Mapamondul a intrat în etapa Omicron a pandemiei de coronavirus, iar China intenționează să-și mențină restricțiile stricte la frontiere pe tot parcursul anului. Cea mai populată țară a lumii, peste 1,42 miliarde de locuitori, se pregătește să găzduiască Jocurile Olimpice de iarnă, luna viitoare, și asta se anunță o provocare.
Jocurile Olimpice i-au băgat în alertă maximă
Există rapoarte conform cărora vaccinurile produse de firma națională Sinovac Biotech Ltd. oferă protecție limitată împotriva variantei Omicron, iar acest detaliu va întări hotărârea Chinei de a rămâne cu strategia ”Covid Zero”, au scris analiștii conduși de la Goldman Sachs Group conduși Andrew Tilton într-o notă, marți, 5 ianuarie citătă de Al Jazeera.
Cerințele de carantină pentru călătorii care sosesc din străinătate ar putea fi menținute pentru a evita perturbarea majoră a Jocurilor Olimpice, a reuniunii anuale a legislativului național din martie și a celui de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist din trimestrul al patrulea.
În acest moment, conform worldometers.info, China are 3.359 de persoane infectate, doar 30 fiind în situație critică. În total, autoritățile asiatice au raportat 103.295 de cazuri de la începutul pandemiei, cu peste 95.000 de pacienți recuperați și 4.636 de decese.
Succes la 8.000 de kilometri de casă
Florin Pârvu, 46 de ani, își urmează cariera în Țara Marelui Zid, fostul internațional și campion cu Dinamo București fiind angajatul clubului Henan Jianye. A adunat șase ani în China, ca antrenor, după ce a fost fotbalist în două situații la această grupare, în perioada 1997-1998 și 2004.
Ploieșteanul a povestit pentru Libertatea cum decurge viața sa la 8.000 de kilometri depărtare de locurile natale. În prezent, Pârvu ”a urcat” până la prima echipă a clubului, în staff-ul tehnic al ibericului Antonio Gómez-Carreño Escalona, terminând sezonul pe locul 10, poziția secundă în play-out. Totodată, prahoveanul este ”principalul” echipei U21 a grupării, fiind apreciat de către chinezi, care vor să-i ofere un nou angajament, totul depinzând de dorința românului.
”Testează și închid la nevoie”
”Viața în China în prezent este simplă: testează permanent și închid zona, orașul, dacă e nevoie, atunci când apar câteva cazuri! Politica țării e ”zero cazuri”. Chinezii sunt foarte riguroși. Dacă apare un caz, două, trei, uneori chiar asimptomatice, nu stau la discuții, introduc totul în carantină. Un orășel de un milion de euro, pe lângă Henan, a fost băgat în carantină de la câteva cazuri. Mai ales că urmează Jocurile Olimpice de la Beijing, sunt extrem de atenți, intră imediat în alertă. Vor să facă din China o țară foarte safe”, a mărturisit Florin.
”Aliniați”
Ploieșteanul a relatat cum decurge viața în cea mai populată țară a lumii, dar și una dintre cele mai autoritare. ”Oamenii sunt relaxați, totuși. Cu totul altfel decât în România, de exemplu. Sunt învățați, educați în spiritul acesta, ei poartă masca încă dinaintea pandemiei. Dacă se spune că trebuie teste, vaccin, carantină, se aliniază toți. Chiar așa merg la teste, unele RT-PCR, aliniați! Sunt responsabili și disciplinați. Nu merge să miște vreunul în front, dacă ți se zice să stai la rând sau să faci una, alta, unul nu mișcă! De aceea au ajuns să aibă puține cazuri și decese”, a dezvăluit fostul fotbalist.
O altă lume
Și în contextul ”cazului Djokovic”, extrem de mediatizat, Pârvu a subliniat că în China nu a auzit sau nu știe de tratament preferențial. ”Nu caută să minimalizeze pandemia și indiferent de funcție, de poziție, nimeni nu driblează sistemul. E o țară închisă, se intră greu în China. Rezidenții, ca mine, cu viză de lucru, dar cum aterizezi la Shanghai, te bagă două săptămâni în carantină, indiferent cine ești. Chiar dacă ești vaccinat, eu sunt cu serul chinezesc, Sinovac. Bagă tot lotul, tot grupul, într-un hotel, faci teste, teste și iar teste. După carantina de două săptămâni, practic, urmează o alta, de o săptămână, în zona sau orașul unde mergi. Monitorizare și două teste în acest decurs. Nici naționala de fotbal a Chinei nu este exceptată. Când am jucat play-out-ul, am stat într-o bulă, în campus, la Shanghai, 25 de zile. Mergeam la antrenamente și la meciuri un autocar după altul”, a explicat Florin.
”Nu merge cu falsuri”
Pârvu nu a stat ca la cazarmă în ultimii ani în China, care vrea să devină ”zonă verde Covid”. ”Am ieșit în oraș, la un restaurant, la magazine, când am avut zi liberă. Nu merge cu falsuri, vă zic direct! Cartelele de telefon le cumperi doar cu buletinul. Îți vine un mesaj, cu QR, te autentifică și compania de telefonie, la foarte multe îți scanează chipul, așa că nu merge să intri undeva nevaccinat cu certificatul altuia. Există un istoric digital în care sunt trecute datele, cu toate testele, nu ai ce dribla. Nu mai pun că totul a ajuns să se plătească cu telefonul, rar mai vezi bani cash. Inclusiv taxiul, pui codul QR, pac-pac, scanează, plătești, la revedere! Chinezii sunt foarte tehnologizați, nici nu vă puteți închipui”, a conchis românul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro