vărsătorii caută soluții pentru problemele dificile