MENIU CAUTĂ

Un fost rapper australian devenit jihadist a fost condamnat în Turcia

Distribuie

Neil Prakash, de 27 de ani, născut la Melbourne, a fost condamnat, vineri, la şapte ani şi jumătate de închisoare de o instanţă din Turcia după ce s-a recunoscut vinovat de "apartenenţa la o organizaţie teroristă armată". 

Fostul rapper a participat la proces prin videoconferinţă din închisoarea sa din Gaziantep, o provincie vecină cu Kilis. Autorităţile australiene i-au retras cetăţenia în luna decembrie a anul trecut, însă această decizie a suscitat o reacţie puternică după ce autorităţile din Fiji au afirmat că Prakash nu deţine şi cetăţenia ţării lor, aşa cum credea Canberra, potrivit Agerpres.

Legea australiană nu permite retragerea cetăţeniei decât persoanelor cu dublă cetăţenie – convenţiile ONU la care Canberra este semnatară şi legea australiană interzicând ca un individ să ajungă apatrid.

Prakash, care apare în videoclipurile de propagandă ale SI, este suspectat de Canberra că ar fi fost principal recrutor australian al grupului jihadist şi că ar fi avut legătură cu planuri de atentate care vizau australienii. Autorităţile australiene au cerut extrădarea sa.

La proces, Prakash a susţinut că a fost forţat să apară în videoclipurile de propagandă ale SI, ceea ce a repetat şi în ultima zi a procesului său.

Neil Prakasha fost considerat mort în urma unui atac aerian american în mai 2016, înainte de a reapărea odată cu arestarea sa în Turcia.

Foto: Captură YouTube


49 de morți și 20 de răniți grav, într-un atac armat la două moschei din Noua Zeelandă!


 

Comentarii