În 2018, la o cafenea din Philadelphia, Donte Robinson și Rashon Nelson, doi clienți de culoare, de 20 de ani, au fost rugați să părăsească localul, după ce au stat la o masă fără a comanda nimic.
Bărbații, care au refuzat să plece, susținând că așteptau un asociat de afaceri, au fost escortați din cafenea în cătușe, după managerul cafenelei a chemat poliția. Arestările lor au declanșat proteste pe scară largă.
Potrivit companiei, Phillips, care a lucrat pentru Starbucks timp de 13 ani și coordona și zona Philadelphia, a fost concediată, ulterior, pentru „lipsa de reacție și de coordonare” în acest caz.
În procesul intentat în 2019, Phillips a acuzat compania de discriminare: „A luat măsuri pentru a pedepsi angajații albi, într-un efort de a convinge comunitatea că a răspuns corespunzător incidentului”.
Fostul manager a explicat că i s-a ordonat să plaseze un angajat alb în concediu administrativ, din cauza unui presupus comportament discriminatoriu despre care Phillips a spus că știa că este inexact.
După ce Phillips a încercat să-l apere pe angajat, compania a dat-o afară, a acuzat ea. Plângerea a susținut că acesta a fost „un pretext pentru discriminarea rasială”, adăugând că „rasa a fost o motivație și/ sau factor determinant în tratamentul discriminatoriu”.
După ce juriul a decis în favoarea fostului manager, acordându-i despăgubiri de 25,6 milioane de dolari, „Starbucks evaluează următorii pași în acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt Jaci Anderson, pentru CNN.
Cazul este neobișnuit prin faptul că, în mod tradițional, legile antidiscriminare au protejat persoanele care se încadrează în categorii minoritare, a observat CBS News.
Luna trecută, tot în SUA, gigantul fast-food McDonalds a fost considerat vinovat de un juriu pentru faptul că o fetiță s-a fript cu nuggets de pui.
De asemenea, un tribunal din Florida (SUA) a ordonat unei francize Burger King să plătească despăgubiri de aproape 8 milioane de dolari lui Richard Tulecki, care a alunecat la toaletă și s-a rănit grav.
Foto: Hepta