Mergi direct la conținut »
VIDEO/ Consuela, profesoara „altfel” din Rahova. Elevii ei nu stau în bănci și participă fiecare la experimente și activități
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO/ Consuela, profesoara „altfel” din Rahova. Elevii ei nu stau în bănci și participă fiecare la experimente și activități

VIDEO/ Consuela, profesoara „altfel” din Rahova. Elevii ei nu stau în bănci și participă fiecare la experimente și activități

O învățătoare de la o școală de cartier din București transformă fiecare oră într-o piesă de teatru, face experimente, se joacă și îi implică în lecție pe toți cei 35 de elevi pe care îi are.

De Andreea Archip, Bogdan Sorocan (video),

În cartierul Rahova, în spatele blocurilor, este prinsă Școala nr. 280. Pe holuri câțiva părinți vorbesc despre cât de aglomerată e școala. 1500 de elevi care învață în trei schimburi. O fabrică de cunoaștere. Este deja ora 8 jumătate seara și coridoarele muțesc ușor.

Consuela Colțan intră în clasa colorată și începe să scoată din sacoșe: farfurii de unică folosință, ulei, bomboane, o cutie mare cu gheață carbonică. Toate sunt pentru lecția despre circuitul apei în natură. Trei mămici încep să agațe picături de ploaie de tavan. O alta prinde hârtie albastră pe o oală de bucătărie. Încep să aranjeze băncile. Încet-încet clasa începe să se transforme.

Mamele încearcă să înțeleagă la ce-o să folosească fiecare lucru pe care îl pregătesc după indicațiile învățătoarei. Ele n-au avut parte de asemenea ore când erau la școală, așa că experimentează azi același entuziasm ca și copiii lor.

„Cu siguranță învață mai bine pentru că apare și participarea, nu doar predarea care se face de regulă în învățământul de masa și învățarea experiențială care este foarte importantă pentru vârsta lor”, spune Mihaela Roșu, una dintre mămici.

Moș Alfabet și „nepoții” din clasa întâi

A doua zi dimineață copiii se așază lângă ușă și încearcă să trișeze, aruncând o privire în clasă. Se aliniază în șir indian. Fiecare indică de pe o planșă de lângă ușă cum vrea să fie întâmpinat de învățătoare: cu o îmbrățișare, un pupic, o mică poezioară, un dans.

Fiica cea mică a lui Adrian Minune, pe scena „Vocea României“: „Se poate şi fără banii lui tati“. Cum a reacţionat Chirilă după prestaţia sa
Recomandări

Fiica cea mică a lui Adrian Minune, pe scena „Vocea României“: „Se poate şi fără banii lui tati“. Cum a reacţionat Chirilă după prestaţia sa

Consuela Colțan, învățătoarea altfel. Copii aliniați în fața clasei

Aliniați în fața clasei, elevii o așteaptă pe „doamna”

După întâmpinare se înveselesc ca prin minune. Așa că atunci când intră în clasă, deja începe chiuiala, „uau”-urile zgomotoase, țopăiala. Începe să exploreze fiecare colțișor. Învățătoarea lor are și ea emoții. Își dorește să iasă bine lecția.

Puștii de clasa întâi îmbracă halatele și se așază somnoros cu capul pe masă, la îndemnul învățătoarei. Ea își pune repede haina de „Moș Alfabet”: un bătrân cu barbă albă lungă care le aduce copiilor de obicei literele. Dar astăzi le va face doar instructajul despre cum trebuie să lucreze într-un laborator. Moș Alfabet pleacă și Consuela Colțan revine la vocea ei normală și hainele de „doamna”.

Ce a anunțat Elena Udrea despre nașii micuței Eva! Ce s-a întâmplat cu Alina Bica
Recomandări

Ce a anunțat Elena Udrea despre nașii micuței Eva! Ce s-a întâmplat cu Alina Bica

Consuela Colțan, învățătoarea altfel. Copii cu mâna pe sus în clasă

Micii savanți de clasa întâi particip la ora de științe și stau cu mână pe sus

Fiecare copil participă la experimente. Unul pune vopsea în apă, altul ulei, unul amestecă, unul pune o pastilă de calciu efervescent în apă. Exclamațiile nu mai încetează, dar nebunia începe abia când „doamna” pune gheață carbonică în apă și umple clasa de un abur alb. Fiecare grup are câte un norișor alb de abur pe care îl suflă, încearcă să-l taie cu mâinile și la care chiuie ca la un personaj. Cum să înveți mai bine de atât circuitul apei în natură?

Copiii care nu stau în bănci și se implică la ore

Consuela Colțan face adesea astfel de ore. Copiii s-au obișnuit să fie surprinși și se simt și norocoși că o au pe „doamna”. „Mi s-a părut incredibilă lecția, foarte frumoasă și mă bucur că am o astfel de doamnă care să ne facă mereu surprize, și cadouri, și jucării, și de toate. Și mai ales marionetele. Mie îmi plac bunicii și litera B pe care am învățat-o și eu o iubesc foarte mult pe doamna”, spune dintr-o suflare Alexia, o fetiță blonduță, extrem de entuziastă.

Statele care au votat împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru Parchetul European. Cum a votat până la urmă România
Recomandări

Statele care au votat împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru Parchetul European. Cum a votat până la urmă România

Învățătoarea răsuflă ușurată. A fost o oră reușită. Copiii au plecat fericiți și entuziasmați acasă.

„Am început de acum două serii să fac orele astfel, de când am observat că generațiile de copii sunt diferite. Trebuie întotdeauna să vin cu lucruri noi, să fie cât mai interactive activitățile și să-i implic pur și simplu în activitate, astfel încât să manipuleze lucrurile, să participe, să descopere. Învățărarea experiențială și prin descoperire este foarte bună. Mă pregătesc destul de mult și mult mai mult decât dacă aș face lecțiile în mod tradițional. Este nevoie de timp, de resurse materiale, de idei, de documentare. Necesită mai mult timp”, povestește profesoara care are o experiență de 25 de ani în învățământ.

„Ne facem datoria cu tot sufletul”

Și ea se lovește de neajunsurile învățământului românesc, de lipsuri. Reușește însă ca din cele mai banale obiecte de pe acasă să facă minuni la ore. Cumpără materiale din banii ei. Și nu e singurul profesor care face așa, cu pasiune și dedicare.

„Din păcate, nu se vorbește foarte bine de școală, sunt scoase în evidență mai mult lucrurile negative. Dar sunt mulți colegi care au activități interactive și aduc tot felul de noutăți în clasă. Însă da, sunt și neajunsurile sistemului pe care le resimțim acut: numărul mare de copii în clasă, după cum observați, noi suntem într-o școală în care funcționăm în trei schimburi, e foarte dificil să lucrăm în astfel de condiții. Dar ne facem datoria cu tot sufletul și pentru copii, în primul rând”, mai spune profesoara pentru care contează cel mai mult să-i audă pe elevii ei cum chițcăie fericiți.

Consuela Colțan, învățătoarea altfel. Consuela Coltan îmbrățisând un elev

În fiecare dimineață, învățătoarea Consuela Colțan își îmbrățișează elevii

„Îi văd pe ei cum pleacă uneori de la școală și spun că a fost cea mai frumoasă zi și îmi mulțumesc și sunt foarte încântați. Deja eu nu mai pot să fac orele cum le făceam înainte și tot timpul mă gândesc la lucrurile pe care să le aduc în clasă și să le atrag atenția, să le captez atenția cât mai mult”, mai spune Consuela Colțan.

De pe internet copiii pot afla orice, sunt mari meșteri la butonat telefoanele părinților. Așa că la școală au nevoie de un îndrumător în care să aibă încredere, care să nu-i privească de sus, să-i înțeleagă, să-i distreze. Consuela Colțan asta face. Intră în clasă ca pe o scenă unde joacă în piesa învățării. De fiecare data își primește aplauze furtunoase.

Citește și:

Cum sunt investigate crimele comunismului de cel care a fost reînvestit pentru un nou cincinal: școli de vară, mese de protocol, microbuz care nu s-a mișcat aproape deloc

 
 
Close
Închide
  Close