MENIU CAUTĂ
01 Iun. 2018 09:00 , de Valentina Postelnicu

Un deputat vrea ca alocațiile copiilor să nu mai fie cheltuite pe băutură; Proiect de lege, depus în Parlament

Distribuie

Un deputat PSD vrea ca alocațiile copiilor să nu mai fie cheltuite pe băutură. Deputatul ieșean Silviu Macovei a anunțat că depune o inițiativă legislativă care să facă imposibilă cheltuirea alocației pentru copii pe alcool, țigări sau cafea. Astfel, alocația ar urma să se dea prin intermediul unor bonuri cu care se vor putea achiziționa doar produse pentru necesitățile copiilor.

„Am să susțin această inițiativă legislativă nu pentru a-i judeca pe unii români care trăiesc din alocațiile copiilor și nici pentru a complica un sistem de sprijin financiar oferit de Statm ci fiindcă sărăcia și poate, câteodată, reaua voință îi împinge pe unii părinți să folosească banii din alocație pentru a-și finanța viciile. Iar acei bani nu le aparțin, ci copiilor lor! Iar noi trebuie să ne asigurăm că acești bani sunt folosiți strict pentru nevoile celor mici!' a explicat deputatul Silviu Macovei.

Intenția parlamentarului ieșean este de a distribui alocațiile pentru copii pe bază de bonuri valorice speciale, tipărite cu elemente de siguranță, care să nu permită achiziția de alte bunuri decât cele care sunt folositoare celor mici.

Silviu Macovei spune că vrea să introducă în legea alocațiilor de stat pentru copii inclusiv 'amenzi atât pentru părinți, cât și pentru comercianții care acceptă trocuri sau alte moduri de folosire a acestor bonuri valorice pentru cumpărarea de băuturi alcoolice, țigări sau cafea'.

'Este normal să cumperi pentru copil haine, rechizite sau mâncare, dar alocația nu trebuie să se mai ducă pe băutură!', mai spune parlamentarul.

În 2017, deputații au respins un proiect de lege care prevede majorarea alocațiilor pentru copii la 200 de lei pe lună.

Aleșii au transmis fie că proiectul a fost redactat greșit din punct de vedere legislativ, fie că părinții trebuie stimulați prin alte mijloace, în a acoperi nevoile copiilor.

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat, la finalul votului, că PSD pregătește un nou proiect, care va fi 'mult mai complex' și va cuprinde mai multe facilități pentru copii, nu doar majorarea alocațiilor.

Cu toate acestea, noul proiect de lege privind alocațiile pentru copii se află în lucru, fiind axat pe creșteri pentru cei care sunt, într-adevăr, săraci, dar și pe un sistem de deduceri pentru cei care contribuie, a declarat, marți, la Antena 3, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

Ce prevede legislația în privința alocației de stat pentru copii

Potrivit Legii nr. 61/1993, alocația de stat pentru copii este o formă de ocrotire acordată de către stat tuturor copiilor din România, fără discriminare.

De această alocație beneficiază toți copiii cu vârsta de până la 18 ani, dar și tinerii majori, cu condiția ca aceștia să frecventeze cursurile învățământului liceal sau profesional.

În cazul tinerilor care repetă un an școlar, nu se mai acordă alocația de stat, cu excepția situației în care aceștia sunt nevoiți să repete anul școlar din motive medicale.

Valoarea alocației de stat pentru copii nu a mai suferit modificări de la jumătatea lui 2015. Astfel, în 2018, alocația pentru copii își păstrează valoarea din anul anterior. Cuantumul alocației se stabilește în raport cu indicatorul social de referință (ISR), care este în prezent de 500 de lei, astfel:

  • 0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii în vârstă de până la doi ani (sau trei ani, în cazul copiilor cu handicap). Aceasta se cumulează cu indemnizaţia lunară, stimulentul lunar sau stimulentul de inserţie prevăzute de legislaţia în vigoare;
  • 0,168 ISR (84 de lei) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi şi 18 ani şi pentru liceenii de peste 18 ani;
  • 0,4 ISR (200 de lei) pentru copiii cu handicap cu vârsta cuprinsă între trei şi 18 ani.

Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii stipulează că aceasta se plătește „unuia dintre părinți pe baza acordului acestora sau, în caz de neînțelegere, pe baza deciziei autorității tutelare ori a hotărârii judecătorești, părintelui căruia i s-a încredințat copilul spre creștere și educare”.

De asemenea, actul normativ prevede ca această alocație să se poată plăti „și tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal sau persoanei căreia i-a fost încredințat copilul în vederea adopției, în condițiile legii”.

Citește și: România, condamnată la CEDO pentru găzduirea de închisori secrete ale CIA. 'România cunoștea scopul activităților CIA pe teritoriul său și a cooperat'

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Uranissima. Previziuni Săgetător pentru săptămâna 18-24 februarie 2019
Comentarii