Mergi direct la conținut »
VIDEO/ Pelerinii, după slujba din Blaj: “Li s-a făcut dreptate martirilor noștri!”. Impresii la cald, propriu și figurat, după vizita Papei Francisc
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO/ Pelerinii, după slujba din Blaj: “Li s-a făcut dreptate martirilor noștri!”. Impresii la cald, propriu și figurat, după vizita Papei Francisc

VIDEO/ Pelerinii, după slujba din Blaj: “Li s-a făcut dreptate martirilor noștri!”. Impresii la cald, propriu și figurat, după vizita Papei Francisc

În ciuda căldurii, a oboselii, a cozilor de la barajele de securitate, pelerinii au părăsit Blajul cu fețe senine.

De Maria Andrieș, Bogdan Sorocan (video), Eli Driu (foto),

din Blaj: Maria Andrieș, Eli Driu (foto), Bogdan Sorocan (video)
Când slujba de beatificare s-a încheiat, oamenii s-au desprins din mulțime și s-au răspândit pe străzile în pantă ale orașului.

Magnetism papal

Câteva sute de pelerini, care nu apucaseră bilet pentru vizita Suveranului Pontif s-au aliniat pe lângă gardurile de fier care marcau traseul papamobilului. Dezamăgire, însă. Încă o dată, însă, alaiul de la Vatican a ocolit apropierea de mulțime și a intrat pe o stradă laterală în curia Arhieparhiei de Alba Iulia.

În parcul din centrul orașului, pelerinii s-au așezat și ei pe iarbă sau pe scăunele să mănânce. Sandvișuri de acasă sau înghețată de la gheretele din marginea parcului. La o tarabă mică, din valize, oamenii s-au înghesuit să cumpere magneți de frigider cu Papa Francisc și cu Arhiepiscopul Robu. 3 lei bucata, 5 lei două bucăți, la ofertă. Au fost printre puținele suveniruri de găsit la vânzare, legate strict de eveniment. La altă tarabă, fără mare căutare, se vindeau rozarii, iconițe, tămâie și lumânări.

Fericiți cei osteniți

Pe străzile Blajului, grupurile de pelerini se scurgeau repejor, pe lângă streșinile cu umbră, spre gară, spre autocarele și microbuzele parcate hăt, departe, la câțiva kilometri de Câmpia Libertății. Blajul este un oraș epuizant, dacă-l străbați la pas.

Drumurile lui abrupte, curate ca-n palmă, nu au fărâmă de milă. Pentru a-l vedea pe Papa Îndurării, bătrânii au mers încet, sprijinindu-se cu mâinile de pereții caselor, târându-și crucea sacoșelor de plastic. Unii se opreau să-și tragă sufletul, speriați ca niște școlari că îi ceartă preotul, că rămân în urmă.

Dar nimeni, nimeni nu s-a plâns de greu. “S-a făcut dreptate! Dreptate martirilor greco-catolici. E o zi mare pentru noi, suntem fericiți. Ați simțit emoția astăzi, acolo? Ați văzut ce fel de emoție era? Era deosebită”, spune o doamnă în haine sport, oprită în plin soare.

SPP-istul lui Dumnezeu

În popasurile lor, la umbra blocurilor sau a statuilor, oamenii traduc între ei, în vorbele lor, mesajul Papei. “A venit să ne unească, să ne îndemne la unitatea bisericilor, la iubire”, spune o femeie din Ploiești. Despre Papa Francisc, oamenii vorbesc ca despre “un sfânt pe pământ, un om foarte bun, simplu, care se coboară spre cei mai necăjiți, cei mai sărmani”.

Singur, un călugăr italian alb ca o apariție, cu barbă albă și lungă, straie albe și largi, are unele observații tehnice legate de slujbă. Poate e chiar Dumnezeu sau cineva din SPP-ul lui Dumnezeu. “Altarul a fost cam mic, nu s-au cântat toate cântecele… Dar, în fine, contează să fie oamenii fericiți, să se bucure”.

Înainte de a-și desface sendvișul din folie, călugărul misterios spune că îi place în România, a mai fost de multe ori și va mai veni, cu diverse misiuni.

După ce a schimbat Blajul, „deja se simte că a schimbat ceva aici”, exclamă o doamnă cu pălărie de plajă, Papa s-a înălțat cu elicopterul, într-o zi în care soarele n-a făcut compromis cu norii.


Citește și:

VIDEO | Papa Francisc, mesaj plin de însemnătate pentru romii din Blaj, plecând de la parabola lui Cain și Abel: „Aș dori să-mi cer iertare pentru momentele în care v-am maltratat”

:VIDEO | Pilda Papei Francisc din sânul comunității rome: „Când cineva este lăsat în urmă, familia umană nu mai merge înainte”

Close
Închide
  Close