Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a decis, săptămâna trecută, ajustarea tarifelor de distribuţie aplicate anul viitor de cele opt firme de distribuţie cu scăderi cuprinse între 3,8% şi 9,4%, măsură care va conduce la o diminuare a facturii energiei electrice plătite de populaţie cu aproximativ
1,9%-2%.
Decizia a fost determinată pe analiza investiţiilor realizate în acest an şi cele pentru 2017, prin care companiile îşi fundamentează preţurile practicate. Reducerea de aproximativ 2% este determinate şi ca urmare a aprobării tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate. „Aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultima instanţă clienţilor casnici va conduce, în anul 2017, la o reducere a acestora cu circa 6,47% faţă de cele aplicate în anul 2016, reducere datorată, în principal, scăderii tarifelor specifice de distribuţie a energiei electrice aprobate în şedinţa de astăzi (marţi, 14 decembrie – n.r.), precum şi reducerii preţului de achiziţie a energiei electrice din contractele reglementate“, au anunţat reprezentanţii ANRE.
În prezent, din energia consumată de populaţie, 30% are preţ reglementat de ANRE (care scade cu 6,47%), iar 70% provine din piaţa liberă de energie. Preşedintele instituţiei, Nicolae Havrileţ, ne-a declarat că impactul final al acestor măsuri înseamnă o reducere a facturii la populaţie cu 2%. Potrivit calendarului stabilit în 2012, piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată de la 31 decembrie 2017.
Citeste materialul pe capital.ro