Întrebat la B1TV dacă tatăl său a lucrat în aparatul fostei Securități, profesorul Alexandru Rafila a răspuns: ”Da, a lucrat până în 1949, în iunie. Eu nu știu foarte multe lucruri, am aflat despre aceste lucruri când eram student”.
”Tatăl meu a terminat Facultatea de Medicină în 1960. Eu m-am născut în 1961, iar evenimentele la care faceți referință s-au petrecut în anii ’48-’49”, a mai spus reprezentantul României la OMS.
Chestionat apoi dacă tatăl său este aceeași persoană din documentele CNSAS în care se menționează că este născută în URSS în 1920, după cum a relatat Newsweek, Rafila a replicat: ”Da, este adevărat. Bunicul meu a fost prizonier în Rusia, a lucrat în Armată, a fost prizonier și s-a întors cu un copil din Rusia, tatăl meu”.
În mod evident, apartenența la Securitate în acea perioadă, din punctul meu de vedere, este un lucru absolut condamnabil.
Alexandru Rafila:
Președintele Societății Române de Microbiologie a subliniat însă că tatăl său, Alexandru Rafila, despre care o parte a presei a scris că ar fi fost responsabil de uciderea unor țărani din Valea Crișului Alb la sfârșitul anilor ’40, nu a fost implicat în acel masacru.
”Acel lucru s-a întâmplat la două luni și jumătate după ce tatăl meu fusese exclus din Securitate și dat afară din Partidul Comunist Român. El era membru de partid. Iar tatăl meu, ulterior, a avut de suferit. A fost exclus din Facultatea de Medicină timp de 6 luni pentru că a fost considerat un element dușmănos. El nu a fost implicat în acel masacru”, a precizat Alexandru Rafila la B1TV.
Tatăl meu a fost student la Medicină la București, în perioada 1954-1960. A terminat al doilea facultatea, la vârsta de 40 de ani. A fost militar, a luptat pe front până în 1945, până la 25 de ani. Nu văd unde este vina mea pentru că sunt fiul tatălui meu.
Alexandru Rafila:
”Nu este nicio scuză pentru apartenența la o astfel de organizație. A fost exclus din Securitate și a fost dat afară și din PCR pentru că nu era corespunzător sarcinilor pe care trebuia să le îndeplinească”, a încheiat Rafila dezvăluirile.
Tatăl lui Rafila, descris ca torționar în „Memorialul durerii”
Reacția lui Rafila a venit după ce, în ultimele zile, în presă a apărut suspiciunea că aceasta ar fi fiul fostului șef al Securității arădene, descris ca torționar într-unul dintre episoadele documentarului „Memorialul durerii”, realizat de Lucia Hossu-Longin la TVR.
Marcel Ciolacu: ”Știam foarte bine adevărul. Mai ales domnul premier Orban”
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că știa trecutul tatălui actualului reprezentant al României la OMS.
”Am constatat un atac la familia domnului profesor Rafila, știind atât eu, cât și domnul prim-ministru Orban, foarte bine, adevărul. Mai ales domnul prim ministru Orban, pentru că este mai bine informat decât mine”, a spus Marcel Ciolacu la prezentarea Gabrielei Firea și a lui Adrian Streinu Cercel drept candidați pe lista PSD pentru Senat în București, la alegerile parlamentare care vor avea loc pe 6 decembrie.
”Îmi cer scuze domnului profesor Rafila și familiei dânsului pentru acest inconvenient pe care trebuie să îl suportați”, a adăugat Ciolacu.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!