Mergi direct la conținut »
Un vultur pleșuv negru, dispărut de peste 100 de ani din România, a fost găsit în Focșani
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Un vultur pleșuv negru, dispărut de peste 100 de ani din România, a fost găsit în Focșani

Un vultur pleșuv negru, dispărut de peste 100 de ani din România, a fost găsit în Focșani

Un vultur pleșuv negru, una dintre cele mai rare specii de păsări din Europa, și care nu a mai fost văzut în țara noastră de peste 100 de ani, a poposit, marţi seară, într-o gospodărie de lângă Focşani.

Pasărea, epuizată de drumul lung străbătut, a fost preluată de Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice Petreşti al Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB) și băgată în carantină.

„Vulturul pleşuv negru este o specie care a dispărut din zona noastră de foarte mult timp, din câte am înţeles de la începutul secolului XX. Exemplarul de care vorbim provine din Spania şi a ajuns să fie eliberat în Bulgaria, în încercarea de a repopula zona respectivă cu o populaţie stabilă, o populaţie cuibăritoare. Pasărea a aterizat în Vrancea din cauza faptului că s-a extenuat din pricina zborului foarte lung. El a venit dinspre Ucraina şi tranzita România în drum către casă, către Bulgaria”, a explicat George Vlad, medic veterinar al ACBD.

Potrivit medicului veterinar, la acest moment pe teritoriul României se mai află încă un exemplar din această specie care face parte tot din proiectul bulgarilor de repopulare. Păsările au montate sisteme GPS care permit monitorizarea pe parcursul călătoriei şi pot indica locaţia lor.

„Sunt, din câte am înţeles, mai multe exemplare în Bulgaria. Două dintre ele au binevoit să facă o plimbare un pic mai lungă si au ajuns în România, unul la noi în centru şi unul se află în grija colegilor de la grupul Milvus, cei care ne-au şi anunţat de fapt de prezenţa vulturului în zona noastră. Ei ţin legătura cu cei care au implementat proiectul în Bulgaria”, a spus George Vlad.

Peste strigătul Alexandrei s-au așternut praful și pulberea din curtea casei ororilor lui Dincă
Recomandări

Peste strigătul Alexandrei s-au așternut praful și pulberea din curtea casei ororilor lui Dincă

Pasărea care a ajuns în Vrancea este mascul şi se numeşte Kutelka.

Vulturul pleşuv se hrăneşte cu carne, în special cu leşuri de animale. Lipsa hranei a fost cel mai probabil motivul pentru care pasărea, epuizată, a ajuns la sol.

La acest moment, vulturul pleşuv negru se află în carantina de la Petreşti, urmând a fi luat de ornitologii bulgari şi dus în ţara vecină sau eliberat în Vrancea pentru a se întoarce singur în Bulgarial, scrie Agerpres.


Citește și: Klaus Iohannis şi-a lansat a treia carte, a criticat PSD și Guvernul ”antieuropene” și a atenționat asupra extinderii analfabetismul. ”Avem, din păcate, şi persoane publice care au dificultăţi în a exprima o idee într-o frază coerentă”


 

Close
Închide
  Close