Comise de cel puțin nouă jihadiști, împărțiți în trei echipe operative, exploziile sinucigașe au vizat zona arenei Stade de France, iar rafalele de arme automate au ucis persoane aflate la mai multe terase și în sala de concerte Bataclan din capitala franceză. Atacurile de la Paris, catalogate de președintele Francois Hollande drept “un act de război”, au fost revendicate de Statul Islamic. În zilele care au urmat atacurilor de la Paris, polițiștii francezi au efectuat sute de raiduri antiteroriste în toată țara. Operațiuni similare au avut loc și în Bruxelles, acolo unde a fost capturat în luna martie Salah Abdeslam, singurul terorist care a supraviețuit atacurilor de la Paris.
Ora 22.20 – Prima explozie de la Stade de France
Prima dintre cele trei explozii a avut loc în fața stadionului Stade de France, unde se juca partida amicală dintre Franța și Germania. Un bărbat care purta o centură explozivă s-a detonat, după ce a fost oprit să intre pe stadion, în urma unui control de securitate. Bărbatul s-a îndepărtat apoi de agenții de pază și s-a aruncat în aer. Teroristul și un trecător au murit în urma exploziei.
Partida de fotbal, la care era prezent și președintele Francois Hollande, După ce un al doilea bărbat s-a detonat la o altă intrare a stadionului, președintele a fost evacuat și dus la adăpost. De asemenea, partida a fost oprită. La scurt timp, un al treilea terorist s-a aruncat în aer la un fast-food aflat în apropiere de stadion. Toți cei trei teroriști purtau veste explozive.
22.25 – Primele împușcături
La puțin timp de la exploziile de la stadion, au avut loc primele atacuri armate. Primele împușcături au avut loc într-o zonă cu multe cafenele, nu departe de Place de la Republique. Inițial, oamenii aflați în barul Le Carillon au crezut că au auzit artificii, înainte să realizeze că se trăgea asupra lor. “Oamenii au căzut la pământ. Am pus o masă peste noi, să ne protejăm”, a povestit un client al barului. Apoi, atacatorii au transversat strada și au deschis focul asupra restaurantului Le Petit Cambodge ucigând 11 persoane.
22.32 – Atac armat pe Rue de la Fontaine au Roi
Atacatorii au deschis din nou focul, câteva minute mai târziu, asupra localului Café Bonne Biere și La Casa Nostra, aflate pe strada Fondaine au Roi. Cinci oameni au murit și opt au fost grav răniți. De aici, ei au fugit tot la bordul unui mașini de culoare neagră.
Atentate Paris| Sora unui medic român, împuşcată în cap de un terorist: „S-a uitat la noi şi a tras fără să ezite”
21.36 – Împușcături pe Rue de Charonne
Următorul atac armat a avut loc asupra restaurantului La Belle Equipe, aflat la colțul străzilor Charonne și Faidherbe. 19 persoane au murit și alte nouă au ajuns la spital în stare critică.
22.40: Explozie pe Bulevardul Voltaire
Un sinucigaș a intrat cafeneaua Comptoir Voltaire, din apropiere teatrului Bataclan, și s-a detonat. O persoană a fost grav rănită în această explozie. Ulterior, a ieșit la iveală că teroristul era Brahim Abdeslam, fratele lui Salah Abdeslam care a fost capturat în luna martie în Bruxelles.
22.40 – 01.40 Masacrul de la sala de concerte Bataclan
Cel mai sângeros atac al nopții a avut loc în sala de concerte Bataclan, acolounde trupa americană Eagles of Death Metal susținea un concert. 1.500 de persoane se aflau la acest concert, iar aproape 90 dintre ei au murit în urma acestui atac sângeros. Poliția franceză a intervenit în cazul luării de ostatici, ucigând un terorist, ceilalti trei teroriști detonându-și încărcăturile explozive.
Până să se detoneze, teroriștii au împușcat oamenii prezenți în sală, unii dintre ei sărind de la etaj pentru a scăpa cu viață din acest atac. Bilanțul masacruluI: 89 de morți și 99 de răniți în stare critică.
Unul dintre atacatori a strigat “Allah Akbar”, în timp ce altul ar fi început să-l critice pe Francois Hollande pentru intervenția Franței din Siria. Devenea din ce în ce mai clar că Parisul era din nou ținta islamiștilor, după atacurile de la Charlie Hebdo, de la începutul anului.
“Am crezut că sunt artificii, dar apoi erau bărbați care trăgeau în toate direcțiile. Ne-am întins pe podea și am început să ne târâm către scenă”, a povestit o martoră. Unii au reușit să scape folosind ieșirea de urgență, în timp ce alții au ajuns pe acoperișul clădirii.
În aceste momente, președintele Francois Hollande era într-o sedință cu premierul Manuel Valls și ministrul de interne Bernard Cazaneuve. La scurt timp, Francois Hollande a decretat stare de urgență și a anunțat întărirea controalelor de la frontieră.
Forțe de elită au fost trimise la sala de concerte. Polițiștii au intervenit în jurul orei 1.20, când un terorist a fost împușcat de un ofițer. În acel moment, vesta sa explozivă s-a detonat. Luarea de ostatici s-a încheiat, după ce alți doi teroriști s-au aruncat în aer. Cei trei atacatori au fost identificați drept Omar Ismail Mostefai, 29, Samy Animour, 28, and Foued Mohamed-Aggad, 23.
Cine sunt teroriștii care au comis atacurile de la Paris
Atacurile teroriste de la Paris ar fi fost puse la cale de Abdelhamid Abaaoud, un tânăr de naționalitate belgiană, care a fost ucis în urma unui raid care a avut loc Saint-Denis, nordul Paris, câteva zile mai târziu.
De altfel, singurul supraviețuitor implicat în aceste atentate este Salah Abdeslam, fratele lui Brahim Abdeslam, care s-a detonat în aceste atacuri. El a fost capturat pe 18 martie, după aproape patru luni.
Mohamed Abrini, un alt suspect care ar avea legături cu atacurile din Paris, a fost arestat în Bruxelles, pe 8 aprilie. El ar fi fost implicat și în atentatele de la Bruxelles, de pe 22 martie.
Salah Abdeslam
Tânărul de 26 de ani s-a născut în Bruxelles. El a fost rănit și arestat în urma unui raid în carierul Molenbeek de lângă capitala Belgiei, la 18 martie. Era căutat de polițiști în urma atacurilor din 13 noiembrie, oamenii fiind avertizați să nu se apropie de el. La patru zile de la arestarea sa, capitala Belgiei a fost zguduită de o serie de atacuri teroriste, care s-au soldat cu 35 de morți și sute de răniți.
Atentatele de la Paris și Bruxelles au fost decise la nivel foarte înalt în ierarhia grupării Statul Islamic
Brahim Abdeslam
Fratele lui Salah Abdeslam a murit după ce s-a aruncat în aer într-o cafenea din Paris. Tânărul în vârstă de 31 de ani închiriase o mașină, care a fost găsită la o zi de la atacurile din Paris, în Montreuil. Acesta a apărut în mai multe documente ale poliției belgiene, alături de Abdelhamid Abaaoud, din 2010 și 2011.
Abdelhamid Abaaoud
Abaaoud, în vârstă de 28 de ani, este considerat creierul atentatelor de la Paris. El a murit în urma unei operațiuni care a avut loc pe 18 noiembrie, în Saint Denis, într-o confruntare armată cu polițiștii. Acesta ar fi fost implicat în atacurile armate asupra localurilor. Amprentele sale au fost găsite pe un Kalașnikov abandonat pe bancheta mașinii folosită și abandonată de teroriști.
Chakib Akrouh s-a aruncat în aer în timpul raidului din Saint-denis. El ar fi fost a treia persoană implicată în atacurile armate asupra cafenelelor și barurilor din Paris. Akrouch, în vârstă de 25 de ani, a fost născut și crescut în Belgia, fiind de origine marocană. El a călătorit în Siria, în 2013, și a fost condamnat la cinci ani de închisoare în absență, atunci când se afla acolo.
Omar Ismail Mostefai, în vârstă de 29 de ani, este un cetățean francez de cetățenie algeriană. El s-a detonat în sala de concerte Bataclan, fiind identificat după ce un deget a fost găsit în aceată sală, unde 89 de oameni și-au găsit sfârșitul. Născut în suburbiile Parisului, el era cunoscut polițiștiilor drept un infractor mărunt. A avut opt condamnări între 2004 și 2010, însă nu a stat nicio zi în închisoare. Cu toate acestea, în 2010, el a fost identificat de autoritățile franceze drept un suspect islamist, iar informațiile despre el au fost introduse în baza de date. Acesta ar fi călătorit în Siria pentru a se alătura Statului Islamic.
MIHAELA COPOSCIUC, jurnalist român stabilit în Paris, despre DRAMA DIN CAPITALA FRANCEZĂ. ”Zici că ești la război aici. Eu nu o să ies azi din casă”
Samy Amimour, în vârstă de 28 de ani, este un alt tânăr cu cetățenie franceză care s-a aruncat în aer în sala de concerte Bataclan. Și el era cunoscut serviciilor franceze, fiind acuzat în 2012 de acte teroriste, după ce ar fi încercat să se ducă în Yemen.
Foued Mohamed-Aggad este al treilea terorist din sala Bataclan. Acesta ar fi fost radicalizat și chiar ar fi ajuns în Siria, pentru a lupta pentru Statul Islamic. A plecat cu fratele său în țara măcinată de război în 2013, precum și alături de alți opt tineri din Strasbourg. Șapte dintre ei s-au întors din Siria câteva luni mai târziu, după ce doi dintre ei au fost uciși. Foued Mohamed-Aggad a rămas însă, acolo, iar câteva mai târziu avea să revină în Franța pentru a se implica în atacurile de la Paris.
‘Ahmad al-Mohammad’ este unul dintre jihadiștii care s-au detonat la stadionul Stade de France. La fața locului a fost găsit un pașaport sirian, care a arătat că acesta era un tânăr de 25 de ani, din Idlib. Autoritățățile iau în calcul ca acest pașaport să fie unul fals. Un act de identitate cu același nume, dar cu o altă imagine, a fost găsit asupra unui imigrant, ceea ce sugerează că amândoi aveau documente false, realizate de aceeași persoană.
Bilal Hadfi, în vârstă de 20 de ani, este unul dintre atacatorii care au murit la Stade de France. El a încercat să intre pe stadion, însă a fost întors din drum. Acesta locuia în Belgia și ar fi fost radicalizat în 2014. ‘M al-Mahmod’ este al treilea jihadist care s-a detonat pe Stade de France.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!