Mergi direct la conținut »
#AllForJan. Suspecţi arestați în cazul asasinării jurnalistului slovac Jan Kuciak
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

#AllForJan. Suspecţi arestați în cazul asasinării jurnalistului slovac Jan Kuciak

Poliţia slovacă a arestat în dimineața zilei de joi, 27 septembrie, mai multe persoane suspectate de implicare în asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei sale în luna februarie, a anunţat avocatul familiei reporterului ucis, citat de Agerpres.

Presa slovacă a transmis că una sau mai multe persoane au fost reţinute în acest caz.

„Astăzi, dimineaţă, suspecţii de asasinarea lui Jan Kuciak şi a Martinei Kusnirova au fost arestaţi”, a scris pe pagina sa de Facebook Daniel Lipsic, ex-ministru de interne slovac.

Jurnalistul slovac Jan Kuciak și iubita sa au fost găsiți morți în propria casă, în dimineața zilei de 26 februarie. Kuciak, în vârstă de 27 de ani, lucra la aktuality.sk, un site de investigații jurnalistice.

De atunci, sunt organizate cu regularitate proteste împotriva guvernului, la Bratislava şi alte oraşe slovace. O astfel de manifestaţie se aşteaptă să aibă loc şi vineri, 28 septembrie.

Înainte de a fi asasinat, Kuciak a investigat presupuse legături dintre oameni politici slovaci şi mafia italiană prezentă în Slovacia.

De altfel, mai mulți oameni de afaceri italieni au fost reținuți pentru asasinarea jurnalistului slovac Jan Kuciak, ulterior fiind eliberați.

Asasinarea lui Kuciak şi ultimul său articol, publicat după moartea jurnalistului, au amplificat în Slovacia, o ţară membră a UE cu 5,4 milioane de locuitori, temerile privind libertatea presei în faţa corupţiei.

Criza a condus la manifestaţii masive săptămânale împotriva guvernului, forţându-l pe premierul Robert Fico să demisioneze.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

Succesorul şi aliatul său, Peter Pellegrini, a salutat joi, 27 septembrie, pe pagina sa de Facebook, arestarea „suspecţilor de asasinarea celor doi tineri nevinovaţi”.

Unitatea de elită a poliţiei NAKA s-a limitat să transmită că a arestat suspecţi implicaţi ‘în crima violentă’, fără să ofere detalii, precizează sursa citată.

Postul de televiziune Markiza a informat că opt persoane au fost arestate la Kolarovo, în sudul ţării, între care şi un bărbat care locuieşte în acest oraş şi care ar fi lucrat în trecut în calitate de anchetator în cadrul poliţiei.

În zilele de după uciderea jurnalistului, poliţia a considerat ‘probabil’ ca această crimă să aibă legătură cu ancheta realizată de Kuciak privind relaţiile dintre politicieni locali şi reprezentanţi ai N’Drangheta, mafia calabreză.

În luna mai, Jan Kuciak a fost premiat postmortem de şcoala de jurnalism Axel Springer.


Citește și: Ioan Gyuri Pascu, comemorat pe acorduri de chitară. Spectacolul „Din dragoste pentru Gyuri” a adunat zeci de artiști la Agnita


Close
Închide
  Close