Mergi direct la conținut »
Descoperire arheologică într-o pădure din Gorj

Descoperire arheologică într-o pădure din Gorj, acolo unde o matriță pentru confecționat monede dacice a fost găsită lângă Târgu-Cărbunești.

O matriță pentru confecționat monede dacice a fost găsită lângă Târgu-Cărbunești de doi bărbați autorizați să dețină detectoare de metal.

Aceasta este prima descoperire de acest gen de pe raza județului Gorj.

„Astăzi (luni n.r.), polițiștii din cadrul IPJ Gorj au fost sesizați de Direcția Județeană de Cultură Gorj cu privire la faptul că doi bărbați, de 42 și 47 de ani, din orașul Tismana și din municipiul Târgu-Jiu, deținători autorizați de detectoare de metale, au identificat pe raza orașului Târgu-Cărbunești o matriță din două piese pentru confecționat monede dacice, considerată obiect de patrimoniu. Conform prevederilor OUG 43/2000, persoanele care identifică astfel de obiecte au obligația de a înștiința primăria de pe raza localității unde acestea au fost găsite. Ulterior, Primăria Orașului Târgu-Cărbunești, împreună cu polițiștii și reprezentanții Direcție Județene de Cultură, au desfășurat activitățile specifice pentru predarea obiectelor la Muzeul Județean Gorj”, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Andrei Lazăr.

Directorul Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu”, Dumitru Hortopan, a precizat că este vorba de o ștanță geto-dacică, în zona respectivă fiind descoperit, în secolul trecut, un tezaur monetar geto-dacic datat la mijlocul secolului al doilea și secolului I înainte de Hristos.

Matrița va ajunge în patrimoniul Muzeului Județean, iar reprezentanții instituției vor achiziționa o vitrină securizată, piesa urmând să fie expusă în sala geto-dacică.


Citește și: Ministrul de Interne nu mai vrea ca polițiștii să se pensioneze la 44 de ani; Carmen Dan: ”Va rămâne vârsta standard de pensionare” (VIDEO)


 

Close
Închide
  Close