Mergi direct la conținut »
Turcii sunt învățați să recicleze. Ambalaje de plastic pentru bilete de transport
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Turcii sunt învățați să recicleze. Ambalaje de plastic pentru bilete de transport

Turcii sunt învățați să recicleze. Ambalaje de plastic pentru bilete de transport

Autoritățile din Istanbul au găsit o metodă prin care încearcă să-i învețe pe locuitorii metropolei întinse pe două continente cum să recicleze. 

Au fost montate trei automate unde ambalajele de plastic sunt plătite cu bilete de transport în comun. Ținând cont de faptul că în metropolă sunt și foarte mulți săraci, autoritățile se gândesc că proiectul va fi un succes.

Pentru 20 de sticle de plastic, ei vor primi câte 80 de euro cenți, adică exact contravaloarea unei călătorii, notează agerpres.

Consumatorii pot introduce sticle din plastic şi cutii din metal în acelaşi aparat în care îşi încarcă şi abonamentul de transport ce poate fi folosit pe autobuz, metrou, sau tramvai în oraşul Istanbul.

Vor să mai monteze 20 de aparate similare

Cu cât sunt introduse mai multe sticle sau cutii, cu atât creditul primit va fi mai mare pentru a putea fi încărcată cartela. „Cu aceste maşini inteligente şi departamentul nostru de gestionare a deşeurilor putem contribui la protejarea mediului”, a anunţat Primăria într-un comunicat.
Autorităţile preconizează să-i premieze pe cei care reciclează cel mai mult în decurs de un an, oferindu-le călătorii gratuite şi bilete la evenimente culturale.
În Turcia, fiecare persoană generează anual 90 de kilograme de deşeuri din plastic. Media în Uniunea Europeană este de 72 de kilograme de persoană.
Proiectul se află încă în fază incipientă prin introducerea celor trei dispozitive, deşi Primăria preconizează să instaleze alte 20 până la sfârşitul anului.
Close
Închide
  Close