Născut și crescut la Valea Vișeului, la 500 de metri de granița cu Ucraina, Iura a aflat de la părinții săi de catastrofa umanitară din țara vecină.
Etnic ucrainean din Maramureșul românesc, cetățean român, Iura a avut o discuție cu patronul său, Ansgar Borgmann, șef al firmei de montat centrale termice și aparate de aer condiționat la care Iura este angajat în orașul german Wesel, din vestul țării, nu departe de granița cu Olanda.
Hrin, 26 ani, a învățat germană de copil, uitându-se la filme și emisiuni în limba germană. Cum cablul nu ajunsese încă în satul său din nordul țării, tânărul urmărea posturile disponibile pe antenele parabolice cu sistem analogic.
Un satelit întreg era format din posturi de limbă germană. Peste ani, în 2016, a ajuns să lucreze chiar în țara din vest.
Iar acum, când războiul a lovit Ucraina, patronul l-a chemat la o discuție, știind backgroundul său ucrainean.
Din microbuz, TIR!
Iura și-a sunat mama și tatăl și, cu ajutorul familiei, au reușit să ia legătura cu Uniunea Ucrainenilor din România.
Din Germania, patronul său a dat drumul la o strângere de fonduri. În care s-au strâns, în doar 30 de ore, nu mai puțin de 53.000 de euro.
„Inclusiv din Statele Unite”, a spus omul de afaceri pentru Rheinische Post, ziar care a decis să includă povestea inclusiv în ediția printată, alături de o fotografie cu Borgmann și angajatul său român.
Iar transportul s-a transformat, dintr-un microbuz ce urma să fie trimis pe o distanță de 1.690 de kilometri, într-un TIR de 40 de tone de ajutoare.
„Mă bucur mult că am putut să ajut”
Ce au trimis nemții către Ucraina? A explicat Borgmann pentru RP: „Jumătate din transport este cu mâncare și băuturi.
Conserve, ceaiuri, cafea, ciocolată pentru copii, suc de portocale, conserve. Apoi cuptoare cu microunde, scutece, produse de igienă feminină, materiale medicale, cabluri de date, zece generatoare”, a spus el.
A adăugat că la mare căutare sunt și sticlele din sticlă, din care se pot face cocktailuri Molotov, însă donatorii au ținut să se concentreze pe partea umanitară, mai puțin militară a situației.
Iura, pentru Libertatea: „Oricare dintre noi ar fi făcut acest gest”
Iura Hrin a vorbit și pentru Libertatea: „Mi s-a părut un gest pe care oricare dintre noi l-ar fi făcut. Mă bucur mult că putem să ajutăm semenii noștri din Ucraina, mai ales că am crescut acolo, lângă ei”.
Transportul a ajuns în România și a intrat prin Ucraina pe la vama Sighet.
Se mai pregătesc transporturi
Același Iura spune că nu va fi ultimul transport pe care nemții îl vor face spre România.
Spune că mai mulți oameni cu stare în Germania au văzut materialul din presa nemțească și au propus ca ajutoarele să continue.
Astfel, câțiva milionari germani sunt dispuși ca, în săptămânile următoare, să trimită chiar 70 de TIR-uri asemănătoare cu ajutoare.
„Vă voi ține la curent”, ne asigură Iura.