Bonusul de performanță, după cum apare denumit în documentele interne ale USR, și primele pentru angajați au fost plătite pe 20 decembrie 2022. Valoarea cumulată a fost de 244.391 de lei (50.000 de euro).

Informația este publică pe site-ul USR, în care se prezintă lunar toate cheltuielile. Niciun alt partid care încasează subvenție, adică bani publici, nu prezintă o situație atât de detaliată despre utilizarea fondurilor primite.

USR a plătit bonusuri și prime în valoare de 50.000 de euro. Ce firme folosește partidul pentru a se promova în presă și pe Facebook

Prime pentru toți angajații

Secretarul general al partidului, George Marussi, susține, într-o declarație pentru Libertatea, că primele au fost acordate tuturor angajaților, aproximativ 90 de persoane, dar bonusul de performanță a fost limitat pentru câțiva angajați.

USR a plătit bonusuri și prime în valoare de 50.000 de euro. Ce firme folosește partidul pentru a se promova în presă și pe Facebook
George Marussi, secretar general al USR | Foto: Facebook
Vom plăti mai mult pentru o vacanță în Thassos, anul acesta. Creșterile de tarife anunțate de hotelierii greci
Recomandări
Vom plăti mai mult pentru o vacanță în Thassos, anul acesta. Creșterile de tarife anunțate de hotelierii greci

„Explicația este simplă, pe baza performanțelor, unii angajați au primit bonus. S-a stabilit pe departamente cine ia”, a explicat secretarul general al USR.

Marussi a precizat că schema de premiere a prevăzut 50% din salariu ca primă de Crăciun și până la 50% ca bonus de performanță în funcție de nota obținută la evaluarea de final de an. Valoarea maximă a primei putea să fie cel mult un salariu, potrivit secretarului general al USR.

Cel mai mare buget pentru salarii

Bugetul de salarii al Uniunii este cel mai mare dacă ne uităm la principalele partide parlamentare. USR plătește anual 8,2 milioane de lei, PSD alocă 6,67 milioane de lei, iar PNL 2,7 milioane de lei, conform datelor Autorității Electorale Permanente.

Subvenția pe 2022, primită de la bugetul de stat de USR, a fost de 45 de milioane de lei (9 milioane de euro).

„Spre deosebire de PNL și PSD, USR își plătește angajații legal și transparent, conform pieței muncii. Avem oameni foarte buni care lucrează la dezvoltarea proiectului politic. PNL și PSD au arătat de nenumărate ori că au folosit resurse din aparatul public pentru munca la partid, așa se întâmplă și în prezent. Avem cazul Dragnea, dar și al unei doamne care lucra la aeroport doar pe hârtie, ea lucra la Kiseleff în 2016, dosarul e în instanță”, a declarat purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu.

Impact violent în gara din Galați, între o locomotivă și trenul la care urma să fie cuplată. Patru persoane au fost rănite. Cu ce viteză mergea locomotiva
Recomandări
Impact violent în gara din Galați, între o locomotivă și trenul la care urma să fie cuplată. Patru persoane au fost rănite. Cu ce viteză mergea locomotiva
 • Deputatul face referire la cazul Cristinei Neamțu, angajată la Compania Națională Aeroporturi, care a intrat în atenția DNA, după ce s-a aflat că lucra pentru partid și nu trecea pe la muncă.

Referitor la bonusurile de performanță primite de angajații USR, Moșteanu susține că s-au dat după o analiză a departamentului de resurse umane de la partid.

„Mă bucur că avem colegi buni, care au tras tare. Avem un secretariat general bine pus la punct. Au fost bonusuri pentru oamenii care au meritat”, a justificat deputatul.

El susține că nu se poate face o corelație între bonusurile de performanță și faptul că partidul nu crește în sondaje.

„Avem departament de politici publice, departament de resurse umane, departament de eveniment, departament de comunicare, departament financiar-contabil. Avem departamente de extindere, care se ocupă și de filiale. Nu poate fi găsită o corelație între numărul de angajați, salarii și scorul din sondaje”, a adăugat Moșteanu pentru Libertatea.

Ghinea, Mateescu, Constantinescu și banii plătiți de USR

În bugetul pentru salarii nu sunt încadrate, spre exemplu, cheltuielile cu Cristian Ghinea. Firma acestuia, Thinking Ahead Research and Consultancy SRL, a încasat pe 6 decembrie 29.313 lei de la USR, dar la capitolul consultanță politică. În 2022, fostul ministru al proiectelor europene a primit lunar de la partid, prin firma sa, sume care au variat între 24.000 de lei lunar și 29.000 de lei.

REPORTAJ. Un castel vechi de secole, din Ardeal, lăsat în voia sorții de beneficiarii retrocedării și de autorități: „Nu sunt fantome aici, doar sărăcie!”
Recomandări
REPORTAJ. Un castel vechi de secole, din Ardeal, lăsat în voia sorții de beneficiarii retrocedării și de autorități: „Nu sunt fantome aici, doar sărăcie!”

Un alt contract de consultanță politică este cu Andrei Constantinescu, suma lunară fiind în jurul a 5.000 de euro (24.599 de lei în luna decembrie). Pe lista persoanelor care oferă consultanță politică apare și Șuică Bogdan Mihai cu un PFA pe care încasează lunar 2.000 de euro de la USR. Suma a crescut în decembrie 2022 la 3.000 de euro.

Sociologul Barbu Mateescu este plătit lunar de USR pentru sondajele de opinie, ultima factură, din luna decembrie, fiind de 17.239 de lei. Suma s-a menținut în jurul acestei valori tot anul trecut.

Cum se promovează USR și cine s-a ocupat de rebranduirea partidului

USR nu se compară însă cu PSD și PNL la capitolul plăților făcute pentru propagandă și promovarea în presă. Cu 5,2 milioane de lei în 2022, partidul condus de Cătălin Drulă se află la mare distanță de principalii competitori electorali.

PSD a dat pentru presă și propagandă peste 54,8 milioane de lei în 2022, de zece ori mai mult decât USR. Social-democrații au refuzat constant în ultimii ani să prezinte cine sunt beneficiarii sumelor plătite din bani publici. Directiva secretizării a fost dată chiar de Marcel Ciolacu, potrivit surselor din conducerea partidului.

PNL se apropie și el de 40 de milioane de lei pentru presă dați anul trecut. Nici Lucian Bode, secretarul general al PNL, nu a prezentat beneficiarii sumelor.

Cele mai mari sume au plecat de la USR către firma Zenvertising SRL, care oferă, potrivit partidului, „servicii de management campanii digitale Facebook și Google și dezvoltare landing page-uri”.

Valoarea totală a contractului a fost anul trecut de 3,6 milioane de lei (peste 700.000 de euro). Firma este condusă de Bogdan Șuică, cel care încasează bani și ca PFA.

Printre campaniile purtate de USR în mediul online în 2022 se numără cele care l-au vizat pe Lucian Bode (PNL), scandalul BMW-urilor și plagiatul, dar și cele împotriva lui Sorin Grindeanu (PSD) și problemelor de la Blue Air. Trebuie precizat că și liberalii, și social-democrații au avut campanii online împotriva USR.

Contractul cu Zenvertising este cel mai mare plătit de la sediul central al USR.

Serviciile creație rebranding USR au revenit firmei Continental Services SRL care a încasat pentru serviciile prestate aproape 6.000 de euro.

Crearea site-ului stoppensiispeciale a mai costat partidul 1.300 de euro și a fost realizată de Soulbrothers.

La finalul lunii decembrie, partidul a plătit Inbox Marketing SRL 600.000 de lei la capitolul cheltuieli privind organizare de activități cu caracter politic. Firma este specializată în distribuția de materiale publicitare (pliante, flyere) direct în cutiile poștale.

Câți bani dau filialele USR presei

Pe lângă banii care pleacă de la centru pentru promovarea USR pe Facebook și Google, organizațiile județene au contracte directe cu presa locală. Informațiile au fost furnizate de USR ca urmare a unei solicitări Libertatea.

Alba

 • Unirea Pres SRL – 21.050 de lei – articole ziar, publicitare ziar, emisiuni radio
 • Carolina Studio SRL – 20.000 de lei – producție video/ emisiuni TV

Arad

 • Special Arad Media SRL – 6.000 de lei – servicii difuzare materiale, comunicate, advertoriale online

Argeș

 • Info Press Smart Top SRL – 6.000 de lei – publicare materiale pe site financiarpress.ro
 • PFA Paul Codunaș – 11.000 de lei – publicare materiale pe site pitesti24.ro
 • MB Agency Complete – 16.500 de lei – servicii promovare în ziarul Ancheta

Bacău

 • Effect Design – 20.753 de lei – Distribuire material de propagandă electorală ziar, printare materiale electorale pliante si flyere
 • Deaprint – 26.000 de lei – printare ziarul Bacăul Contează
 • Mia Atitude – 27.323 de lei – Prestări servicii promoționale, tricouri, sepci, pixuri

Bistrița-Năsăud

 • Simedia Grup SRL – 4.900 de lei – servicii publicitare pe www.bistritaexpress.ro
 • Timp online – 6.000 de lei – materiale propagandă pe www.timponline.ro
 • Lifevision Films SRL – 7.940 de lei – publicare articole de promovare politică

Buzău

 • TV Buzău Trust Campus – 21.420 de lei – promovare media

Constanța

 • Asociația Puterea Civică – 7.700 de lei – articole pe site-ul Ordinea
 • Ziua Tomis SRL – 14.280 de lei – articole presă în Ziarul de Constanța

Hunedoara

 • TMT Media International – 7.140 de lei – publicare articole în Servus Hunedoara

Ialomița

 • Dorama Project SRL – 13.090 de lei – Publicare reclame în săptămânalul Independent
 • SC Lemasoft SRL – 22.500 de lei – publicare articole în Obiectiv Ialomița – online

Iași

 • Alcalin Iași 2G SRL – 6.000 de lei – contract pentru reporteris.ro
 • Reporteris SRL – 18.000 de lei – repoteris.ro

Sibiu

 • Mesagerul de Sibiu SRL – 6.150 de lei- abonament lunar editorial pe site-ul www.mesagerulsibiu.ro
 • Blaga Liliana PFA – 6.250 de lei – abonament lunar editorial pe site-ul www.sibiuindependent.ro
 • Consaf News SRL – 8.700 de lei – prestării servicii media – abonament lunar editorial www.stiridesibiu.ro
 • ODS SRL – 15.470 de lei – prestări servicii media – abonament lunar editorial – www.oradesibiu.ro
 • Next Exit SRL – 29.750 de lei – prestări servicii media – abonament lunar editorial www.turnulsfatului.ro

Suceava

 • Inter-Media SRL – 19.040 de lei – servicii televiziune

Timiș

 • Nova Media SRL – 9.000 de lei – difuzare materiale pe telenovela.ro
 • Inform Media Press SRL – 16.500 de lei – Tion.ro articole PR 36 de ore
 • AHY Office SRL – 32.999 de lei – servicii publicitate online pe site-ul debanat.ro, două advertoriale pe lună

Vâlcea

 • Vâlcea Week – 6.000 de lei – servicii presă
 • MAB Cons Media SRL – 6.000 de lei – mediatizare USR site www.actualitateavrânceana.ro
Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
GSP.RO
Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (1)

Elenuca   •   22.02.2023, 06:59

Politicienii au creat acest mecanism de finantare a partidelor de la buget si acum cheltuie ceea ce si au alocat ,nu ? Dar nu este corect din punct de vedere moral ,deci nu e etic pentru ca deviaza scopul asocierii pentru idei politice (asta ar trebui sa fie un partid) catre ...obtinerea de finantare de la buget .Pacat ca USR participa astfel la acest mecanism . Iar din punct de vedere al rezultatelor guvernarilor de dupa decembrie 1989 ,chiar nici nu merita politica banii acestia !

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Playtech.ro
Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Viva.ro
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Mărturia sfâşietoare a fiicei bătrânului ucis de trei copii de 9, 10 şi 15 ani, pentru o bicicletă: "L-au dezbrăcat, l-au umilit". Minorii pot scăpa nepedepsiţi
Observatornews.ro
Mărturia sfâşietoare a fiicei bătrânului ucis de trei copii de 9, 10 şi 15 ani, pentru o bicicletă: "L-au dezbrăcat, l-au umilit". Minorii pot scăpa nepedepsiţi
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
Știrileprotv.ro
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
Iubirile secrete ale Vasilicăi Tastaman. „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm”
FANATIK.RO
Iubirile secrete ale Vasilicăi Tastaman. „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm”
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Unica.ro
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Horoscop 26 martie 2023. Fecioarele trebuie să nu amestece lucrurile și să ajungă să le reproșeze celor din jur situații pe care nu ei le-au provocat
HOROSCOP
Horoscop 26 martie 2023. Fecioarele trebuie să nu amestece lucrurile și să ajungă să le reproșeze celor din jur situații pe care nu ei le-au provocat
Noutăți de la UBER!
PUBLICITATE
Noutăți de la UBER!