La începutul lunii, Valneva a declarat că vaccinul său anti-COVID, creat cu virus inactivat, a generat un răspuns imun puternic și a fost „în general sigur și bine tolerat la toate grupurile de doze testate, fără probleme de siguranță” pentru prima fază a studiului clinic.
Cu toate astea, producătorul francez de medicamente a susținut că discuţiile cu UE nu au înregistrat ”progrese semnificative” până acum și precizează că nu va mai acorda ”prioritate discuţiilor de furnizare centralizată aflate în desfăşurare cu Comisia Europeană”.
Am consacrat mult timp şi multe eforturi încercând să răspundem exigenţelor procesului de achiziţie centralizată al Comisiei Europene. Ne concentrăm de acum înainte eforturile spre statele membre ale UE şi părţi interesate din afara UE care doresc să includă abordarea noastră cu vaccin inactivat în strategia lor de vaccinare
Preşedintele-director general al grupului, Thomas Lingelbach
În prezent, în UE sunt disponibile vaccinurile de la Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca. Marţi, Agenţia Europeană a Medicamentului a anunțat că există o legătură între al patrulea vaccin autorizat, cel de la Johnson & Johnson, și apariția unor cheaguri de sânge, însă recomandă că beneficiile depășesc riscurile.
Uniunea Europeană anunţase la 12 ianuarie că a încheiat ”discuţii exploratorii” cu Valneva şi are în vedere achiziţia a până la 60 milioane de doze.
Până acum însă nu a fost încheiat un acord definitiv, chiar dacă aprovizionările cu vaccinuri au suferit întârzieri.
Marea Britanie însă a încheiat cu Valneva un acord în iulie 2020, urmat în septembrie de semnarea unui parteneriat referitor la achiziţia potenţială a 190 milioane de doze, pentru maximum 1,4 miliarde de euro.
Iar pentru anul 2021-2022, Marea Britanie a comandat deja 100 milioane, după cum aminteşte Valneva în comunicatul de miercuri.
Vaccinul Valneva nu folosește ARN mesager, precum cele de la Pfizer/BioNTech și Moderna, ci se bazează pe un virus inactiv. Cel de la AstraZeneca se bazează pe un adenovirus, un virus inofensiv care transmite „instrucțiunile” virusului care cauzează COVID-19.
Cele mai frecvente efecte adverse raportate au fost ușoare sau moderate. În plus, studiile au arătat că vaccinul produce niveluri mari de anticorpi împotriva coronavirusului.
Pe baza acestor rezultate, compania a anunțat că va lansa studiile clinice de faza trei la sfârșitul lunii aprilie şi speră în punerea pe piaţă a vaccinului în această toamnă.