Mergi direct la conținut »
Un cavou roman vechi de 1.800 de ani a fost găsit în mijlocul unui cartier din Galați
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Un cavou roman vechi de 1.800 de ani a fost găsit în mijlocul unui cartier din Galați

Un cavou roman vechi de 1.800 de ani a fost găsit în mijlocul unui cartier din Galați

Un cavou roman vechi de 1.800 de ani a fost găsit în mijlocul unui cartier din Galați. Inedita descoperite arheologică a fost făcută într-o zonă unde până acum locuitorii orașului aruncau gunoiul. Primăria vrea să introducă în circuitul turistic această zonă, alături de alte descoperiri arheologice importante din oraș.

De Mihai Niculescu,

Cavoul roman vechi de 1.800 de ani a fost descoperit prima dată în anii 70, când casele au fost demolate pentru construcția de blocuri. Muncitorii nu prea au avut habar de ce au găsit așa că mormântul roman a fost distrus parțial. Valorile sunt cu atât mai mari, cu cât tavanul este pictat, acoperit cu foiță de aur și pietre semiprețioase. Cineva și-a amintit însă de el, așa că săpăturile au fost reluate.

Există însă o mare problemă, și anume că lucrările arheologice s-au sistat și trebuie conservate. ”Punerea în valoare se va configura în studiile de fezabilitate si este apanajul unor arhitecţi. Ei vor aduce viziunea cu privire la modul cum vor fi integrate şi e vorba în special de cavoul Roman, care sigur că va fi integrat într-o construcţie” a declarat arheologul Gabriel Jugănaru pentru DIGI24.

Este valoros nu datorită concepţiei şi tehnicii de construire, ci mai ales datorită faptului că fiind de secol patru şi fiind de origine romană dovedeşte faptul că administraţia romană nu s-a retras cu totul la sud de Dunăre consideră Marius Mitrof, consilier Direcţia de Cultură Galaţi.


VIDEO/”Testamentul” unui absolvent de Oxford care emigrează din România: “Mi s-a spus că mi-am vândut ţara pentru că am studiat în străinătate”


 

Close
Închide
  Close