Mergi direct la conținut »
Klaus Iohannis se potrivește profilului pentru șefia Consiliului European, dar discuțiile sunt premature - surse Libertatea
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Klaus Iohannis se potrivește profilului pentru șefia Consiliului European, dar discuțiile sunt premature - surse Libertatea

Klaus Iohannis se potrivește profilului pentru șefia Consiliului European, dar discuțiile sunt premature – surse Libertatea

Dezbaterile despre cine va fi viitorul președinte al Consiliului European sunt premature, au declarat pentru Libertatea surse familiarizate cu negocierile purtate la Bruxelles. ,,În 2009 și 2014, întrebarea cine va fi noul președinte a fost lămurită ultima”, ne-a spus una dintre surse, adăugând că această decizie depinde de mai mulți factori, îndeosebi de alegerile europarlamentare din primăvara anului viitor.

Începutul anului viitor este critic pentru cum va arăta noul raport de forțe politice la nivel european, inclusiv când vine vorba despre cinve va fi noul președinte al Comisiei.

În același timp, alte surse au spus, pentru Libertatea, că președintele Klaus Iohannis se potrivește profilului căutat de către Franța și Germania, care au cea mai mare greutate în procesul decizional, indiferent de rezultatele alegerilor europarlamentare. Un semnal în favoarea susținerii sale pentru această funcție ar putea fi summit-ul european care va avea loc la Sibiu, în 2019, a doua zi după ieșirea efectivă a Marii Britanii din UE.

Citând surse de la Bruxelles, Hotnews a scris că președintele român Klaus Iohannis este luat în calcul pentru poziția de viitor președinte al Consiliului European, ocupată în prezent de Donald Tusk, fost premier al Poloniei.  Mandatul lui Tusk expiră în decembrie 2019, după ce a fost prelungit cu încă doi ani și jumătate. 

Potrivit Hotnews, calculele pentru Iohannis sunt aproape făcute, în contextul în care cutuma europeană spune că dacă funcția de șef al Comisiei va reveni unei țări din Vestul Europei, cel de președinte al Consiliului va fi al unei țări est europene. Având în vedere actualul context politic din est, cu mai multe țări membre care încep să facă notă discordantă și nu se raliază cerințelor UE, precum Polonia sau Ungaria, România este avantajată.


Citește și:

Cum va arăta Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale care va înlocui Formularul 600

Close
Închide
  Close