Întreaga iarnă bistrițeanul s-a antrenat la bustul gol în Pasul Tihuța, unde şi locuiește, la temperaturi cu multe grade sub zero, pentru a rezista celui mai greu maraton din lume. Duminică dimineața Tibi Ușeriu a luat avionul spre maratonul artic. El va face escală la Londra de unde va zbura spre Canada iar luni, după ce va ateriza la Yukon va fi transportat alături de ceilați 11 concurenți încă 800 km spre Cercul Polar de Nord.
Pentru a rezista celei mai grele curse de alergat din lume, care se întinde pe o distanță de 563 km, la Polul Nord, unde temperaturile coboară la – 50 de grade și vântul bate cu 200 km/oră, Tibi Ușeriu a alergat zilnic zeci de kilometri în șort și la bustul gol, a dormit sub cerul liber în nopțile geroase de iarnă și a făcut baie la copcă pe ger.
„Alerg între o oră și trei ore zilnic la temperaturi între – 10 și – 21 ° pentru că încerc să mă acomodez cu frigul. La Polul Nord să avem temperaturi care coboară până la – 50 ° sau chiar mai mult. M-am gândit că dacă corpul meu se obișnuiește dezbrăcat la temperaturile acestea atunci îmbrăcat îmi va fi mult mai ușor să duc cursa până la capăt” , ne-a declarat el.
Echipamentul cu care a pornit spre Polul Nord este și el unul special, confecționat în proporție de 90 la sută din puf de gâscă. În perioada antrenamentului Tibi Ușeriu și-a cumpărat sacul de dormit pe care îl va folosi la Polu Nord, sac care rezistă la temperaturi de – 50 de grade și adormit în curtea casei, la 1200 m altitudine în Pasul Tihuța pentru a se acomoda cu temperaturile extreme și să nu aibă probleme cu dormitul la Polul Nord. Și hainele și cortul sunt din lână specială, confecționate pentru expedițiile montane.
„Noi vom avea tot timpul o sanie pe care va trebui s-o tragem după noi, cu tot echipamentul și hrana dar și băutura de care avem nevoie. Am și un cort special pentru a rezista temperaturilor scăzute” mai povestește maratonistul.
Anul acesta din România vor participa trei alergători la celebrul maraton, la care au mai avut curajul să se mai înscrie încă doi englezi și doi americani și câte un alergător din Scoția, Franța, Australia, Zimbabwe și Singapore.
Înscrierea la concurs ajunge la 2900 de lire însă cheltuielile de participare sunt mult mai mari. Cursa de maraton arctic Ultra 6633 presupune alergarea pe gheață pe o lungime de 566 km. Concursul începe vineri, 11 martie, și se termină în 150 de ore de la start. Prima ediție a maratonului a început în anul 2007 și de atunci și până acum doar 19 oameni au reușit să o ducă la bun sfârșit.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro