Restaurantul de sushi cu stele Michelin, Onodera Group, a anunțat că au plătit 207 milioane de yeni pentru tonul roșu de 276 de kilograme, aproximativ de dimensiunea și greutatea unei motociclete.
Este al doilea cel mai mare preț plătit la licitația de deschidere a anului pe principala piață de pește din Tokyo, de când au început să fie colectate date comparabile, în 1999.
Cumpărătorul din acest an a plătit este la al cincelea an consecutiv când plătește cel mai mare preț, câștigând dreptul de a se lăuda cu captura impresionantă și o frenezie profitabilă a atenției mass-media din Japonia.
„Primul ton este menit să aducă noroc”, a declarat reprezentantul Onodera, Shinji Nagao, reporterilor după licitație. „Dorința noastră este ca oamenii să îl mănânce și să aibă un an minunat.” Tonul licitat în acest an a fost capturat în Oma, în provincia nordică Aomori.
Grupul Onodera a plătit anul trecut 114 milioane de yeni (aproape 650.000 de dolari) pentru cel mai bun ton.
Dar cel mai mare preț de licitație vreodată a fost de 333,6 milioane de yeni (aproape 2,8 milioane de dolari) pentru un ton roșu de 278 de kilograme, în 2019, deoarece piața de pește a fost mutată din zona sa tradițională Tsukiji la o unitate modernă din Toyosu din apropiere.
Oferta record a fost făcută de autoproclamatul „Rege al tonului” Kiyoshi Kimura, care operează lanțul național de restaurante Sushi Zanmai.