De Valentina Postelnicu,

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a făcut aceste afirmații în cadrul Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu Mureş. El a declarat, că Guvernul nu ar fi trebuit să îşi înceapă guvernarea cu subiectul graţierii şi că Executivul a abordat această problemă într-o „manieră eronată”. În privința Ordonanței de modificare a Codurilor penale, Kelemen Hunor spune că este greșită poziția Guvernului de a modifica prin ordonanțe Codul penal și Codul de procedură penală, pentru că, ori de câte ori s-au făcut modificări și s-a ocolit Parlamentul, ”întotdeauna s-au născut probleme”.

„Sunt convins că Guvernul actual s-a apucat de această problemă într-o manieră eronată. Nu trebuia să înceapă guvernarea cu acest subiect. (…) Vă pot spune cu sufletul liniştit că această cale este una greşită, este una proastă, graţierea, şi ştiu că nu va fi simpatic ceea ce spun, dar nu este vorba despre popor şi condamnaţi, ci este vorba despre stat, statul acordă graţiere, nu se poate organiza referendum vizavi de politica fiscală, de graţiere, de amnistie, de buget şi de relaţii internaţionale, pentru că acestea nu sunt relaţiile care se pot hotărî prin referendum. Dacă îi întrebaţi pe oameni, oamenii vor cere pedeapsa capitală. Ultima dată, în 1990, când era ministru Valeriu Stoica, atunci s-a acordat o amnistie colectivă. Dacă statul la un moment dat, dacă Parlamentul adoptă o lege a graţierii, atunci eu cred că procedează greşit sau dacă preşedintele acordă individual atunci se poate, dar o astfel de situaţie nu se poate face prin ordonanţe şi asumarea răspunderii şi, indiferent cât de ciudat vă sună, Parlamentul trebuie să adopte o lege în acest sens”, a spus Kelemen.

Liderul UDMR a mai spus că trebuie să se organizeze o dezbatere parlamentară legat de subiectul grațierii și amnistiei pentru că ”subiectul a fost greşit abordat şi situaţia se poate soluţiona printr-o dezbatere justă şi onestă în perioada următoare”.

”Foarte mulţi confundă graţierea cu amnistia, unii voit, alţii din necunoştinţă, există diferenţe enorme între cele două noţiuni, între cele două instituţii, motiv pentru care eu cred că este bine să se clarifice aceste noţiuni şi, în măsura în care depinde şi de noi, să nu permitem această confuzie”, a explicat Kelemen Hunor.

Președintele Klaus Iohannis a declanșat procedura pentru organizarea unui referendum, pe teme din justiție, după ce Guvernul a lansat în dezbatere publică două Ordonanțe de Urgență, una privind grațierea colectivă și una privind modificări la Codul Penal și de Procedură Penală, în privința dezincriminării conflictului de interese.

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”
GSP.RO

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”

Horoscop 22 noiembrie 2019. Peștii sunt asaltați de solicitări
HOROSCOP

Horoscop 22 noiembrie 2019. Peștii sunt asaltați de solicitări