Sub pretextul crizei sanitare, scrie editorialistul The Guardian George Monbiot, Executivul britanic a acordat contracte în valoare de miliarde de lire sterline pentru echipament medical, fără competiție și transparență.

Guvernul de la Londra și-a încălcat propriile reguli, a operat în secret și a luat decizii care stau sub semnul întrebării, scrie editorialistul.

Un contract pentru apropiații guvernului

Unul dintre contractele suspecte invocate de cotidianul britanic este cel acordat pe 3 martie de Cabinetul Guvernului, un departament al Executivului, cu scopul de a testa eficiența campaniei de comunicare a autorităților.

Singura mențiune publică privind acest contract în valoare de 840.000 de lire sterline a apărut pe 5 iunie, când contractul fusese deja acordat, fără comunicare publică și fără competiție.

Interesant este și la cine au ajuns banii. Potrivit unei investigații The Guardian și openDemocracy, contractul a fot acordat către Public First, o companie deținută de un cuplu – James Frayne și Rachel Wolf.

Frayne este un cunoscut al politicienilor conservatori. Din 2000 și până acum, el a lucrat în campanii politice împreună cu Dominic Cummings, principalul consilier al premierului Boris Johnson. De fapt, chiar actualul șef al Cabinetului Guvernului, Michael Gove, este cel care l-a adus pe Frayne în echipa sa, în 2010, în momentul în care era ministru al educației.

Cam în același moment, ministerul lui Gove acorda soției lui Frayne, Rachel Wolf, un contract de comunicare de 500.000 de lire sterline. Nici acel contract nu a fost atribuit prin licitație publică, mai scrie editorialistul The Guardian.

Wolf a participat la redactarea manifestului electoral al Partidului Conservator pentru scrutinul din 2019.

O chestiune de “urgență”

Reacționând la dezvăluirile din presă, guvernul a precizat că a fost nevoit să renunțe la regulile obișnuite pentru achizițiile publice, pentru a răspunde situației de urgență.

Guvernul britanic a dat contracte de miliarde de lire pentru echipament medical unor apropiați sau firme de apartament, sub pretextul urgenței COVID
Spitalele britanice s-au confruntat cu o lipsă de echipamente în prima fază a epidemiei FOTO: EPA

Însă, scrie cotidianul britanic, există câteva probleme cu această scuză.

Pe de o parte, între momentul în care guvernul a recunoscut că epidemia prezintă un risc major și momentul în care contractul a fost acordat s-au scurs șase săptămâni.

Pe de altă parte, observă The Guardian, răspunsul guvernului la pandemie în materie de comunicare a fost dezastruos. Întrebarea este: “A ales Executivul să ignore sfaturile Public First sau acestea nu aveau valoare?”.

O firmă de deratizare cu succes în domeniul medical

Vinerea trecută, organizația Good Law Project a deschis o procedură în instanță împotriva lui Gove, acuzând presupuse încălcări ale legii achizițiilor și un aparent favoritism în acordarea contractului către asociați de-ai săi.

Dar, scrie The Guardian, acesta nu este singurul contract suspect.

Un alt contract interesant este cel acordat pe 13 aprilie, tot fără comunicare publică prealabilă, unei firme de deratizare, pentru achiziția de halate chirurgicale. În valoare de nu mai puțin de 32 de milioane de lire sterline.

Firma cu pricina, PestFix, nu este producător, ci doar intermediar. Rolul ei a fost, prin urmare, de a comanda aceste halate din China, dar pentru că nu avea banii necesari, fiind o firmă mică, a primit de la guvern un avans de 75% din valoarea contractului.

Dar regulile proprii de achiziție ale guvernului spun că un astfel de avans poate fi acordat doar în situații “excepționale” și chiar și așa trebuie să fie de maximum 25% din valoarea contractului.

Întrebări există și aici, scrie The Guardian. Dacă guvernul a fost nevoit să acorde acest avans, de ce nu a comandat singur aceste produse?

Și de ce, din toți intermediarii, a ales PestFix, o firmă de deratizare? Mai ales că, în perioada respectivă, autoritățile au fost abordate de 16.000 de companii care și-au oferit serviciile în acest sens, unele dintre ele cu o experiență vastă în procurarea echipamentelor medicale.

Mai bizar este că, deși invocă iarăși urgența, guvernul nu a fixat un termen-limită pentru livrarea halatelor.

Până azi, doar jumătate din ele au ajuns în Marea Britanie și, potrivit guvernului, nicio bucățică de echipament nu a fost încă livrată către Sistemul Național de Sănătate.

Și acest contract este învăluit în secret, scrie The Guardian. Secțiuni importante, cum ar fi prețul plătit pentru fiecare halat, sunt cenzurate.

Iar primele informații arată că PestFix a primit de la guvern 108 milioane de lire sterline, ceea ce ar putea sugera că firma de deratizare a primit și alte contracte.

Asta în condițiile în care, în aceeași perioadă, medicii și asistentele din prima linie se infectau și mureau din cauza lipsei de echipamente de protecție.

Alte cazuri suspecte

Alături de cele două cazuri suspecte mai există și altele.

Cel al unei firme de resurse umane de apartament care a primit un contract de 28 de milioane de lire sterline pentru a contracta măști de protecție.

Sau cel al unui vânzător en-gros de produse alimentare care a primit un contract de 100 de milioane de lire sterline pentru a furniza echipamente medicale.

În total este vorba despre contracte de miliarde de lire sterline, acordate unor companii din afara domeniului medical, fără licitație.

Problema nu este doar cheltuirea judicioasă a banilor.

Licitațiile transparente și competitive reprezintă o protecție crucială în fața corupției. Sunt esențiale pentru integritatea în viața publică și pentru încrederea în politică. Dar guvernului nu pare că îi pasă de așa ceva.

Editorialistul The Guardian George Monbiot:
Citeşte şi:

Alertă în sălile de reanimare. Din cauza COVID-19 nu s-au mai dat examene de specialitate și nu au apărut medici ATI noi, în timp ce unii s-au pensionat sau au emigrat

Mărturia Arianei, fetiţa de 12 ani, care a vrut să fie internată pentru a-şi proteja mama bolnavă: “Aş face orice, ştiu cât de greu i-a fost să mă crească”

Dan Barna, ALTĂ GAFĂ! Ce a scris după medalia obținută de Ana Maria Popescu la Jocurile Olimpice
PARTENERI - GSP.RO
Dan Barna, ALTĂ GAFĂ! Ce a scris după medalia obținută de Ana Maria Popescu la Jocurile Olimpice
Cum a arătat Simona Halep mireasă. Rochia inedită a lăsat mască toţi invitaţii
Playtech.ro
Cum a arătat Simona Halep mireasă. Rochia inedită a lăsat mască toţi invitaţii
Ciobanul care a supravieţuit atacului ursului, operat timp de şapte ore: "S-a încercat reconstrucţia facială"
Observatornews.ro
Ciobanul care a supravieţuit atacului ursului, operat timp de şapte ore: "S-a încercat reconstrucţia facială"
Horoscop 24 iulie 2021. Peștii sunt în elementul lor astăzi și de aceea le va fi mai ușor să-și mențină echilibrul
HOROSCOP
Horoscop 24 iulie 2021. Peștii sunt în elementul lor astăzi și de aceea le va fi mai ușor să-și mențină echilibrul
Proprietara unui salon de frumusețe, care este însărcinată, refuză să tundă persoane vaccinate
Știrileprotv.ro
Proprietara unui salon de frumusețe, care este însărcinată, refuză să tundă persoane vaccinate
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
(Publicitate) Laptopurile ASUS: OLED este sinonim cu stilul
PUBLICITATE
(Publicitate) Laptopurile ASUS: OLED este sinonim cu stilul