Cazul arată cum biserica rusă reprimă disidența internă în timp ce acordă sprijin lui Putin și „operațiunii sale militare speciale” din Ucraina, care se apropie acum de sfârșitul celui de-al doilea an, notează Reuters.
Instanța a stabilit că Uminski și-a încălcat jurământul refuzând să citească o rugăciune pe care Kirill a impus-o drept obligatorie la slujbele bisericii, pe 25 septembrie 2022, la șapte luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia.
Zeci de preoți ortodocși ruși au fost pedepsiți pentru că au contestat linia bisericii în privința războiului prin gesturi precum citirea de rugăciuni pentru pace în loc de victorie, potrivit datelor culese de „Creștini împotriva războiului”, un grup online care a documentat cazurile.
Uminski este cea mai proeminentă victimă de până acum, întrucât el a slujit timp de 30 de ani ca preot la Biserica Sfânta Treime Dătătoare de Viață din Moscova, înainte de a fi concediat brusc în această lună, chiar înainte de Crăciunul ortodox, într-o mișcare care a deschis calea pentru verdictul de sâmbătă.
Uminki mai este cunoscut pentru implicarea sa la un ospiciu pentru copii și adulți muribunzi și pentru faptul că a condus înmormântarea fostului președinte sovietic Mihail Gorbaciov în 2022.
Într-un interviu acordat în noiembrie anul trecut, Uminski a spus că limbajul războiului și „operațiunea militară specială” nu sunt „în niciun caz compatibile” cu liturghia bisericească.
El i-a încurajat pe credincioși să caute preoți care „se roagă mai mult pentru pace decât pentru victorie și să înțeleagă că orice victorie este întotdeauna o victorie cu costuri uriașe în aceste războaie”. „În războaiele moderne orice victorie este aproape întotdeauna echivalentă cu autodistrugerea”, spunea el.
Ksenia Luchenko, expert privind Biserica Ortodoxă Rusă în cadrul Consiliului European pentru Relații Externe, a spus că sancțiunea împotriva lui Uminski este nefondată, întrucât rugăciunea pentru care a fost acuzat că a refuzat să o citească nu a fost luată în considerare și aprobată de cel mai înalt organism al Bisericii, Sfântul Sinod.
Ea mai precizează că sancțiunea este „dovada uzurpării puterii de către Patriarhul Kirill în Biserica Ortodoxă Rusă și încălcarea documentelor sale statutare”.
Uminski nu a comentat în public despre concedierea sa. Instanța bisericii a spus că decizia de a-l expulza a fost luată în absența sa, după ce acesta nu a participat la judecată, deși a fost citat de trei ori.
Un grup de 11.627 de credincioși ortodocși au semnat o scrisoare deschisă în sprijinul său de când a fost înlăturat din funcția de preot al bisericii Sfânta Treime și înlocuit de Andrei Tkachov, un susținător vocal al războiului. Ei spun că decizia le-a cauzat o mare durere și va priva mii de oameni de sprijin spiritual.
„Aceasta este o mare tragedie pentru mulți credincioși, pentru pacienții din ospiciu pentru copii, pentru sute de prizonieri și mii de oameni fără adăpost”, spun ei.
Pensiamortului_LA_EI_spitalpro • 14.01.2024, 23:12
Vor motive să se ia de biserică unii sau alții. Au băgat mafioți la conducerea ei ca pe timpul satanistei inchiziții. ÎN BIBLIE SCRIE SĂ FACI PACE ȘI SĂ NU OMORI.