MENIU CAUTĂ
06 Dec. 2018 16:59

Trei mari grupuri de producători de mașini de spălat, frigidere și alte electrocasnice au fost amendate cu 189 de milioane de euro

Distribuie

Trei mari grupuri de producători de mașini de spălat, frigidere și alte electrocasnice au fost amendate cu 189 de milioane de euro pentru că s-au înțeles între ele pentru majorarea prețurilor la produse, pe piața din Franța. Autoritatea antitrust a făcut o amplă anchetă, din 2012, iar unul din grupuri a colaborat și a recunoscut acuzațiile, care vizau perioada anilor 2006 și 2009.

Companiile amendate sunt Whirlpool, Electrolux, BSH – deţinută de Bosch, Indesit, Candy Hoover şi Eberhardt Frères şi sunt acuzate că au controlat majorările de preţuri la maşini de spălat, frigidere sau la cuptoare.

Pentru că aceste firme au 70% din piaţa franceză a aparatelor de uz casnic, cartelul a avut un impact major asupra preţurilor plătite de comercianţii cu amănuntul şi consumatori, a declarat Isabelle de Silva, care conduce Autorite de la Concurrence, potrivit Mediafax.

Companiile nu au contestat amenzile iar unii chiar şi-au cerut scuze autorităţilor de reglementare pentru comportamentul lor, a spus de Silva.

Whirlpool a plătit cea mai mare amendă, de 56 de milioane de euro, în timp ce Indesit, care ulterior a fost cumpărată de Whirlpool, a primit o amendă separată de 46 de milioane de euro.

Electrolux a fost amendată cu 48 de milioane de euro, Candy Hoover 15 milioane şi Eberhardt Freres cu 1 milion de euro.

Amenda BSH a fost redusă cu 70-80% din suma iniţială până la 23 de milioane de euro, după ce compania a ajutat în anchetă.

Aceasta este cea mai mare amendă acordată de organismul antitrust în 2018. Cea mai mare sancţiune acordată până în prezent a fost de 951,2 milioane de euro, în 2014, unui cartel de produse cosmetice.

Sursa foto:pexels.com


Citește și: Editorial de Cătălin Doscaș: Sindicatul care a câştigat întotdeauna a pierdut pentru prima dată un război: ultimele negocieri au durat doar trei minute, iar spaţiile comerciale au rămas la Metrorex!


 

Citește mai multe despre frigidere pe Libertatea.

Comentarii