MENIU CAUTĂ
, de Cătălin Schipor

Tudorel Toader spune că are încredere în înfăptuirea actului de justiție. Vrea evidența persoanelor arestate şi ulterior achitate

Distribuie

Ministrul Tudorel Toader spune că are încredere în înfăptuirea actului de justiție. Oficialul a declarat, marți, la Constanța, întrebat despre achitarea lui Toni Greblă, că dorește realizarea unei evidenţe a persoanelor arestate şi ulterior achitate, dar şi a procurorilor care au făcut anchetele respective.

Toader simpatizează cu persoanele care au fost arestate, anchetate, judecate și arătate cu degetul, public, pentru fapte despre care mai târziu instanța de judecată a decis că nu le-au făcut sau că faptele nu au existat.

Declarația ministrului a fost făcută după ce a fost întrebat, la Constanța, despre achitarea lui Toni Greblă, fost judecător al Curţii Constituţionale, dar și fost prefect și senaotr de Gorj.

„Dar, de ce vorbim noi e grav că l-a achitat pe Ponta? E normal, dacă nu sunt probe, e foarte bine, dacă s-a făcut actul de justiţie. Sau Toni Greblă? Dar ca om, ca şi cetăţean, de ce facem deosebire că l-a achitat pe unul după ce nu ştiu cât, dar câţi anonimi pe care nu-i ştim noi nu au trecut prin aceste furci, nevinovaţi. Trebuie să vedem fenomenul, nu exemplele, exemple sunt aşa de nuanţă, că e ăla, e ală, care e deosebirea, are tot un buletin, tot un CNP, tot un suflet, tot o suferinţă, tot o familie, tot o degradare socială, poate şi fizică şi psihică”, a subliniat Tudorel Toader.

Ministrul Justiției ar vrea o evidenţă riguroasă a celor anchetaţi, arestaţi şi care apoi nu au fost condamnaţi, dar și a procurorilor care s-au ocupat de cazurile respective.

„Probabil că va veni vremea în care să vedem o evidenţă riguroasă a celor care au fost anchetaţi, arestaţi, deţinuţi eventual şi ulterior achitaţi necondamnaţi. Să ştim şi noi un tablou al românilor care au suferit pe nedrept. Nu ştiu dacă vom realiza sau nu, dar poate nu ar fi lipsit de interes să ştim şi faptul că X a fost ţinut în anchetă trei ani de zile, eventual trimis în judecată, eventual arestat, de către procurorul Y”, este de părere ministrul Justiției.

Fostul judecător CCR Toni Greblă a fost achitat de instanța supremă în dosarul de corupție în care era cercetat. El a fost acuzat de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii. Decizia magistraţilor nu este definitivă.

Greblă a declarat că DNA a urmărit omul, nu fapta, și a făcut o serie de dezvăluiri ca răspuns la această primă decizie.

Citește și: DNA cere șapte ani și șase luni de închisoare pentru Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC

Citește mai multe despre toader pe Libertatea.

Comentarii