Mergi direct la conținut »
Un alpinist amator din Statele Unite a murit pe creasta Everestului în timp ce făcea poze de pe cel mai înalt vârf din lume Galerie foto
4imagini
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Un alpinist amator din Statele Unite a murit pe creasta Everestului în timp ce făcea poze de pe cel mai înalt vârf din lume

Un alpinist amator din Statele Unite a murit pe creasta Everestului în timp ce făcea poze de pe cel mai înalt vârf din lume

Donald Lynn Cash, un american pasionat de alpinism, a murit după ce a cucerit Everestul, cel mai înalt vârf din lume. Bărbatul de 55 de ani s-a prăbușit în timp ce făcea poze pe creasta muntelui, la 8.848 metri altitudine. Potrivit specialiștilor, șansele de supraviețuire sunt foarte mici, pe o perioadă lungă de timp, deoarece din cauza lipsei de oxigen.

De Răzvan Mihalașcu,

Americanul din statul Utah lucra în industria software și își luase o pauză de cinci luni pentru că își dorea să urce pe cele șapte vârfuri, cei mai înalți munți din lume. Everestul era, pentru el, ultimul dintre obiective.

„Sunt cu adevărat binecuvântat că îmi pot lua concediu următoarele cinci luni din anul sabatic pentru a urca pe ultimii doi munți din visul meu de a urca pe cele șapte vârfuri. Am cucerit Masivul Vinson din Antarctica în perioada 7 – 26 ianuarie 2019 și urmează să cuceresc Everestul în Nepal în aprilie-mai 2019. Sunt entuziasmat să încep următorul capitol din cariera mea în iunie, când mă întorc acasă. În siguranță”, a scris Donald Lynn Cash, într-un mesaj publicat pe Internet.

Miercuri, Donald Lynn Cash a cucerit Everestul, după o urcare de 12 de ore pornind de la tabăra situată la peste 5.000 de metri altitudine. Bucuros că reușit să atingă cel mai înalt vârf din lume, alpinistul amator a început să facă fotografii cu priveliștea de pe creastă, însă, la un moment dat, a leșinat.

După ce s-a prăbușit, șerpașii au reușit să-l resusciteze și l-au transportat într-un pas din apropiere.

Alpinistul Donald Lynn Cash a murit în doar câteva ore din cauza efectului pe care l-a avut altitudinea mare asupra organismului său. La peste 8.500 de metri altitudine, în așa numita zonă a morții de pe Everest, nu există suficient oxigen pentru ca oamenii să supraviețuiască mult timp. Alpiniștii care nu mai pot continua ascensiunea pot muri, scrie Daily Mail.

Americanul este a patrulea alpinist care a murit pe Everest în acest an. Bărbatul s-a stins din viață, în ziua în care peste 200 de alpiniști voiau să urce pe Everest, atât din Nepal, cât și din China, pentru a profita de vremea bună.

Autoritățile din Nepal acordă permise de urcare pe vârful Everest (8.848 de metri) celor care plătesc 11.000 de dolari. Anul acesta, Guvernul a emis 387 de permise de urcare, conform departamentului de turism.

sursă foto: Facebook


Citește și:

VIDEO/Voturile trec, sărăcia rămâne. Cum se văd alegerile europarlamentare din comuna Pungești, polul protestelor antișist: „Votăm ca să fie. La noi nu se face nimic”


 

Close
Închide
  Close