MENIU CAUTĂ
15 Iun. 2018 21:43 , de Sorina Ionaşc

Conflictul PSD-Iohannis escaladează. Numirea lui Vlase la SIE, amânată. Suspendarea preşedintelui NU este exclusă. SURSE

Distribuie

Conflictul PSD-Iohannis escaladează. Social-democraţii nu-l acceptă pe Gabriel Vlase la şefia Serviciului de Informaţii Externe, cel puţin nu acum. Situaţia rămâne tensionată cel puţin până când preşedintele Klaus Iohannis va lua o decizie privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi. Surse din PSD au precizat, pentru Libertatea, că pe masa social-democraţilor rămân ambele variante de sancţionare a şefului statului: suspendarea şi punerea sub acuzare pentru înaltă trădare. Deciziile vor fi luate, cel mai devreme, peste aproape două săptămâni.

Conflictul dintre PSD şi Klaus Iohannis este departe de a fi rezolvat. Surse apropiate conducerii PSD au precizat că, în acest moment, varianta numirii lui Gabriel Vlase la şefia SIE nu este una tocmai agreată. Cărţile se joacă la pachet cu decizia preşedintelui Klaus Iohannis privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA.

„În niciun caz, Gabriel Vlase nu va fi numit săptămâna viitoare”, au precizat sursele politice, explicând că se folosesc de acelaşi termen ca în cazul amânării unei soluţii de la Cotroceni privind decizia Curţii Constituţionale.

De altfel, preşedintele PSD a avut o reacţie ironică la adresa lui Iohannis, pe nominalizarea lui Vlase la SIE.

”O să o citesc până o să înţeleg, poate e nevoie să facem o dezbatere” a spus, vineri, preşedintele PSD, el comentând adresa primită de la şeful statului privind nominalizarea lui Gabriel Vlase la şefia Serviciului de Informaţii Externe în aceleași cuvinte cu care președinte Iohannis a anunțat ce intenționează să facă după motivarea CCR pe revocarea Laurei Codruța Kovesi.

Sancţionarea lui Iohannis, pe masa PSD


Nominalizarea lui Gabriel Vlase nu a fost făcută după o discuţie între Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis, cel puţin nu una directă. Şeful PSD nu a mai discutat cu preşedintele României de la recepţia organizată la Cotroceni, de Ziua Europei, de pe 9 mai.

Ca atare, niciuna dintre variantele de sancţionare a şefului statului nu este exclusă în acest moment. Social-democraţii îl ţin pe Klaus Iohannis în şah până când va decide dacă o revocă sau nu pe Laura Codruţa Kovesi. Aşadar, este luată în calcul de PSD atât suspendarea lui Klaus Iohannis, cu sau fără referendum de demitere, dar şi punerea sub acuzare a preşedintelui pentru înaltă trădare. 

În primul rând, trebuie convocată o şedinţă a coaliţiei pentru a stabili paşii următori, apoi o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional. Niciuna nu se va face săptămâna viitoare. Social-democraţii rămân totuşi în ţară, având în vedere că două săptămâni va fi convocată şi sesiune extraordinară în Parlament.

 

Informaţiile vin după ce secretarul general PSD, Marian Neacşu, a spus că Gabriel Vlase va fi votat la şefia SIE săptămâna viitoare.

”Noi la nivelul conducerii partidului, am discutat de multă vreme că domnul Vlase ar fi propunerea noastră pentru această înaltă demnitate. Nu am transmis această propunere în niciun mod oficial către preşedinte”, a declarat Marian Neacşu, la Şcoala de Vară a Tineretului Social Democrat.

Citește mai multe despre gabriel vlase, CEx, înaltă trădare și sie pe Libertatea.

Comentarii