La această oră, în UE se discută aprins un amendament privind etichetarea alimentelor, conform căruia termeni de burgeri și cârnați ar putea fi înlocuiți cu „discuri” și „batoane” vegane. Măsura este intens susținută de industria cărnii și cea zootehnică și a cîștigat sprijinul comisiei agricole din Parlamentul European.
Alternativele vegane au câștigat teren în ultima perioadă, cu atât mai mult cu cât noile produse care au intrat pe piață imită aspectul și gustul cărnii adevărate. Pe de altă parte, pandemia a afectat procesatorii de carne și a oferit un impuls produselor vegetale. De altfel, acestea din urmă au crescut cu 73% în ultimii cinci ani, potrivit Euromonitor.
Dacă amendamentul va fi adoptat de PE, el va fi ulterior negociat de Parlament cu guvernele din UE pentru a deveni lege.
Schimbarea etichetelor, susținută de procesatorii de carne
Reprezentanții industriei cărnii susțin că utilizarea termenilor și denumirilor legate de carne îi încurcă și îi induce în eroare pe consumatori. „Dacă nu protejăm produsele din carne, riscăm să inducem în eroare consumatorii și să permitem deturnarea muncii desfășurate de crescătorii de animale de-a lungul anilor pentru a dezvolta produsele lor renumite”, spun cei de la Copa Cogeca, asociația fermierilor și cooperativelor europene.
De partea cealaltă, oponenții susțin că schimbarea etichetării ar încurca consumatorii.
Unii procesatori și distribuitori de carne au început să ofere propriile produse vegane sau să creeze parteneriate cu producători alternativi de proteine, declanșând mânia fermierilor. „Nu spun că produsele vegane sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră, dar este un produs complet diferit. Un burger este carne”, spune Antonio Tavares, un fermier portughez.
Statele din UE pot elabora propriile legi în acest domeniu. Spre exemplu, Franța a interzis utilizarea nomenclaturii cărnii pentru înlocuitori vegetarieni și vegani. Olanda, în schimb, permite folosirea unor termeni ca ”pui”, atâta timp cât este marcat ca produs vegan sau vegetarian.