O puternică hemoragie cerebrală de grad IV suferită la doar 48 de ore de la naștere i-a schimbat destinul. De atunci, au trecut mai bine de patru ani și Luca Andrei Sîrbu, din Capitală, nu a reușit, cu toate eforturile supraomenești, să iasă din coșmarul care l-a înghițit.

Bolii – tetrapareză spastică – i s-au adăugat complicații severe și acum există pericolul ca, în timpul crizelor spastice, să i se fractureze oasele picioarelor, dar și ale coloanei vertebrale. Viața îi poate fi salvată cu o primă operație făcută în Germania, ale cărei costuri se ridică la 35.000 de euro.

Pentru Luca, lupta pentru supraviețuire a început în pântecul mamei sale. Din momentul în care medicii au depistat că sarcina gemelară aflată în a 16-a săptămână fusese afectată de sindromul transfuzor-transfuzat (n.r. – situație pe cât de rară pe atât de severă care apare în cazul gemenilor identici care primesc cantități inegale de sânge placentar).

O puternică hemoragie de grad IV (urmare a acelui sindrom) a invadat creierul bebelușului născut prin cezariană – cu doar 1,700 kg, dar cu o hemoglobină uriașă (n.r. – 22) – și a lăsat urme adânci în dezvoltarea sa fizică.

Tratamentele nu au putut stopa apariția complicațiilor, iar acestea îi pot fi fatale lui Luca

Verdictul specialiștilor care l-au consultat și tratat pe Luca a făcut ca cerul să se prăvălească peste bieții părinți: tetrapareză spastică severă cu elemente extrapiramidale.

Terapii de dezvoltare și întreținere musculară, vizite aproape zilnice la neurolog, tratamente pentru spasticitate și împotriva durerilor atroce nu au putut decât să țină, cumva, boala sub control.

Însă, ca și cum chinurile îndurate nu ar fi fost de ajuns, micuțul Luca în vârstă de 4 ani și trei luni, a suferit niște complicații extrem de grave care acum îi pun viața în pericol.

Dubla displazie de șold pe care medicii i-au descoperit-o de ceva vreme a făcut ca oasele bazinului să se disloce, să se desprindă și să se ridice spre coloană. Mai mult, atât oasele picioarelor, ale bazinului, dar și ale coloanei vertebrale – atât de slăbite din cauza bolii –  se pot fractura în timpul crizelor spastice provocate de tetrapareză.

“Oasele i se pot rupe, apoi îi pot ceda organele interne”

Drama copilașului nostru a pornit de la acel sindrom care mi-a afectat sarcina gemelară. A urmat hemoragia cerebrală și apoi tetrapareza pe care, de bine de rău, o țineam sub control. Acum însă, lucrurile s-au complicat extrem de rău pentru Luca. A apărut această displazie bilaterală de șold.

Mama lui Luca:

“Din cauza crizelor spastice foarte puternice, oasele picioarelor, dar și cele ale coloanei vertebrale, și așa foarte firave, se pot rupe, apoi îi pot ceda organele interne, ceea ce îi poate fi fatal. În timpul contracțiilor necontrolate, tot corpul i se rigidizează, se arcuiește pe spate, iar riscul ruperii oaselor este unul uriaș”, ne-a mărturisit Adriana Sîrbu, 34 de ani, mama copilului.

Nu poate fi tratat în România

Cum în România niciun specialist ortoped nu s-a încumetat să-l urce pe Luca pe masa de operație, părinții lui au căutat soluția în alte țări. Răspuns au primit de la medicii germani ai spitalului Schön Klinik, din Vogtareuth (n.r. – la 80 de kilometri de München), care au oferit soluția salvatoare după ce l-au consultat pe copilaș și i-au studiat dosarul medical.

Operația la șold – prima dintr-un  lung șir de intervenții chirurgicale ce se pot întinde pe durata unui an – se poate face, ba chiar trebuie intervenit cât mai urgent. Dar pentru asta, băiețelul – aflat în programul de susținere al Fundației Ringier România – are nevoie de sprijin financiar.

“Avem nevoie de 35.000 de euro. Viața lui este în pericol”

În România am făcut tot ce este omenește posibil. Singura șansă a copilului nostru este această primă operație pe care o putem face în Germania. Însă, pentru a ne salva băiețelul, avem nevoie de 35.000 de euro, bani pe care ne este imposibil să-i strângem fără ajutorul fundațiilor și al donatorilor, pe care îi rugăm să ne fie alături.

Mama lui Luca:

“Această displazie este acum mai gravă și mai periculoasă decât tetrapareza care îl chinuie pe Luca de atâția ani. Dacă nu ajungem la operație, starea lui de sănătate se va deteriora extrem de mult și nu știm cum și dacă vom mai putea recupera pierderile… Viața lui este în mare pericol!”, este apelul pe care mama lui Luca îl face către aceia care pot fi alături de copilașul ei.

Și Matei, fratele geamăn al lui Luca, e grav bolnav

Pentru soții Sîrbu, lupta cu bolile care îl macină pe Luca – tetrapareză spastică severă cu elemente extrapiramidale, falimentul creșterii, refluxul gastro-faringian (operat pe când Luca era doar un bebeluș de șase luni), hernia hiatală congenitală (operată la un an și jumătate), dar și displazia bilaterală de șold – este doar o parte a dramei cu care se confruntă.

Fratele geamăn al lui Luca este și el gav bolnav. Copilașul nu vorbește și are probleme de comportament care trebuie tratate. De aceea, situația financiară a soților Sîrbu este una extrem de delicată.

Cei care doresc să îl ajute pe Luca o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «LUCA».

Donează prin sms, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro

* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținută la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.

EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Playtech.ro
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit  la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Observatornews.ro
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
HOROSCOP
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Știrileprotv.ro
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele