Mergi direct la conținut »
VIDEO/ Protest
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO/ Protest "cu cântec" al actorilor clujeni pe scena Premiilor UNITER: "Nu mai sunt destui bani la cultură"

VIDEO/ Protest „cu cântec” al actorilor clujeni pe scena Premiilor UNITER: „Nu mai sunt destui bani la cultură”

Un protest inedit a avut loc luni seara, pe scena Teatrului Naţional din Cluj Napoca, în cadrul Galei Premiilor UNITER. Actorii echipei Reactor din Cluj au protestat faţă de reducerea fondurilor AFCN cu 30%, într-un cântec primit cu ropote de aplauze şi ovaţii de cei prezenţi în sală.

De Florin Ghioca,

Refrenul „Nu mai sunt destui bani la cultură” a fost interpretat pe celebra arie „Non piu andrai” (Nu mai zbori) din „Nunta lui Figaro”, de W.A.Mozart. Actorii independenţi de la Reactor, care au primit un premiu din partea British council, au criticat astfel decizia Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale de a reduce cu 30% bugetul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, dar şi faptul că Primăria Cluj-Napoca a alocat un buget insuficient pentru teatrul independent.

„Pentru tot ce am lucrat în ultimii cinci ani sunt doi responsabili: noi, artiştii, şi autorităţile locale şi naţionale. Fără sprijinul vostru, puterea noastră e foarte mică. Deşi anul acesta Ministerul Culturii a decis să reducă cu 30% bugetul AFCN, singurul nostru finanţator major şi deşi Primăria Cluj-Napoca a considerat că ne vom descurca să ducem în spate o stagiune şi un an întreg de evenimente cu un buget de zece ori mai mic decât bugetul acordat Galei Uniter, noi ne bucurăm că suntem aici şi am vrea să putem spune acelaşi lucru şi anul viitor”, a precizat pe scenă actriţa Oana Mardare.

„Nu mai sunt destui bani la cultură, / Nu-i prima nici ultima lovitură / AFCN nu mai ai finanţare, ministerul te-a retezat / Independeţi nu primiţi validare, primăria din buget v-a tăiat”, a cântat corul de actori în aplauzele audienţei.

Gala Premiilor UNITER a ajuns la ediţia a 27-a şi s-a desfăşurat luni seara, pe scena Teatrului Naţional din Cluj Napoca.


Citește și:

VIDEO/ Moment amuzant între Florin Piersic şi Victor Rebengiuc la Premiile UNITER: „Mariana Mihuţ este aici?”

Gala Premiilor UNITER 2019 | Lista completă a câștigătorilor

Close
Închide
  Close