Mergi direct la conținut »
Trei ani de închisoare dacă te adresezi cu "tovarăşe", 10 ani dacă promovezi doctrina printr-o organizație. USR vrea lege împotriva simbolurilor şi propagandei comuniste
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Trei ani de închisoare dacă te adresezi cu "tovarăşe", 10 ani dacă promovezi doctrina printr-o organizație. USR vrea lege împotriva simbolurilor şi propagandei comuniste

Trei ani de închisoare dacă te adresezi cu „tovarăşe”, 10 ani dacă promovezi doctrina printr-o organizație. USR vrea lege împotriva simbolurilor şi propagandei comuniste

România pedepseşte încă din 2002 organizaţiile şi simboluri fasciste, însă o lege similară privind comunismul nu a fost niciodată adoptată, în ciuda unor tentative.

De Valentina Postelnicu, Ștefan Pană,

  • Proiectul depus de USR vizează interzicerea organizaţiile, simbolurile şi propagandei comunistă şi propune ani grei de închisoare pentru cei care încalcă legea.
  • Printre simbolurile care vor trebui să dispară sunt secera şi ciocanul, steagurile RSR, uniformele, inclusiv cele de pionieri, sloganurile, dar şi formulele de salut.
  • Între 3 și 10 ani de închisoare ar putea primi cei care iniţiază, constituie, aderă sau sprijină organizaţii cu caracter comunist.

Proiectul este iniţiat de 28 de parlamentari USR, în frunte cu liderul Dan Barna. Ei spun că vor să protejeze societatea de posibile abuzuri, având în vedere istoria comunistă a României, aşa cum explică cei 28.

„Deşi Constituţia şi legile în vigoare recunosc şi garantează drepturile şi libertăţile democratice, societatea românească are nevoie de o protecţie sporită contra unor eventuale abuzuri de tip comunist şi garanţii multiple privind împiedicarea reinstaurării regimului totalitar comunist”, spun iniţiatorii.

Adio, ”tovarăşe”!

Legea este foarte strictă. Interzice toate simbolurile comuniste. Prin astfel de simboluri se înţelege drapele, embleme, insigne, uniforme, sloganuri şi formule de salut.

Asta înseamnă că cei care mai au pe acasă steaguri cu secera şi ciocanul sau drapele ale Republicii Socialiste România ar face bine să nu le afişeze în vreun fel. Se pedepseşte chiar şi prezentarea unor astfel de simboluri pe Internet.

Are 23 de ani și a dat lovitura cu o afacere unică în România! Ideea genială din care s-a îmbogățit
Recomandări

Are 23 de ani și a dat lovitura cu o afacere unică în România! Ideea genială din care s-a îmbogățit

Inclusiv uniformele de pionieri v-ar putea trimite la închisoare. La fel şi vechile carnete de partid, buletinele sau alte înscrisuri.

Din cauza prevederilor privind salutul şi sloganuri, este de aşteptat ca formula de „tovarăşe” să fie, la fel, interzisă.

Legea nu prevede foarte clar excepţiile. Dacă aceste simboluri nu sunt prezentate în scopuri ştiinţifice, educative sau artistice, persoanele riscă închisoarea, însă este creată o zonă gri dacă vorbim de colecţionarii care vând şi astăzi la colţ de stradă produse de dinainte de 1989.

Pe lângă simboluri, sunt interzise şi asociaţiile comuniste, inclusiv partidele. În Registrul partidelor sunt acum înregistrate două organizaţii de acest fel: Partidul Comunist Român – Secolul XXI, din iunie 2016 și Partidul Comuniștilor, din februarie 2016. Partidul Comuniștilor (Nepeceriști) a fost dizolvat şi radiat din registrul partidele politice din februarie 2014.

Pedepse cu închisoarea de la 3 luni la 10 ani

Potrivit proiectului, „prin organizaţie cu caracter comunist se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent, în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor comuniste, precum ura şi violenţa, pe motive de diferenţă de clasă socială, politică de exterminare socială”.

Șefa secției de nefrologie de la ”Sf. Ioan” rupe tăcerea! Detalii uluitoare despre profesorul pe fals Checheriță
Recomandări

Șefa secției de nefrologie de la ”Sf. Ioan” rupe tăcerea! Detalii uluitoare despre profesorul pe fals Checheriță

Inițiatorii proiectului vor pedepse cu închisoarea pentru:

  • iniţierea, constituirea, aderarea sau sprijinirea unei organizaţii cu caracter comunist – de la 3 la 10 ani;
  • confecţionarea, vânzarea, răspândirea, deţinerea în vederea răspândirii de simboluri comuniste – de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi;
  • utilizarea în public a simbolurilor comuniste – de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi;
  • distribuirea sau punerea la dispoziţia pubicului, în orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale comuniste – de la un an la cinci ani;
  • promovarea, în public, de idei, concepţii sau doctrine comuniste – de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi;
  • negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a crimelor comunismului ori a efectelor acestui – de la 6 luni la 3 ani şi cu amendă;
  • promovarea doctrinei, prin intermediul unui sistem informatic – de la 6 luni la 5 ani.
TOLO, despre Gabriela Firea și blaturile cu televiziunile! 'În realitate, e jale!'
Recomandări

TOLO, despre Gabriela Firea și blaturile cu televiziunile! 'În realitate, e jale!'

Potrivit proiectului, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, toate organizaţiile cu caracter comunist se desfiinţează.

Legea a fost depusă în Senat şi urmează să intre în dezbatere parlamentară. Aprobarea ei ar putea ridica însă probleme.

O iniţiativă similară a fost luată de Ungaria, care a şi amendat o persoană pentru că a afişat la o manifestaţie steaua roşie în cinci colţuri. După ce a pierdut procesul în Ungaria, persoana s-a adresat CEDO, care i-a dat câştig de cauză.

Judecătorii CEDO au explicat că purtarea unui astfel de însemn intră în sfera libertăţii de exprimare, atât timp cât nu există un pericol real şi iminent de întoarcere la dictatură.

Citește și:

Cum își tratează familia Dragnea angajații. Fost muncitor al Fermei Salcia: „Sunt cel mai nenorocit, eu nu am nici un drept”

Close
Închide
  Close