Opoziția cere transparență

Prima dată, problema neprezentării datelor referitoare la funcțiile din Camera Deputaților, conform stenogramei Biroului Permanent al acestei Camere și consultată de Libertatea, a fost ridicată de Cătălin Drulă (USR), vicepreședinte al Camerei Deputaților.

„Aș vrea să fac câteva observații legate de acest memorandum. În primul rând, aș dori să ne comunicați, membrilor Biroului Permanent, statul de funcții al serviciilor Camerei Deputaților, să-l vedem pe fiecare departament, pe fiecare serviciu, pe fiecare structură și substructură, câte posturi sunt vacante, câte posturi sunt de natura funcției publice parlamentare și câte sunt pentru personalul contractual. Și credem că o restructurare serioasă ar trebui să se facă pe baza unei analize de încărcare a fiecăreia dintre aceste structuri.

În prezent, din materialul pus la dispoziție, pe care l-am primit cred că… cu 30 de minute înainte de ședință, apropo de un anumit nivel de dezbatere. În orice caz, cu puțin timp înainte de această ședință.

Rezultă pe baza datelor pe care le putem accesa, o parte, vă spun sincer pe surse, că dacă ele nu se regăsesc în vreun fel de document prezentat membrilor Biroului Permanent, ajungem la concluzia că, de fapt, se desființează în mare parte posturi vacante, într-o altă parte e vorba de oameni care pleacă în pensie și, într-o a treia parte, eventual, e vorba doar de personal contractual, adică mai puțin se intră în zona de funcție publică parlamentară, unde, de asemenea, credem că e nevoie de o analiză dacă acești oameni care sunt pe funcțiile publice parlamentare au dat sau nu concurs.

George Simion și Anamaria Gavrilă își depun candidaturile la alegerile prezidențiale, din partea suveraniștilor: „Unul dintre noi se va retrage”
Recomandări
George Simion și Anamaria Gavrilă își depun candidaturile la alegerile prezidențiale, din partea suveraniștilor: „Unul dintre noi se va retrage”

Este cunoscut că există acea portiță prin care oamenii sunt angajați întâi la grupurile parlamentare și apoi Secretariatul general îi preia pe funcție publică parlamentară. OK, toți au dat concurs, doamna Mihalcea. OK. Și în primul rând o discuție serioasă ar trebui să plece de la acest stat de funcții pe care eu, ca vicepreședinte al Camerei, l-am cerut și deocamdată nu mi-a fost pus la dispoziție de Secretariatul general, probabil că nu au avut timp încă, dar îl aștept să îl primim. După cum știți, în Monitorul Oficial, hotărârile acestui Birou Permanent, care au în anexă statul de funcții, se publică cu steluță și se spune că se comunică celor interesați. Eu cred că unui vicepreședinte al Camerei i se va pune la dispoziție (…) din Monitorul Oficial. Este în zona celor interesați”, a precizat Drulă.

Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, i-a răspuns ironic lui Cătălin Drulă, dar nu la obiect: „Noi o analiză am făcut, că așa am ajuns la acest memorandum. Acum există posibilitatea să vă fi fost trimisă și să nu fi avut cine să v-o arate dumneavoastră că, din câte înțeleg, vă țineți angajații pe holuri”.

Anul trecut, sumele forfetare ale deputaților au crescut cu 7.000 de lei

Care sunt pașii pe care Ucraina și Rusia ar trebui să îi respecte pentru a ajunge la un armistițiu durabil STUDIU
Recomandări
Care sunt pașii pe care Ucraina și Rusia ar trebui să îi respecte pentru a ajunge la un armistițiu durabil STUDIU

Problema a fost ridicată și de Gianina Șerban (AUR), vicepreședintă a Camerei Deputaților: „Aș vrea și eu, aceeași propunere și solicitare o aveam și eu, cu statul de funcții. Și dacă tot vrem să facem restructurare, noi spunem asta de patru ani că aparatul este sufocat, dar este sufocat tot de dumneavoastră, cei care ați fost la guvernare… supradimensionat atunci! Și vrem cu adevărat să facem reduceri bugetare?!”. Ciprian Șerban i-a răspuns tot pe lângă subiect, precizând că ar trebui să-i întrebe pe ceilalți cum s-au făcut angajările în anii trecuți.

Deputata Gianina Șerban le-a bătut obrazul celor de la putere că nu vor să dea date și că au uitat că anul trecut au crescut suma forfetară. „Deci repet, clar trebuie făcută o reformă, dar cred că trebuie făcută o reformă corectă, coerentă și fără să afectăm angajatul și familia, adică avem norme, avem Codul Muncii, avem legislație și trebuie să ne raportăm la ceea ce avem scris în lege.

Dacă vorbim de rectificare bugetară, să nu uităm, stimați colegi, că anul trecut au crescut sumele forfetare ale parlamentarilor cu 7.000 de lei. Asta înseamnă o cheltuială de 3.255.000 de lei lunar.

Dacă cu adevărat voiam să eficientizăm cheltuielile, sunt de acord, poate sunt colegi care nu se descurcau cu sumele pe care le primeau. Un demnitar sărac poate fi împins spre corupție. Nu am o problemă. Dar aceste sume trebuiau să vină pe declarație. Vorbim de bani publici, care ar fi trebuit să fie justificați. Deci aceste restructurări, în primul rând… că trebuie să știm. Dumneavoastră ne-ați dat un memorandum cu niște cifre! Eu cred că nu putem să ne raportăm la niște oameni cu cifre, 240 de posturi, 6 posturi, 3 posturi. Despre ce posturi vorbim? Despre ce oameni? Au competență, nu au competență?!”, a afirmat Șerban. De altfel, nimeni nu a zis nimic despre vreo reducere sau mai multe reguli pentru partea din suma forfetară care nu e justificată prin documente.

Europa a ripostat dur în prima zi de tarife impuse de Donald Trump la oțel și aluminiu. Cum sunt taxate mărfurile americane
Recomandări
Europa a ripostat dur în prima zi de tarife impuse de Donald Trump la oțel și aluminiu. Cum sunt taxate mărfurile americane

Replica a venit de la șeful Camerei Deputaților, care a precizat că va veni un concurs pe posturi la nivelul instituției, aspect la care Gianina Șerban a atras atenția că probabil vor veni și procese colective din partea angajaților.

Ciprian Șerban a fost criticat și de Cezar Drăgoescu, secretar al Camerei din partea USR, tot pentru secretomanie. „Eu v-am adresat o întrebare, acolo pe grupul de Birou Permanent acum o săptămână, să ne puneți la dispoziție documentele și analizele pe care le faceți. Nici dumneavoastră și nici un alt coleg de-al dumneavoastră nu ați binevoit să răspundeți. Doresc să vă atrag atenția că aceasta este o instituție publică, nu este moșia nici a PSD, nici a PNL.

Noi aici suntem oamenii din personalul administrativ, din bani publici sunt plătiți, da? Și aveți obligația să fiți transparenți. Eu aș vrea să ne spuneți acum în ședință, să vă asumați un termen, în care ne veți pune la dispoziție acest stat de funcții, să știm și noi că dumneavoastră tăiați 240 de posturi, dar poate constatăm că 200 dintre ele sunt vacante. Adică ce se face? Se face o reformă la mișto? De dragul de a ieși pentru niște declarații de presă? Să ziceți că ați făcut reformă sau se face reformă cu adevărat? Mai departe, iarăși veți face reformă între ghilimele, cu liftierele, femeile de serviciu și cu șoferii? OK, poate trebuie și de acolo redus. Dar concret, de la angajații, funcționarii publici parlamentari, ce se întâmplă cu ei? Că știm cu toții că aceștia sunt în diverse legături, cu PSD-ul, cu PNL-ul, sunt moșteniți pe aici”, a precizat Drăgoescu.

Șerban i-a recomandat lui Drăgoescu să înceapă el reducerile de la grupul USR. De la PSD, singurul care a enunțat unele principii a fost Daniel Suciu, vicepreședinte. Acesta a punctat că trebuie în primul rând să fie tăiate posturile vacante, în al doilea rând, trimiși acasă cei care au vârsta pensionării, apoi să fie încercată o reorganizare a grupurilor parlamentare.

Liviu Moșteanu, liderul de grup al USR de la Cameră, a solicitat și el de la secretarul general, Ioana Bran, să fie trimis statul de funcții. De altfel, ironic a subliniat că statul de funcții „este, de fapt, cel mai bine păzit secret al acestei instituții”. Până la urmă, tot Șerban le-a spus celorlalți că vor primi documentul, însă ulterior a acuzat că puterea nu a venit cu documentele necesare reorganizării.

Opacitate și cu presa

De altfel, în condițiile în care în memorandumul aprobat de Camera Deputaților sunt mai multe semne de întrebare, în condițiile neprezentării întregii situații, Libertatea a trimis o solicitare în baza legii privind informațiile de interes public de mai bine de o săptămână, însă până în prezent, Secretariatul General al Camerei nu a venit cu un răspuns.

Iar întrebările erau legate mai ales de personalul de la grupurile parlamentare, despre care nu există nicio mențiune în memorandum, care este situația celor angajați la grupurile politice, numărul de angajați la Biroul președintelui, dar și care este efortul bugetar pentru cei care deservesc demnitarii și înalții funcționari comparativ cu cel pentru celelalte direcții.

Sindicatul angajaților din Cameră cere evaluare pe bază de meritocrație

Sindicatul Funcționarilor Publici Parlamentari din Camera Deputaților a venit, după aprobarea memorandumului de reorganizare, cu o procedură transparentă și în baza unor criterii meritocratice.

Principalele puncte sunt:
– Realizarea unui audit al fiecărei structuri, în baza căruia să fie luate decizii privind administrația publică. „Menționăm că acest audit nu a fost făcut în nicio instituție bugetară supusă reorganizării, cu atât mai puțin în Parlamentul României – Camera Deputaților și Senat”, arată sindicatul.
– Analiza volumului de activitate în fiecare structură instituțională bugetară și dimensionarea conformă a acesteia.
– Analiza fiecărei angajări realizate în instituțiile publice ale statului în ultimii cel puțin 3 ani (justificare, modul în care au fost făcute angajările).
– Blocarea angajărilor în sistemul public pentru o perioadă de cel puțin 4 ani.
– Raționalizarea cheltuielilor cu bunuri și servicii și a celor de protocol.

   

Google News Urmărește-ne pe Google News


Reportajele și anchetele sunt mari consumatoare de timp și resurse. Din acest motiv, te invităm să susții munca jurnaliștilor printr-o donație. Aici găsești mai multe opțiuni prin care poți contribui la dezvoltarea altor materiale similare: libertatea.ro/sustine. Îți suntem recunoscători că ne citești și că ești alături de noi.

Comentarii (3)

PentruPace   •   11.02.2025, 18:49

Ar trebui reintrodusa ghilotina ptr judecarea acestor hoti din politica romaneasca. O sa platim taxa si pe aerul respirat ptr acesti infractori ca sa platim luxul si pensiile speciale ptr ei si familile lor !!!!!!

viorelgh1   •   10.02.2025, 15:44

De ce nu exista transparenta cu toate salariile si bonusurile al hotilor din parlament ? Asta inseamna o hotie pe fata , toate documentele trebuie sa aibe transparenta altfel aste hotia alesilor si numitilor ,asta inseamna sa ai *** functionali ,parlamentari fara studii ,niste ipocriti numiti in functii publice

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MistyDo49   •   10.02.2025, 14:32

Încă o dovadă că în Parlament sunt indivizi dispuși să deturneze fonduri, ca apoi să se plângă de imposibilitatea indexării pensiilor. Cine își va da demisia? Ciolacu în nici un caz, nu se simte vinovat. Dar nici nu va dispune reducerea sumelor forfetare a parlamentarilor. Rușine!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Romina Gingașu, soția moștenitorului Ferrari, mesaj dur la adresa lui Elon Musk. Ce i-a transmis românca miliardarului american. „Domnule Musk”
Unica.ro
Romina Gingașu, soția moștenitorului Ferrari, mesaj dur la adresa lui Elon Musk. Ce i-a transmis românca miliardarului american. „Domnule Musk”
De necrezut ce s-a aflat despre Anton Pisaroglu, consultantul lui Călin Georgescu. Și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale, imediat după ce el a fost exclus: "Nu am pe nimeni în spate..."
Viva.ro
De necrezut ce s-a aflat despre Anton Pisaroglu, consultantul lui Călin Georgescu. Și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale, imediat după ce el a fost exclus: "Nu am pe nimeni în spate..."
Diana Șucu a spus ce salariu uriaș avea la TVR 2: Soțul meu, când m-a cunoscut, nu m-a luat de pe stradă… Eu, ca vedetă a postului, aveam salariu…”. WOW! Chiar a spus suma
Libertateapentrufemei.ro
Diana Șucu a spus ce salariu uriaș avea la TVR 2: Soțul meu, când m-a cunoscut, nu m-a luat de pe stradă… Eu, ca vedetă a postului, aveam salariu…”. WOW! Chiar a spus suma
Ce spune un fost student despre profesorul Călin Georgescu: „Te hipnotiza fără să spună prea multe”
Adevarul.ro
Ce spune un fost student despre profesorul Călin Georgescu: „Te hipnotiza fără să spună prea multe”
Elon Musk, în mijlocul unei noi CONTROVERSE! Ce acuzații grave ii aduce fiica sa trans, Vivian Wilson: „Cum naiba este asta legal?”
Elle.ro
Elon Musk, în mijlocul unei noi CONTROVERSE! Ce acuzații grave ii aduce fiica sa trans, Vivian Wilson: „Cum naiba este asta legal?”
„Lucrurile nu vor rămâne așa”. Călin Georgescu, mesaj în trei limbi, după ce i s-a interzis să candideze la Președinție
Unica.ro
„Lucrurile nu vor rămâne așa”. Călin Georgescu, mesaj în trei limbi, după ce i s-a interzis să candideze la Președinție
Aflată pe bancheta din spate, Valentina a plătit tributul pe Drumul Morţii E 85. Un TIR scăpat de sub control a semănat moarte în jur
Observatornews.ro
Aflată pe bancheta din spate, Valentina a plătit tributul pe Drumul Morţii E 85. Un TIR scăpat de sub control a semănat moarte în jur
Horoscop 12 martie 2025. Săgetătorii au șansa de a trece peste anumite obstacole interioare care le îngreunau viața de familie
HOROSCOP
Horoscop 12 martie 2025. Săgetătorii au șansa de a trece peste anumite obstacole interioare care le îngreunau viața de familie

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI