„Am abordat subiectul Schengen, subiect care în acest moment este în analiză la nivelul comisiilor de specialitate. Am beneficiat de rezultatele comisiei de verificare care şi-a desfăşurat activitatea în perioada 10-12 octombrie, rezultate care au fost pozitive”, a spus Nicolae Ciucă.
Și a continuat: „România a făcut tot ceea ce a fost necesar să îndeplinească cerinţele aquis-ului spaţiului Schengen, rămânând să rezolvăm şi să clarificăm în bilateral cu Olanda aspectele care sunt necesare astfel încât să putem să convingem că într-adevăr avem îndeplinite condiţiile pentru a fi primiţi în spaţiul Schengen”.
Șeful Guvernului a precizat că România va menține dialogul cu olandezii și va oferi „toate datele de care este nevoie”, pentru a îndepărta „orice dubiu legat de ceea ce a făcut ţara noastră astfel încât să îndeplinească toate aceste cerinţe”.
Ce le-a cerut Ciucă europarlamentarilor români
La întâlnirea avută joi, 27 octombrie, cu europarlamentarii români la Bruxelles, premierul și șeful PNL le-a spus acestora că este nevoie de diplomație bazată pe argumente în relaţia cu Olanda și că trebuie evitate discursurile agresive, au declarat surse din PNL pentru Libertatea.
„Premierul a spus că tendința de a forța cu discursuri agresive nu ajută la obținerea rezultatelor urmărite, ci dimpotrivă, trebuie urmată o linie înțeleaptă, cu argumente, diplomatică, cu explicarea a ceea ce am făcut, cu argumentele pe care le avem, și care nu sunt deloc puține”, au precizat sursele, care au adăugat că Nicolae Ciucă „a fost foarte ferm” și a făcut două apeluri la europarlamentarii români să renunțe la discursurile nepotrivite la adresa Olandei.
Parlamentul Olandei: Să nu se ia „măsuri ireversibile” privind aderarea României
Parlamentul European a votat pe 18 octombrie rezoluţia prin care se cere aderarea României la spaţiul Schengen cu 547 de voturi pentru, 49 împotrivă şi 43 abţineri. Potrivit documentului consultat de Libertatea, 15 eurodeputați olandezi au votat pentru aderarea României, patru olandezi au votat împotrivă, iar 6 europarlamentari olandezi, dintre care 5 aparținând partidului premierului Mark Rutte, s-au abținut de la vot.
Rezoluția Parlamentului European nu produce efecte concrete, dar are rolul de a da un semnal important. Extinderea spațiului Schengen necesită unanimitatea Consiliului Europei, iar votul decisiv va fi dat în decembrie.
Pe 20 octombrie, Parlamentul olandez a votat o rezoluţie în care se cere să nu se ia „măsuri ireversibile” legate de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. În document s-a făcut referire la „corupţia persistentă” şi la „problemele persistente legate de crima organizată”.
Pe 21 octombrie, europarlamentarul olandez Sophie in ‘t Veld a criticat decizia Parlamentului de la Haga de a se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen: „Îmi este rușine că țara mea blochează accesul României la Schengen!”.
Surse: Mark Rutte nu a luat decizia finală privind aderarea României la Schengen
În acest moment, potrivit surselor guvernamentale consultate de Libertatea, premierul Olandei, Mark Rutte, nu a decis încă dacă sprijină sau nu România privind aderarea la Schengen, adică nu se opune, dar nici nu a decis în favoarea aderării.
„Problema lui Rutte nu este portul Constanța, acestea sunt povești. Este vorba despre politica internă din Olanda, pentru că în martie vor fi alegeri regionale, a căror miză este importantă pentru partidul său, VVD”, au explicat surse guvernamentale pentru Libertatea, marți, 25 octombrie.