MENIU CAUTĂ
30 Iun. 2018 13:00 , de Cătălin Schipor

REPORTAJ/ Un joc la modă în anii 80, readus la viață. Totul a pornit în glumă și s-a terminat cu diplome și cupe!

Distribuie

Coci, iol, came, bile, limonine, ciclon, sunt termeni pe care puțini din cei din generația nouă îi mai știu, fiind vorba despre o "distracție" a anilor '80 - '90, care se juca pe lângă fiecare bloc. La Constanța, a avut loc însă de curând un campionat de coci. Totul a pornit în glumă și s-a terminat cu diplome și cupe.

Mulți dintre adulții zilelor noastre, în special cei din zona Dobrogei, au jucat în copilărie un joc cu bile de oțel din rulmenți și capace de la sticlele de suc sau bere. Regulile erau simple. Se trasa cu bățul un teren, se alegea o distanță de la care se arunca la linie pentru a se stabili ordinea prin care se intra în teren, capacele erau înfipte în pământ și trebuiau doborâte cu bilele.

Jocul a evoluat și bilele de oțel au fost înlocuite cu cele din sticlă, de la un joc chinezesc, care au primit numele de limonine, unele mai deosebite fiind numite ciclon. Cei mai îndemânatici se hazardau și jucau și pe bani, țintele – capacele de sticle fiind înlocuite cu monede de 25 de bani, 1 leu, 3 lei sau chiar și 5 lei.

Pornit ca o glumă, s-a „lăsat” cu diplome

„Cupa Litoral La Coci” a pornit ca o glumă, în urma unei discuții într-un grup de prieteni.

Stăteam cu băieții la o cafea si chiar despre coci vorbeam, ne luase nostalgia. Așa mi-a venit ideea să fac un event pe Facebook să invit prietenii la coci, dar am făcut eventul public și a treia zi deja erau vreo 300 care voiau să vină să joace”, povestește Hasim Demirel, cel „vinovat” de inițierea campionatului de coci.

Treaba devenea tot mai serioasă și, în aceste condiții, Demirel nu a mai avut de ales și a început să dea din coate să vadă ce trebuie să facă pentru ca evenimentul ce luase amploare să se desfășoare legal, fără probleme.

„M-au contactat Asociația Română de Sporturi Tradiționale și Direcția Județeană pentru Sport și tineret Constanța. Ei m-au ajutat să îl fac. M-am afiliat la ARST și i-am dat bice. DJST ne-au dat cupele, tricourile, bannere și tot ceea ce a ținut de logistică”, a povestit Demirel.

În final, după ce s-a parafat totul și au fost stabilite condițiile, s-a dat drumul la competiție. Au venit însă doar câteva zeci de nostalgici, dar și copii, competiția desfășurându-se între copii de 8-9 ani și bunici de 65 de ani.

S-au făcut echipe  de câte două persoane, pe două terenuri – iol-uli, cu bile de oțel din rulmenți radiali, „țintele” fiind came – capace de la sticle de suc sau bere.

Citește și: REPORTAJ/Politică la piață, în ziua moțiunii. Românii știu ce se întâmplă, dar nu mai au încredere. ”Ne-am săturat de promisiuni” – VIDEO

Citește mai multe despre campionat, Investigații şi Reportaje și litoral pe Libertatea.

Comentarii