Mergi direct la conținut »
Una dintre cele mai frumoase clădiri din București și-a deschis porțile pentru public, la 139 de ani de la înființare. Palatul Vechi al BNR arată exact ca în 1880!
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Una dintre cele mai frumoase clădiri din București și-a deschis porțile pentru public, la 139 de ani de la înființare. Palatul Vechi al BNR arată exact ca în 1880!

Una dintre cele mai frumoase clădiri din București și-a deschis porțile pentru public, la 139 de ani de la înființare. Palatul Vechi al BNR arată exact ca în 1880!

Palatul Vechi al Băncii Naţionale, considerat de arhitectul Ion Mincu "cea mai frumoasă clădire din Bucureşti", și-a primit publicul într-o zi specială: 139 ani de la înființare. Vizitatorii au avut parte de un tur gratuit de 15 minute și au putut vedea printre altele sala Consiliului de Administraţie şi vechiul cabinet al guvernatorului, sala de marmură, colecţia numismatică, dar și câteva expoziții din holul central al Palatului Vechi.

De Andrei Crăițoiu,

„Multe din camere au fost restaurate acum câțiva ani pentru ca românii să vadă cum arăta Banca Națională în momentul fondării ei. Este o adevărată bijuterie și de aceea am ținut să ne deschidem porțile într-un astfel de moment. Suntem bucuroși și surprinși de numărul mare de oameni care s-au așezat deja la coadă. E o mare bucurie pentru noi și le mulțumim tuturor”, spune Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Între timp, unul din ghizii Palatului își discursul în fața primului grup de 20 de curioși: „Înființarea Băncii Naționale a avut loc pe 17 aprilie 1880 și a reprezentat un punct de referință în procesul de modernizare a societății românești. Reperele de organizare belgiene au fost sursa de inspirație și pentru alte acte fundamentale, Belgia fiind o țară de dimensiuni comparabile, aflată, ca și România, sub influența modelului juridic francez”.

Palatul Vechi este opera arhitecților francezi Casien Bernard și Albert Galleron. Construcția a durat șase ani, iar edificiul a fost clădit pe grinzi de oțel moale, soluție de avangardă în epocă și specifică primelor linii ale metroului parizian, ceea ce îi conferă o rezistență seismică remarcabilă.

SALA CONSILIULUI DE ADMINISTRAȚIE

Este cea mai bogat decorată încăpere a băncii, într-un stil electic cu puternice accente baroce. Ceea ce conferă unicitate acestui spațiu sunt cele patru opere de artă care o decorează. Două tablouri de mari dimensiuni ce poartă semnătura lui Nicolae Grigorescu, unul realizat în 1894, „Rodica-la secerat”. O altă pictură care are temă marina e realizată de Eugen Voinescu. Mobilierul sălii a fost comandat la Paris, fiind realizat în stilul Ludovic al XVI-lea.

Ce este ciroza hepatică, boala care l-a ucis pe regizorul Alexandru Darie
Recomandări

Ce este ciroza hepatică, boala care l-a ucis pe regizorul Alexandru Darie

SALA DE MARMURĂ

Muzeul are ca element central fosta sală a ghișeelor, cunoscută astăzi ca sala de marmură, spațiul cu cele mai mari dimensiuni ale clădirii. Parterul prezintă o succesiune de pilaștri masivi de zidărie, între care erau amenajate pe vremuri ghișeele de lucru cu publicul. Ecoul creat anume în sală facilita discreţia discuţiilor funcţionarilor bancari cu clienţii lor la ghişee. Etajul întâi prezintă coloane duble, unite prin mici logii de comunicare cu galeria etajului, de unde se observau activitățile comerciale de la ghișeele din sală.

BIROUL GUVERNATORULUI

Înființarea Băncii Naționale este strâns legată de numele lui Eugeniu Carada, personalitate remarcabilă a vieții românești din a doua jumătate a secolului XIX. Acesta este biroul în care guvernatorii băncii lucrau, acum acesta este doar un spațiu de muzeu! Caranda a refuzat funcția de guvernator și a fost din 1883 până în 1910, director al BNR. În birou, există un tablou cu chipul acestuia.

EXPOZIȚIA TEZAURULUI

Cea mai nou amenajată secțiune a expoziției permanente este organizată într-un spațiu special, securizat, cu o ușă de metal. Aurul turnat sub formă de lingouri, o comoară adăpostită în tezaurele băncilor centrale și rareori expusă publicului, este asociat în mentalul colectiv cu prosperitatea, încrederea și stabilitatea. Aici, vizitatorii descoperă informații inedite despre aur pot admira în premieră lingouri autentice și modene de aur.

 
 
Close
Închide
  Close