Miniștrii energiei au agreat un preț de referință de 180 de euro/MWh de energie. Acesta va fi declanșat dacă prețurile depășesc nivelul în cauză pentru trei zile consecutiv pe bursa olandeză de gaze TTF, care este de referință la nivel european, informează sursa citată.
Condiții pentru aplicare
Prețul trebuie să fie și cu 35 de euro timp de trei zile peste nivelul de referință al prețului gazelor naturale lichefiate.
De asemenea, implementarea măsurii intră în vigoare din data de 15 februarie 2023.
Odată declanșată plafonarea, tranzacțiile nu pot avea loc la niveluri mai mari de 35 de euro peste prețul de referință al gazelor naturale lichefiate.
Acest lucru va plafona de facto prețul gazelor tranzacționate, în timp ce permite fluctuarea odată cu prețul gazelor lichefiate tranzacționate la nivel global.
Sistemul permite Uniunii Europene să fie competitivă în privința prețurilor, astfel încât să își asigure necesarul, notează Reuters.
Practic, statele UE se angajează să nu cumpere gaze naturale la prețuri ce depășesc plafonul, indiferent de sursă.
Germania a primit ceva la schimb
Germania a votat măsura, deși a avut îngrijorări despre impactul măsurii asupra abilității UE de a atrage suficiente gaze.
Conform unui oficial citat de Reuters, Germania a agreat plafonarea la gaze după ce țările europene au agreat o altă reglementare, privind grăbirea permiselor pentru energie regenerabilă și după ce au fost aduse garanții suplimentare pentru măsura plafonării.
În ce condiții se suspendă plafonarea
Aceste măsuri includ suspendarea plafonării dacă UE are de înfruntat o penurie de gaze, dacă plafonul duce la o scădere a tranzacționării pe bursa TTF de gaze, dacă duce la o creștere a utilizării gazelor sau dacă va duce la creșteri semnificative pentru garanțiile financiare cerute participanților la piața de gaze.
Creșterea prețurilor la gaze și electricitate a afectat companiile energetice din toată Europa, forțând companiile de utilități să ceară bani de la guvernele naționale pentru acoperirea cheltuielilor.
Grupul german Uniper a avut pierderi de miliarde de euro din contractele derivative, amplificând criza energetică, într-un moment în care trebuia să acopere deficitul de gaze, pe măsură ce Rusia a tăiat livrările.
Jacob Mandel, asociat senior la Aurora Energy Research, a spus că prețurile pe luna viitoare de pe bursa olandeză de gaze au închis rareori peste 180 de euro/MWh. Acest lucru s-a întâmplat doar în 64 de zile în toată istoria, toate din anul 2022.
Ungaria a votat împotrivă, Austria și Olanda s-au abținut
Doi oficiali europeni au spus că Ungaria a votat împotriva plafonării, iar Olanda și Austria s-au abținut.
Ambele s-au opus în timpul negocierilor, temându-se că măsura ar putea afecta piețele energetice și ar putea compromite securitatea energetică a Europei.
Rob Jetten, ministrul olandez al energiei a declarat: „În ciuda progresului din ultimele două săptămâni, mecanismul de corecție al pieței rămâne potențial nesigur”.
„Eu rămân îngrijorat în privința unor perturnări majore asupra pieței energetice europene, despre implicațiile financiare și, cel mai mult, rămân îngrijorat asupra securității aprovizionării Europei”, a completat acesta.
Critici de la burse
Propunerea a atras critici și din partea unora dintre participanții la piață, care au spus că ar putea cauza instabilitate financiară.
The Intercontinental Exchange (ICE), compania care deține bursa TTF din Amsterdam, a spus săptămâna trecută că măsura ar putea face ca tranzacționarea să nu mai aibă loc pe bursa olandeză.
Luni, compania a afirmat că va analiza dacă poate opera piețe corecte și ordonate pentru TTF. Momentan, piețele continuă să funcționeze normal.
Prețurile pentru luna următoare la gaze au scăzut luni cu 9%, la 107 euro/MWh.
Acestea au atins un record de 343 de euro în august, ceea ce a determinat UE să vină cu măsura plafonării.
Autoritatea italiană de reglementare în energie ARERA se așteaptă la noi creșteri de prețuri, pe măsură ce iarna își intră în drepturi.
În Rusia, Dmitri Peskov – purtătorul de cuvânt al Kremlinului – a afirmat că plafonarea este un atac la mecanismele de piață și e inacceptabilă.
Luni de dezbateri
Măsura a fost adoptată după luni întregi de dezbateri, și după ce precedentele două întâlniri pe această temă au fost eșecuri.
Aproximativ 15 țări europene, între care Belgia, Grecia și Polonia, au cerut o plafonare sub 200 de euro/MWh, mult sub propunerea inițială a Comisiei Europene de 275 de euro/MWh.
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a spus că plafonarea va elimina abilitatea Rusiei și a Gazprom de a distorsiona piața.