Angajații combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi spun că sunt nemulţumiţi de oferta salarială avansată de administraţie pentru încheierea noului contract colectiv de muncă. Ei suflă în vuvuzele şi scandează „Hoţii”. Mulţi dintre cei prezenţi la protest spun că s-ar mulţumi cu o creştere de 500 de lei a salariilor.
„ArcelorMittal Galați își reafirmă angajamentul de a continua dialogul cu partenerii sociali, în cadrul legal. Oferta noastră, actualizată astăzi, reprezintă un complex de îmbunătățiri financiare care cumulează o mărire generală a veniturilor salariaților de până la 28%, în două etape, pentru cele mai mici salarii. Compania își manifestă încrederea că numai într-o atmosferă calmă și responsabilă se va putea găsi o soluție sustenabilă, în beneficiul tuturor părților”, a declarat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.
De cealaltă parte însă, Sindicatul Siderurgistul AMG, singurul reprezentativ de pe platforma combinatului, cu care se poartă negocierile privind încheierea noului contract colectiv de muncă, solicită o majorare salarială cu 350 de lei, sporuri de 50-100% pentru zilele libere muncite, majorarea la câte 400 de lei a celor cinci prime anuale, dar şi majorarea valorii tichetului de masă la 15 lei.
„Dacă reprezentanţii administraţiei nu îşi modifică oferta salarială, pe măsura eforturilor salariaţilor, noi, singurul sindicat reprezentativ cu dreptul de a negocia şi a semna contractul colectiv de muncă pe 2018, suntem nevoiţi să folosim toate mijloacele legale de luptă sindicală, începând cu declanşarea conflictului de muncă, după data de 26 ianuarie, când se încheie şi temenul de negociere a contractului colectiv de muncă pe 2018”, a declarat, joi, secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan.
El a precizat că totuşi adminsitraţia ArcelorMittal Galaţi a renunţat în cadrul negocierilor la introducerea sporului de condiţii grele în salariile de bază. Pe de altă parte, administraţia combinatului doreşte ca noul contract colectiv de muncă să fie încheiat pentru doi ani, în timp ce sindicaliştii vor încheierea contractului pentru o perioadă de doar un an.
În continuare, sute de muncitori protestează în faţa sediului administrativ al companiei, nemulţumiţi de oferta salarială primită.
Muncitorii de la ArcelorMittal Galaţi au protestat şi luni, dar şi pe 16 ianuarie, în curtea unităţii nemulţumiţi de oferta salarială a administraţiei. Reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au făcut luni apel la dialog.
„ArcelorMittal Galați își menține angajamentul de a îmbunătăți situația socială a angajaților dar pe fundamentul asigurării viitorului combinatului. Discuțiile trebuie să continue, în cadrul legal. Împreună, am trecut prin 8 ani consecutivi cu pierderi, susținuți de compania-mamă prin investiții fără precedent, atât în oameni cât și în tehnologie. Combinatul se află acum pe drumul cel bun și aproape de o revenire, mulțumită eforturilor tuturor. Nu ar trebui să punem în pericol ceea ce am realizat cu toții. În ansamblu, propunerea noastră actuală de creștere a veniturilor este cu până la 9% peste rata inflației de anul trecut, care a fost de 3%, adică în total 12% – pentru cele mai mici salarii. Ne bazăm pe responsabilitatea și înțelepciunea colegilor noștri, care înțeleg că orice escaladare nedorită, ilegală sau violentă a situației nu poate aduce mai multe resurse pentru creșterea salariilor și că asemenea situații trebuie abordate prin măsuri legale”, a declarat purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu.
Şi asta în condițiile în care sindicaliștii doresc o majorare cu 350 de lei pentru toate salariile angajaților și prime de 400 de lei. În plus, administrația combinatului dorește ca noul contract colectiv de muncă să fie încheiat pentru doi ani, în timp ce sindicaliștii vor încheierea contractului pentru o perioadă de doar un an. Vechiul contract colectiv de muncă a expirat pe 15 ianuraie și s-a convenit ca negocierile pentru încheierea contract să se încheie până în 26 ianuarie.
Combinatul ArcelorMittal Galaţi are circa 5.800 de angajaţi.
Citește și: VIDEO/Militarii şi poliţiştii învaţă pe de rost răspunsurile pentru a trece testele psihologice. Cum păcălesc angajaţii MAI şi MApN evaluările