Tesla va prezenta în data de 30 septembrie, în cadrul unui eveniment intitulat „AI Day” („Ziua Inteligenței Artificiale” – n.r.), primul prototip al robotului umanoid Optimus, a cărui producție ar putea demara anul viitor, scrie Reuters.
Numele său este o aluzie la robotul Optimus Prime, din seria de filme SF Transformers. Acesta se putea transforma din mașină în robot și invers.
De la oameni la roboți
Dacă în urmă cu patru ani, Musk dădea vina pe o dependență prea mare de roboți industriali pentru creșterea foarte lentă a producției de mașini Tesla, acum lucrurile s-au schimbat total.
Musk intenționează să includă mii de roboți umanoizi în fabricile sale, urmând ca ulterior să livreze milioane în jurul lumii, scrie sursa în cauză, care citează descrierile unor anunțuri de joburi scoase de companie.
Conform unor surse Reuters, tot mai multe ședințe legate de robot au loc în cadrul companiei.
Visul lui Musk
Musk spunea pe 6 aprilie la TED Talks că, pe termen lung, roboții vor putea fi folosiți în case.
Aceștia ar urma să facă cina, vor tunde iarba, vor avea grijă de bătrâni și chiar vor putea deveni parteneri sexuali pentru oameni.
Conform lui Musk, robotul va face inițial sarcini periculoase sau plictisitoare pentru oameni, precum mutarea de piese în interiorul fabricilor.
El a recunoscut că roboții umanoizi nu sunt îndeajuns de inteligenți pentru a funcționa în lumea reală fără instrucțiuni specifice.
Dar speră că Tesla își poate folosi expertiza acumulată în sectorul inteligenței artificiale pentru a produce roboți mai inteligenți, mai ieftini și realizați pe scară largă.
Tesla oferă o serie de funcții numite Autopilot și Full Self Drive pe mașinile sale.
Scepticism printre experți
Tesla are însă de înfruntat scepticismul experților în robotică, dar și pe cel al analiștilor economici și al investitorilor în companie, conform Reuters.
Tesla are deja roboți industriali instalați în fabricile sale.
Roboți umanoizi au fost deja dezvoltați în ultimele decenii de grupul japonez Honda și de Boston Dynamics, divizie a grupului coreean Hyundai.
Mașinile autonome încă nu au devenit realitate
Anterior, în 2019, Musk a promis un milion de mașini autonome pe drumuri începând cu anul 2020. Până acum nu a lansat niciun astfel de vehicul, iar funcțiile sale de conducere asistată, deși avansate, se află în colimatorul mai multor autorități din lume din cauza unei serii de accidente în care mașinile Tesla au fost implicate.
Shaun Azimi, șeful echipei NASA dedicată roboticii, spune că mașinile autonome nu s-au dovedit așa ușor de realizat, iar același lucru este valabil și în cazul roboților umanoizi.
Roboții lui Musk ar putea demonstra o serie de capabilități de bază la eveniment, dar va fi greu ca aceștia să se ridice la așteptările publicului, care dorește ca aceștia să fie la fel de capabili ca oamenii.
Pentru a reuși, roboții lui Musk trebuie să demonstreze că sunt capabili să facă sarcini neprogramate, conform lui Nancy Cooke, profesor la Universitatea de Stat din Arizona.
Altă dată a reușit
În trecut, Musk le-a dovedit scepticilor că nu au dreptate în anumite cazuri: a inventat practic de la zero piața mașinilor electrice și a construit o companie aerospațială, SpaceX, care folosește rachete reutilizabile.
ivryernest • 21.09.2022, 17:46
Elon Musk este câteodată prea genial, așa încât devine îngrijorător !