De Theodor Istrate,

Cazul s-a petrecut luna trecută. Bărbatul în vârstă de 72 de ani a sunat la numărul de urgență 112 la ora 3.47, spunând dispecerului de serviciu că se simte rău, respiră foarte greu și că are nevoie de ajutor.

În șase minute de la apel, echipajul medical, coordonat de medicul Mohamad Awad, despre care Libertatea a mai scris și care, recent, a fost sancționat cu amenzi și mutare disciplinară pentru că nu ar respecta protocoalele medicale, a ajuns la locuința bătrânului. Deși l-au văzut pe bărbat căzut în holul casei, cei trei membri ai echipajului SAJ nu au intrat în curte pe motiv că ar fi fost amenințați de doi câini de talie mică aflați în curte. Așa că au sunat la numărul de urgență 112 și au cerut ajutorul unui echipaj de ordine publică.

”Nu a fost nevoie de intervenția noastră”

În doar un minut de la apelul celor de la SAJ, un echipaj de jandarmi a ajuns la locuința în care bărbatul de 72 de ani aștepta ajutorul medicilor.

”În momentul în care au ajuns la adresa indicată, jandarmii au constatat că în curtea imobilului se află doi câini de talie mică. Nu a fost nevoie de intervenția noastră cu mijloace din dotare întrucât animalele au plecat după ce au fost izgonite verbal”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Vaslui, Sorin Niță.

După ce au alungat cei doi câini care, potrivit Jandarmeriei, nu prezentau nici un pericol, echipajul IJJ s-a retras, iar medicul Awad, asistentul medical și ambulanțierul au intrat în locuință.

VIDEO | Sute de oameni au luat lumină a doua oară la Constanța. ”Ca în cușcă eram în casă”
Recomandări

VIDEO | Sute de oameni au luat lumină a doua oară la Constanța. ”Ca în cușcă eram în casă”

 

”Trebuiau începute manevrele de resuscitare, care puteau fi cu evoluție favorabilă sau nefavorabilă”

Ajuns în locuință după aproximativ 15 minute de la apelul la 112, echipajul medical a constatat, așa cum scrie medicul Awad în fișa de urgență prespitalicească, că bărbatul care ceruse ajutor medical avea tegumentele ”reci, umede și icterice”. În plus, pacientul ar fi fost fără funcții vitale și cu spume la gură. Echipajul medical i-a făcut o electrocardiogramă, constatând că nu avea activitate cardiacă. În consecință, medicul Awad l-a declarat decedat, fără să facă vreo manevră medicală de urgență.

”Pe ceea ce a găsit la fața locului, medicul mi-a spus că nu mai avea de ce să facă vreo manevră. Însă, chiar dacă unele semne duc spre deces, se fac manevrele de resuscitare. Acestea trebuiau începute și puteau fi cu evoluție favorabilă sau nefavorabilă. Eu, personal, am trei pacienți pe care am reușit să-i scot din stop cardio-respirator și trăiesc și în ziua de astăzi, inclusiv o femei în vârstă”, a declarat pentru Libertatea directorul medical al SAJ Vaslui, Mariana Dohotariu.

Două ore diferite ale decesului trecute în aceeași fișă de urgență

Medicul Mohamad Awad a consemnat în rubrica ”anamneză” ca oră a decesului 4.15. Pe aceeași fișă de urgență prespitalicească, la rubrica de date personale ale pacientului, medicul a trecut și o a doua oră a decesului, respectiv 3.50. Această ultimă informație consemnată indică faptul că bătrânul a murit la doar trei minute de la apelul făcut chiar de acesta la numărul de urgență 112.

Condamnat la 99 de ani de închisoare pentru 4 omoruri, Marius Csampar a fost eliberat condiționat în timpul pandemiei de COVID. Primul mesaj în libertate: “Vezi-ți de treaba ta, am văzut că ai o familie”
Recomandări

Condamnat la 99 de ani de închisoare pentru 4 omoruri, Marius Csampar a fost eliberat condiționat în timpul pandemiei de COVID. Primul mesaj în libertate: “Vezi-ți de treaba ta, am văzut că ai o familie”

 

”Am ascultat înregistrarea din dispecerat, iar pacientul nu a dat de înțeles să i se fi făcut rău în timpul convorbirii cu dispecerul de serviciu. Altfel spus, apelantul a fost cel care a închis convorbirea, fără ca aceasta să se fi întrerupt brusc”, susține directorul Mariana Dohotariu.

Fără să fi discutat cu vreun membru al familiei sau să fi avut acces la documente medicale ale bărbatului, medicul Awad a consemnat în aceeași rubrică ”anamneză”, la antecedente personale patologice: ”cardiac”.

Conducerea SAJ Vaslui face anchetă

Șefii SAJ au demarat o anchetă care să lămurească toate împrejurările în care s-a desfășurat intervenția medicală a echipajului condus de Awad.

”O comisie de analiză a deceselor va cerceta toate cazurile de deces înregistrate în ultimele trei luni, nu numai cel de la Huși. Referitor la acest ultim caz, s-au solicitat toate documentele, inclusiv de la 112. Pentru a nu exista interpretări, am solicitat ca din această comisie să facă parte și șeful UPU-SMURD Vaslui, doctorul Carmena Piseru”, ne-a precizat managerul SAJ Vaslui, Aurora Popa.

În funcție de rezultatul anchetei ce-l vizează pe medicul Mohamad Awad, ar putea fi sesizată comisia de malpraxis din cadrul Colegiului Medicilor Vaslui.    

Reporterul Libertatea Theordor Istrate a dat mai multe detalii despre acest caz, în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX:


Citeşte şi:

Revoltă la Ambulanța Vaslui! Sindicatul din care fac parte peste 200 de medici, asistente și șoferi a semnat o scrisoare împotriva doctorului Awad Mohamad și refuză să mai lucreze cu el. „Nu resuscitează pacienții în stop cardio-respirator!”

Corpul de control al lui Arafat confirmă abaterile grave ale medicului Awad de la Ambulanța Vaslui, prezentate de Libertatea. Va primi amenzi de „până la 1.500 de lei”

Medicul de la Ambulanța Vaslui acuzat de colegi că nu resuscitează pacienți în stop cardio-respirator, sancționat cu «avertisment» și «mutare disciplinară» într-o altă stație

Efectul dezvăluirilor Libertatea: Arafat a trimis Corpul de Control la Ambulanța Vaslui, după ce ziarul a scris de medicul acuzat de colegi că nu resuscitează pacienții în stop cardio-respirator

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...

Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor
HOROSCOP

Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor