Escaladarea conflictului de ani de zile dintre Rusia și Ucraina a declanșat cea mai mare criză de securitate din Europa de după Războiul Rece. Atacurile Rusiei asupra mai multor părți ale Ucrainei ridică spectrul unei confruntări periculoase între puterile occidentale și Moscova.

Deci cum am ajuns aici? Imaginea de la sol se schimbă rapid, dar iată o detaliere a ceea ce deocamdată se întâmplă, scrie CNN.

Mai multe zone din Ucraina au fost atacate joi dimineață, după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat începutul unei „operațiuni militare speciale” și a avertizat cu privire la vărsare de sânge dacă forțele ucrainene nu depun armele.

Mișcarea a venit după luni de speculații cu privire la intențiile Moscovei cu trupele pe care le adunase la granița cu Ucraina. Peste 150.000 de soldați ruși au încercuit țara pe trei părți, ca o seceră, potrivit estimărilor oficialilor de informații din SUA și Ucraina.

Unele dintre aceste forțe au început să treacă peste graniță, trecând în Ucraina din nord în Belarus și spre sud din Crimeea, potrivit Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei. În altă parte, exploziile au răsunat în mai multe orașe, inclusiv în capitala Kiev, acolo unde sâmbătă existau schimburi de focuri.

VIDEO. Ce vrea de fapt Vladimir Putin în Ucraina? Conflictul militar explicat într-o analiză CNN
Un elicopter rusesc cu rachete, fotografiat în Crimeea Foto: Hepta

Atacul coordonat a avut loc la câteva zile după ce Putin a anunțat că Moscova va recunoaște oficial autodeclarele Republici Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR), în regiunea Donbas din estul Ucrainei, ordonând desfășurarea trupelor rusești acolo în ceea ce se credea a fi începutul pentru o confruntare militară mai largă.

6 portrete de dealeri de droguri din România și riscurile atracției pentru cei tineri
Recomandări
6 portrete de dealeri de droguri din România și riscurile atracției pentru cei tineri

Teritoriul recunoscut de Putin s-a extins dincolo de zonele controlate de separatiștii pro-ruși, stârnind semnale de alertă cu privire la intenția de infiltrare a Rusiei în Ucraina.

Rusia a negat în mod repetat că plănuiește un asalt, dar o escaladare a bombardamentelor în estul Ucrainei a sporit temerile că ar putea alimenta violența pentru a justifica un conflict mai larg.

Pe măsură ce situația de la granița cu Ucraina s-a intensificat, NATO și-a ridicat gradul de pregătire a forței sale de răspuns rapid, în timp ce țările membre stau cu trupe în așteptare și au desfășurat batalioane, avioane și nave în regiune. Președintele american Joe Biden a declarat joi că SUA vor desfășura trupe suplimentare în Germania și vor redistribui unele forțe aflate deja în Europa către aliații NATO de pe flancul estic. În ultimele săptămâni, SUA au trimis câteva mii de soldați în țările NATO din Europa de Est. Inclusiv în România.

SUA afirmă că nu intenționează să trimită trupe în Ucraina, care nu este membră NATO. Joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat atacul rusesc drept o „încălcare gravă a dreptului internațional și o amenințare gravă la adresa securității euro-atlantice”.

Bărbatul acuzat de crima multiplă de la Bascov, arestat pentru 30 de zile. Ce a declarat în fața judecătorului
Recomandări
Bărbatul acuzat de crima multiplă de la Bascov, arestat pentru 30 de zile. Ce a declarat în fața judecătorului

Tot joi, SUA au dezvăluit noi sancțiuni care vor întrerupe anumite importuri strategice în Rusia, adăugându-se la o „prima tranșă” de măsuri care vizează două mari instituții financiare, datoria suverană a țării și elitele ruse și membrii familiilor acestora. Biden a promis că lumea va „trage Rusia la răspundere”.

Biden și liderii europeni au avertizat anterior că Rusia ar suferi consecințe grave dacă Putin va merge mai departe cu o invazie mai largă. Dar asta nu a împiedicat Rusia să continue să-și consolideze pozițiile militare.

La sfârșitul anului 2021 și începutul lui 2022, imaginile din satelit au dezvăluit noi desfășurari rusești de trupe, tancuri, artilerie și alte echipamente apărute în mai multe locații, inclusiv în apropierea Ucrainei de Est, Crimeea și Belarus, unde forțele sale participau la exerciții comune cu cel mai apropiat aliat internațional al Moscovei. .

În ciuda faptului că a primit finanțare, instruire și echipamente din partea SUA și a altor țări membre NATO, experții spun că Ucraina ar fi depășită semnificativ de armata Rusiei, care a fost modernizată sub conducerea lui Putin. Dacă ar izbucni un război total între cele două țări, zeci de mii de civili ar putea muri și până la 5 milioane ar putea fi transformați în refugiați, potrivit unor estimări.

STENOGRAME Ce s-a spus în ședința în care oamenii lui Negoiță i-au convins pe consilieri să dea contractul de salubritate tot firmei lui Prigoană
Recomandări
STENOGRAME Ce s-a spus în ședința în care oamenii lui Negoiță i-au convins pe consilieri să dea contractul de salubritate tot firmei lui Prigoană

Ce a pregătit scena conflictului?

Ucraina a fost o piatră de temelie a Uniunii Sovietice până când a votat cu o majoritate covârșitoare pentru independență într-un referendum democratic din 1991, o piatră de hotar care s-a dovedit a fi un glas de moarte pentru superputerea eșuată.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, NATO s-a extins spre est, acceptând ca membre majoritatea națiunilor est-europene care se aflau pe orbita comunistă. În 2004, NATO a primit fostele republici baltice sovietice Estonia, Letonia și Lituania. Patru ani mai târziu, și-a declarat intenția de a oferi Ucrainei aderarea într-o zi într-un viitor îndepărtat – trecând o linie roșie pentru Rusia.

Putin vede extinderea NATO ca pe o amenințare existențială, iar perspectiva aderării Ucrainei la alianța militară occidentală un „act ostil” – o viziune pe care a invocat-o joi într-un discurs televizat, spunând că aspirația Ucrainei de a adera la alianța militară este o amenințare îngrozitoare. 

În interviuri și discursuri, Putin și-a subliniat anterior părerea că Ucraina face parte din Rusia, din punct de vedere cultural, lingvistic și politic. În timp ce o parte dintre populația predominant vorbitoare de limbă rusă din estul Ucrainei simte la fel, o populație mai naționalistă, vorbitoare de ucraineană din vest, a susținut istoric o mai mare integrare cu Europa.

La începutul lui 2014, protestele în masă din capitala Kiev, cunoscută sub numele de Euromaidan, l-au îndepărtat pe un președinte prietenos cu Rusia, după ce acesta a refuzat să semneze un acord de asociere cu UE. Rusia a răspuns anexând peninsula ucraineană Crimeea și promovând o rebeliune separatistă în estul Ucrainei, care a preluat controlul unei părți din regiunea Donbas. În ciuda unui acord de încetare a focului în 2015, cele două părți nu au văzut o pace stabilă, iar linia frontului abia s-a mișcat de atunci. Aproape 14.000 de oameni au murit în conflict și există 1,5 milioane de persoane strămutate intern în Ucraina, potrivit guvernului ucrainean.

În cei opt ani de atunci, Moscova a fost acuzată că s-a implicat într-un război hibrid împotriva Ucrainei, folosind atacuri cibernetice, presiune economică și propagandă pentru a genera discordie. Acele tactici au escaladat în ultimele luni, iar la începutul lunii februarie, Departamentul de Stat al SUA a susținut că Putin pregătea o operațiune, notează CNN.

Ce vrea Putin?

Într-un mesaj lung în iulie 2021, Putin s-a referit la ruși și ucraineni drept „un singur popor” și a sugerat că Occidentul a corupt Ucraina și a scos-o de pe orbita Rusiei printr-o „schimbare forțată a identității”.

Acest tip de revizionism istoric a fost pe deplin afișat în discursul emoționant și plin de nemulțumiri adresat națiunii de luni, anunțând decizia sa de a recunoaște Republicile Populare Donețk și Lugansk, punând în același timp îndoieli asupra propriei suveranități a Ucrainei.

Dar ucrainenii, care în ultimele trei decenii au căutat să se alinieze mai strâns cu instituțiile occidentale precum Uniunea Europeană și NATO, au respins ideea că sunt puțin mai mult decât „marioneta” Occidentului.

De fapt, eforturile lui Putin de a aduce Ucraina înapoi în sfera Rusiei au fost întâmpinate cu o reacție negativă, mai multe sondaje recente arătând că majoritatea ucrainenilor favorizează acum apartenența la alianța militară transatlantică condusă de SUA.

În decembrie, Putin a prezentat SUA și NATO o listă de cerințe de securitate. Principalul dintre ele a fost garanția că Ucraina nu va intra niciodată în NATO și că alianța își va reduce amprenta militară în Europa Centrală și de Est – propuneri despre care SUA și aliații săi au spus în mod repetat că sunt inacceptabile, relatează televiziunea americană în analiza sa.

Putin a indicat că nu este interesat de negocieri îndelungate pe această temă. „Voi sunteți ceil care trebuie să ne dați garanții și trebuie să o faceți imediat, chiar acum”, a spus el la conferința de presă anuală de la sfârșitul anului trecut. „Desfășurăm rachete în apropierea graniței cu SUA? Nu, nu o facem. Statele Unite sunt cele care au venit la noi acasă cu rachetele sale și se află deja în pragul ușii noastre”.

Discuțiile la nivel înalt dintre Occident și Rusia s-au încheiat în ianuarie fără nicio descoperire. Confruntarea i-a lăsat pe liderii Europei să se angajeze într-o frenezie a diplomației navetei, explorând dacă un canal de negocieri stabilit între Franța, Germania, Rusia și Ucraina pentru a rezolva conflictul din estul Ucrainei – cunoscut sub numele de discuții în formatul Normandiei – ar putea oferi o cale de calmare a conflictului. criza actuala.

Într-o conferință de presă cu noul cancelar german Olaf Scholz din 16 februarie, Putin a repetat afirmații nefondate conform cărora Ucraina efectuează un „genocid” împotriva vorbitorilor de limbă rusă din regiunea Donbas și a cerut ca conflictul să fie rezolvat prin progresul păcii de la Minsk – făcând ecou retorică asemănătoare care a fost folosită ca pretext pentru anexarea Crimeei.

Dar la mai puțin de o săptămână mai târziu, după ce Camera superioară a parlamentului Rusiei a aprobat desfășurarea forțelor militare în afara țării pe 22 februarie, Putin le-a spus reporterilor că acordurile de la Minsk „nu mai există”, adăugând: „Ce este de implementat dacă avem a recunoscut aceste două entități?”

Acordurile, cunoscute sub numele de Minsk 1 și Minsk 2 – care au fost încheiate în capitala Belarusului în încercarea de a pune capăt unei sângeroase din estul Ucrainei – nu au fost niciodată pe deplin implementate, problemele cheie rămânând nerezolvate.

Moscova și Kievul erau în conflict cu privire la elementele cheie ale acordului de pace, al doilea dintre ele a fost încheiat în 2015 și prezintă un plan pentru reintegrarea celor două republici separatiste în Ucraina. Președintele ucrainean Volomir Zelenski a declarat recent că nu i-a plăcut niciun punct din acordurile de la Minsk, care necesită dialog cu privire la alegerile locale în regiunile separatiste susținute de Rusia și – deși nu este clar în ce ordine – ar restabili, de asemenea, controlul guvernului ucrainean asupra estului său. frontiere. 

Criticii spun că acordul ar putea oferi Moscovei o influență nejustificată asupra politicii ucrainene.

Putin a răspuns anterior în termeni clari spunând că, indiferent dacă lui Zelenski îi place planul, acesta trebuie implementat. „Îți place sau nu, este datoria ta, dragul meu”, a spus Putin într-o conferință de presă alături de președintele francez Emmanuel Macron. 

Zelenski, un fost comedian și vedetă de televiziune, a câștigat alegerile din 2019 într-un zdrobitor, cu promisiunile de a pune capăt războiului din Donbas, dar puține s-au schimbat. Răspunzând la o întrebare despre limbajul dur și nediplomatic al lui Putin, Zelenski a răspuns în rusă, spunând răspicat: „Nu suntem ai lui”.

Ce susține Ucraina?

Președintele Zelenski a minimizat anterior pericolul unui război total cu Rusia, menționând că amenințarea există de ani de zile și că Ucraina este pregătită pentru o agresiune militară. Dar joi, când Rusia a lansat un atac asupra țării sale, Zelenski a transmis un mesaj emoționant în direct poporului ucrainean, declarând legea marțială în țară.

„Rusia a început astăzi un atac asupra Ucrainei. Putin a început războiul împotriva Ucrainei, împotriva întregii lumi democratice. El vrea să-mi distrugă țara, țara noastră, tot ceea ce am construit, tot ceea ce trăim”, a spus Zelenski într-un videoclip. mesaj postat pe pagina sa oficială de Facebook.

Sâmbătă, acesta a postat pe Facebook un mesaj video din Kievul atacat de ruși: „Sunt aici, nu vom depune armele”.

VIDEO. Ce vrea de fapt Vladimir Putin în Ucraina? Conflictul militar explicat într-o analiză CNN

La Kiev, unde ucrainenii au continuat să-și facă treburile zilnice în timp ce trupele ruse stăteau la granițele lor, străzile erau goale joi. Între timp, orașul a devenit ținta unor atacuri din partea armatei ruse.

În toată țara, rezidenții s-au pregătit pentru cel mai rău – să împacheteze bagaje de evacuare de urgență și să-și facă timp din weekend-uri pentru a se antrena ca rezerviști.

Guvernul Ucrainei insistă că Moscova nu poate împiedica Kievul să construiască legături mai strânse cu NATO sau să se amestece în alt mod în politica sa internă sau externă. „Rusia nu poate împiedica Ucraina să se apropie de NATO și nu are dreptul de a avea un cuvânt de spus în discuțiile relevante”, a declarat Ministerul de Externe într-o declarație pentru CNN.

Tensiunile dintre cele două țări au fost exacerbate de o criză energetică ucraineană din ce în ce mai adâncă, pe care Kievul crede că Moscova a provocat-o intenționat. Ucraina consideră controversata conductă Nord Stream 2 – care conectează livrările de gaz rusești direct către Germania – ca pe o amenințare la adresa propriei securități.

Nord Stream 2 este una dintre cele două conducte pe care Rusia le-a instalat sub apă în Marea Baltică – pe lângă rețeaua tradițională de conducte terestre care străbate Europa de Est, inclusiv Ucraina. Kievul vede conductele din Ucraina ca un element de protecție împotriva invaziei Rusiei, deoarece orice acțiune militară ar putea perturba fluxul vital de gaz către Europa.

După solicitările lui Zelenski și ale administrației americane, cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că va opri certificarea conductei după decizia lui Putin de a ordona trupe să intre în părți din estul Ucrainei, mai notează CNN.

Nord Stream 2 este doar una dintre nenumăratele provocări cu care se confruntă guvernul lui Zelenski. Fostul actor, care a jucat rolul unui președinte la televiziunea ucraineană, a avut un botez brutal de foc în politica din lumea reală de la preluarea mandatului în 2019.

Popularitatea guvernului său a stagnat pe fondul multiplelor provocări politice interne, inclusiv recent al treilea val de infecții cu Covid-19 și o economie aflată în dificultate.

Mulți ucraineni sunt nemulțumiți că guvernul nu și-a îndeplinit promisiunile care l-au adus la putere, inclusiv combaterea corupției în sistemul judiciar al țării. Dar preocuparea mai presantă este eșecul lui Zelenski de a aduce până acum pacea în țară.

Corespondențele din Ucraina:

Urmărește-ne pe Google News
Răducioiu a divorțat în 2018 după 23 de ani de căsnicie, dar cu cine se iubește acum a surprins pe toată lumea. Cine este femeia care l-a cucerit pe fostul atacant al naționalei
GSP.RO
Răducioiu a divorțat în 2018 după 23 de ani de căsnicie, dar cu cine se iubește acum a surprins pe toată lumea. Cine este femeia care l-a cucerit pe fostul atacant al naționalei
ȘOC! Alexia Eram a rupt tăcerea despre salariul Andreei Esca: ‘Vă jur, ăsta e adevărul!’
Playtech.ro
ȘOC! Alexia Eram a rupt tăcerea despre salariul Andreei Esca: ‘Vă jur, ăsta e adevărul!’
A început demolarea unui celebru bloc din Bucureşti, construit ilegal: "Bucăţică cu bucăţică"
Observatornews.ro
A început demolarea unui celebru bloc din Bucureşti, construit ilegal: "Bucăţică cu bucăţică"
Horoscop 11 august 2022. Taurii au destule motive să revină la gânduri mai bune în legătură cu familia și să renunțe la gândurile negre
HOROSCOP
Horoscop 11 august 2022. Taurii au destule motive să revină la gânduri mai bune în legătură cu familia și să renunțe la gândurile negre
Cine este criminalul din Bascov, care și-a omorât cinci membri ai familiei. I-ar fi lovit cu un ciocan
Știrileprotv.ro
Cine este criminalul din Bascov, care și-a omorât cinci membri ai familiei. I-ar fi lovit cu un ciocan
Anunţ de ultimă oră făcut de MApN. FOTO DOCUMENT
Orangesport.ro
Anunţ de ultimă oră făcut de MApN. FOTO DOCUMENT
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
PUBLICITATE
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
Cătălin Scărlătescu, transformare uluitoare după America Express
PUBLICITATE
Cătălin Scărlătescu, transformare uluitoare după America Express
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.