Un ţăran a făcut cancer galopant
În acelaşi timp, cercetătorii au injectat în tulpina copacilor Cobalt 60 lichid, o altă substanță radioactivă, pentru a observa mutațiile pe care le suferă arborii. Au fost două decizii inconştiente, urmate de întâmplări dramatice.
Un țăran care a intrat în pădure după lemne de foc a observat zona înconjurată şi, curios, a trecut peste sârma ghimpată. Acesta a găsit găleata de tablă în care se afla Iridiu 92, acoperit de apă, pentru că fusese lăsat mai multe zile în pădure şi între timp plouase. țăranul a aruncat apa contaminată şi sursa radioactivă, o bucată de metal pentru el, şi a dus găleata acasă. Peste câteva săptămâni murea, în urma unui cancer galopant.
Între timp, zona a fost supracontaminată din cauza cantităţii exagerate de Cobalt 60 injectate în copaci. Lichidul radioactiv s-a scurs în sol, iradiind pe o rază de 2-3 metri în jurul fiecărui arbore. Astfel, au fost expuşi radiațiilor toți cercetătorii implicaţi în proiect.
Sol decopertat, copaci smulşi
Alertate, autoritățile au intervenit imediat, mai ales că pădurea Scroviştea se afla la o aruncătură de băț de reşedința lui Ceauşescu, de pe malul lacului Snagov. S-a intervenit în forță. Solul contaminat a fost decopertat, copacii infestați au fost smulşi din rădăcini. Toate aceste deşeuri radioactive au fost transportate într-un depozit al Institutului de Fizică Atomică de la Măgurele. Comisia de anchetă l-a luat la întrebări pe şeful proiectului, doctor inginer Huluță, dar acesta a murit în timpul cercetărilor. Se pare că au decedat şi alți cercetători, unii imediat, alții la câteva luni după ce fuseseră suprairadiați. Evident, totul a fost strict secret. Peste povestea apocaliptică din pădurea Scroviştea se punea sigiliul greu al tăcerii.
Iliescu, vecin cu copacii radioactivi
În 2001, Libertatea a scris despre faptul că Administrația Prezidențială a cerut să se verifice dacă în pădurea Scroviştea au rămas urme de contaminare radioactivă de pe urma experimentului cu substanțe nucleare pe copacii injectați.
Măsurătorile s-au efectuat în urma apariției în Libertatea a unui articol în care se dezvăluia că unii arbori care au fost folosiți la teste sunt în continuare în apropierea locuinței de protocol prezidențiale din pădurea Scroviştea, care-l găzduia la vremea aceea pe Ion Iliescu. Acestea au stabilit că nivelul de contaminare radioactivă din zonă este “la nivelul fondului natural al României, fără a constitui un risc pentru sănătatea omului”.