• În prima sa zi de muncă la Mega Image, pe 10 august 2016, Florică Cercel are un ghinion care îi schimbă viața.
  • Un motostivuitorist îi strivește piciorul.
  • Operat de mai multe ori, omul nu mai poate merge normal, abia se mișcă dintr-un loc în altul.
  • El primește certificat de invaliditate și e pensionat la 38 de ani.
  • Dar Mega Image crede altceva și, pentru că Cercel o dă în judecată și cere 3 milioane de lei, corporația angajează detectivi particulari ca să descopere escrocheria.
  • Lovitura pe care corporația a vrut să o dea se întoarce însă împotriva lanțul uriaș de supermarketuri!
  • Detectivii îi predau lui Mega Image un DVD unde se vede că bărbatul urmărit, chiar la adresa unde stă angajatul, se mișcă doar puțin șchiopătând, pe stradă.
  • Mega merge pe 19 iulie 2018, miercurea trecută, în fața judecătorului din Cornetu, iar ceea ce urmează este o scenă pe care firma de un miliard de euro nu o va uita niciodată!

Mega Image este echivalentul succesului și profitului în afacerile de la raft.

Fondul de investiții belgiano-olandez Ahold Delhaize are business de 1,4 miliarde de euro pe an cu lanțul de supermarketuri în patru țări: Grecia, Bulgaria, Serbia și România.

Dintre acestea, România e regina câștigurilor. ”Afacerile Mega Image îşi continuă galopul: plus 12% în primele trei luni din 2018!”, titrează Ziarul financiar.

Libertatea prezintă azi și o altă față a marilor corporații.

Mega Image a ales să-și rezolve problema urmărindu-și angajatul!

Cu peste 600 de magazine în toată țara, Mega Image are, ca orice firmă de această talie, o sumedenie de probleme interne de trecut, inclusiv accidente de muncă.

Cum rezolvă problemele, asta stă în cultura companiei.

Un accident de muncă i se întâmplă lui Florică Cercel, angajat de Mega în 10 august 2016, pe salariul minim pe economie, și călcat în aceeași zi în depozitul din Popești-Leordeni de un motostivuitor care-i face praf piciorul drept.

După un lanț de operații, cu oasele așchii, omul e pensionat pe caz de boală. Cere 3 milioane de lei despăgubiri de la megacompania în curtea căreia s-a făcut praf.

Bărbatul merge cu mare dificultate, iar la termenele procesului vine în cărucior, un efect dramatic, crede corporația reclamată, dacă privești acțiunile ei.

Firma alege să trateze cazul în forță și cu suspiciune. Are bani, are putere mediatică, are avocați buni, are PR pozitiv, așa că plătește detectivi particulari!

Mega Image se prezintă, victorioasă, în chiar ultima zi a procesului, cu un DVD cu care e sigură că-l va face praf pe escroc!

”Întoarce-te! El e!”

Să intrăm în sala de judecată de la Cornetu, județul Ilfov!

Suntem la aproape un an şi după 13 termene din procesul Florică Cercel vs Mega Image.

Este înfățișarea finală, în care Mega își joacă, încrezătoare și relaxată, cartea cea mare: un DVD și printuri care dovedesc că angajatul e bine mersi, nici vorbă de invaliditate!

„Avocatul care apără Mega Image, parte responsabilă civilmente în dosar, a anunţat instanţa de faptul că se află în posesia unui DVD care conține imagini surprinse de către detectivi, imagini care dovedesc faptul că persoana vătămată poate să meargă”, povesteşte Vlad Hosu, avocatul lui Florică Cercel.

Imaginile de pe DVD arată comuna Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, pe 5 mai 2018.

Printre uliţele prăfuite flancate de buruienile proaspăt crescute, un bărbat cu un uşor defect de mers la piciorul drept este filmat, dintr-o maşină, din depărtare.

Împinge un cărucior în care se află un copil de vârstă preşcolară.

Pe înregistrare se aude vocea şoptită a celui care a dat REC: „Întoarce-te!”.

Şi bărbatul, atins parcă de o mână invizibilă, urmează recomandarea de la distanță a detectivului și chiar se întoarce.

„El e!”, continuă cel din spatele camerei în timp ce ”subiectul” intră într-o curte şi dispare din cadru.

La ora târzie, în sala de judecată de la Cornetu se stârneşte rumoarea.

Imaginile surprinse cu bărbatul care împinge căruciorul fac parte dintr-un pachet mai mare de probe obţinute, în urma unui filaj, de o firmă de detectivi particulari.

Şi reprezintă o frântură dintre cele în care bărbatul urmărit nu ştie că este filmat. Pe alte imagini, bărbatul gesticulează, ca și cum i-ar fi descoperit pe urmăritori.

DVD-ul rulează, e un moment mai puțin obișnuit pentru Cornetu. Lumea din sală amuţeşte, e smirnă.

Judecătorul coboară de pe podium, să vadă mai bine la televizor

Alături de avocatul său, Florică Cercel tresare, pare iritat, stă să izbucnească de pe scaun în orice clipă!

Nu-ți dai seama dacă bărbatul se consideră lovit și descurajat că a pierdut orice posibilă despăgubire, sau e indignat și are ceva de spus.

Începe tirul întrebărilor firmei către angajatul său, întrebări puse prin intermediul judecătorului.

Îşi duce Florică Cercel copiii la şcoală?

Are permis de conducere?

Fumează?

Chestionarul apărării este construit pe scenariul celor surprinse de detectivii particulari.

Judecătorul a coborât de pe podium și a vizionat cu mare atenție. În momentul apariției primelor imagini, clientul meu a spus instanței că persoana de pe filmări este George Cercel, fratele său!”, spune avocatul Hosu.

Toată lumea încremenește.

Firma de detectivi a sfeclit-o!

Judecătorul vede filmul cu alţi ochi

„Onorată instanță, ceea ce face Mega Image este reprobabil. Cum să filezi un om în fața casei sale?! În plus, au urmărit pe altcineva! Ca să ne lămurim, îl putem aduce pe George Cercel, fratele persoanei vătămate chiar aici, în cel mult o oră”, sare Vlad Hosu, avocatul invalidului.

Judecătorul se uită la bărbatul din sală, Florică Cercel. Magistratul îl compară cu filmul, apoi cu printurile depuse la dosar, capturi din film.

„Flagrantul” surprins de detectivii particulari, face lumină: fratele mai mic cu trei ani al lui Florică Cercel nu are ce să caute la tribunal, „judecătorul a spus că e clar altă persoană decât persoana vătămată”, explică avocatul Vlad Hosu.

Eliberat de dilemă, poporul aflat în sala din Cornetu începe să râdă.

E un moment hilar, unul dintre acelea când simți că legea este într-adevăr aceeași pentru toți.

Instanța spune că rămâne în pronunțare și că ”vom da sentința pe 27 iulie 2018”.

Verdictul e, așadar, vineri.

Ce zice Mega Image?

EXCLUSIV/ ȘOC ÎN TRIBUNAL LA PROCESUL DE 3 MILIOANE DE LEI. VIDEO: Detectivii angajaţi de Mega Image l-au filmat din greșeală pe frate, în loc de invalid!

Unul dintre momentele în care detectivii particulari par ca ar fi fost deconspiraţi. Dar cel imagine nu este Florică, ci fratele lui, care îi seamănă, George.

Firma: ”Am luat rapid toate măsurile”

Contactată de Libertatea, corporația a dat un răspuns potrivit căruia „cazul menţionat este în continuare şi în atenţia noastră, atât în ceea ce priveşte procesul pe rol în desfăşurare, cât şi procesul nostru intern, prin care încercăm să prevenim atât cât este posibil astfel de situaţii în viitor„.

Siguranţa şi sănătatea angajaţilor noştri sunt preocuparea noastră continuă, la nivel intern. Analizăm atent fiecare factor de risc şi derulăm procese complexe pentru fiecare incident sau accident la locul de muncă, suntem alături de angajaţii care sunt implicaţi în astfel de situaţii, cu tot suportul de care au ei nevoie. În ceea ce priveşte procesul în derulare, am contribuit deschis, transparent la documentarea probelor şi aşteptăm în continuare decizia finală a instanţei, afirmă compania belgiano-olandeză.

Mega Image insistă că nu are ce să-și reproșeze pentru felul în care s-a purtat cu angajatul său.

”În cazul din depozitul din Popeşti-Leordeni, am luat rapid toate măsurile pentru a ne asigura că angajatul nostru beneficiază de îngrijirea necesară”.

Adică, cel mai probabil, au sunat la 112.

   Raspuns Mega Image Libertatea by Ioana Vochin on Scribd

Suspansul verdictului de vineri

Sentința e, așadar, la finalul acestei săptămâni.

Echipa Libertatea ajunge la familia Cercel, în Ştefăneştii de Jos. Cei doi frați locuiesc la câteva străzi unul de altul și de aici confuzia detectivilor.

Cu piciorul bandajat, Florică Cercel stă alături de George Cercel. Seamănă.

EXCLUSIV/ ȘOC ÎN TRIBUNAL LA PROCESUL DE 3 MILIOANE DE LEI. VIDEO: Detectivii angajaţi de Mega Image l-au filmat din greșeală pe frate, în loc de invalid!

Florică Cercel(foto stânga) şi George Cercel(foto dreapta), în faţa casei din Ştefăneştii de Jos.

Seamănă, dar nu răsare!

Vineri, 27 iulie 2018, totul va răsări mai greu și ziua se va scurge cu încordare în birourile șefilor Mega Image.

Trei milioane de lei nu e un mare lucru pentru compania cu afaceri de un miliard de euro pe an în România.

Dar cei care au decis să-și urmărească angajatul sunt tot oameni și rușinea din sala Judecătoriei Cornetu tocmai a devenit un subiect de banc național.


Citește și primul episod al investigației: EXCLUSIV/Mega Image angajează detectivi ca să dovedească escrocheria unui fost angajat care îi cere trei milioane de lei!