Mergi direct la conținut »
Statistica dezastrelor care aşteaptă să se întâmple: în fiecare săptămână, o casă de copii sau o şcoală ia foc din cauza instalaţiilor electrice proaste
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Statistica dezastrelor care aşteaptă să se întâmple: în fiecare săptămână, o casă de copii sau o şcoală ia foc din cauza instalaţiilor electrice proaste

Statistica dezastrelor care aşteaptă să se întâmple: în fiecare săptămână, o casă de copii sau o şcoală ia foc din cauza instalaţiilor electrice proaste

Descoperit de Libertatea, un contract supraevaluat pentru servicii de verificare a instalaţiilor electrice scoate la iveală un fenomen naţional. Numărul incendiilor provocate de scurtcircuite la instituţiile care adăpostesc copii este în strânsă legătură cu o piaţă reglementată doar pe hârtie. O tragedie poate avea loc în orice moment.

De Cătălin Doscaș,

Oprea Gigel: Da, mă, dar, uite, când i-am zis: «Bă, hai, mă, să facem verificarea P.R.A.M. Că au venit ăştia de la…»
Fane: Dar tu ştii destul de bine că nu el decidea.
Oprea Gigel: Păi, eu ce să fac? Şi i-am spus: uite, hai să facem! Şi verificare nu mai e din 2008.

(…)

Dima Vasile: P.R.A.M.-ul verifică fiecare priză, că d-aia e P.R.A.M. Să vadă dacă fiecare priză are împământare, dacă fiecare priză are…
Nae: Da, exact. Şi dacă priza respectivă este alimentată cu conductor corespunzător…

(…)

Dima Vasile: Am şi eu o rugăminte mare!
Iliuță: Ia zi!
Dima Vasile: E d-aia cât casa.
Iliuță: Îhî.
Dima Vasile: Poţi să-i rogi pă băieţii ăia să-mi dea PRAMU cu 01 sau cu 30 iulie? Sau cu…
Iliuță: Îhî, hai că vorbesc
Extras din rechizitoriul întocmit în urma incediului de la Maternitatea Giuleşti.

Doi muncitori încearcă să scape de răspundere.

Discuţiile telefonice interceptate de procurori au loc la scurt timp după incendiul de la Maternitatea Giuleşti, din august 2010.

Tragedia, care a şocat întreaga ţară, a însemnat şase bebeluşi ucişi de flăcări şi cinci care au rămas mutilaţi pe viaţă.

Totul după ce o banală priză a luat foc.

Personajele de mai sus făceau parte din corpul tehnic al maternităţii.

Iar P.R.A.M. reprezintă un termen specific folosit de specialiştii în domeniu când vine vorba despre ITP-ul instalaţiilor electrice la clădiri.

Trec 8 ani.

O legătură „neizolată”

28 mai 2018, cartierul Rahova.

În toiul nopţii, un cablu din pod se încinge, iar lemnul de brad folosit la structura acoperişului de la Școala 124 din Capitală se aprinde în câteva minute.

Pentru a stinge focul, 20 de autospeciale şi zeci de pompieri s-au luptat cu flăcările ore în şir.

Incendiul s-a produs noaptea, când în clădire nu se afla decât un paznic, care a reușit să se salveze.

Școala 124 din Capitală nu avea autorizație ISU

Până dimineaţă, 750 de elevi rămân fără şcoală. Ulterior, sunt redistribuţi la unităţile din imediata vecinătate şi aşa aglomerate.

Cauza incediului: un scurtcircuit la instalaţia electrică veche.

Mai trece un an.

17 ianuarie 2019, Oradea.

La prima oră a dimineţii, opt copii cu dizabilităţi se află într-un microbuz, în drum spre şcoală.

La câteva minute după, în urma lor, centrul de plasament de pe strada Albinelor din Oradea ia foc.

În centrul de plasament pentru copii cu dizabilităţi din Oradea locuiau 8 minori, cu vârste între 7 şi 18 ani (Foto: bihoreanul.ro)

30 de pompieri reuşesc să stingă flăcările, care au pornit tot de la acoperiş, după mai bine de două ore.

Şi în acest caz, copiii sunt redistribuiţi în centrele de plasament din imediata vecinătate.

Cauza oficială? „Efectul termic al curentului electric şi aparatele electrice lăsate sub tensiune şi nesupravegheate”. Traducerea: tot un scurtcircuit.

Anatomia dezastrelor

De ce am prezentat aceste exemple?

Incendiile de la Școala 124 din Ferentari şi de la centrul de plasament pentru copii cu dizabilităţi din Oradea au lăsat în urmă, din fericire, doar pagube materiale.

Primul a fost intens mediatizat. Despre cel de-al doilea, doar presa locală a vorbit.

Astfel de incidente nu sunt izolate. Dimpotrivă.

La nivel naţional, statistica este înfiorătoare.

Acum o lună, ziarul publica o investigaţie jurnalistică despre o serie de contracte supraevaluate pentru verificarea prizelor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului din Sectorul 6 al Capitalei.

Dincolo de preţurile umflate de peste zece ori, firma este neautorizată!

Ea ar trebui să împiedice incendiile şi accidentele electrice care ar putea avea loc în zeci de imobile administrate de Primăria Sectorului 6, dar ea însăși nu are autorizație.

Cazul de la DGASPC Sector 6 reprezintă doar vârful aisbergului.

1 din 5 contracte scoase la licitaţie ar fi supraevaluate şi câştigate de firme neautorizate, susțin surse din piață.

“Ne referim numai la achiziţiile din platforma SEAP, dar în realitate numărul e mult mai mare, deoarece multe instituţii nu folosesc platforma tocmai din acest motiv, ca să nu fie depistate”, au explicat pentru Libertatea sursele din piaţă.

Mecanismul nu e complicat şi ţine de un circuit al banilor.

Serviciile sunt supraevaluate ca parte a unei metode clasice de trucare a licitaţiilor.

În dosarul de achiziţie, oferta cea mai mică este mascată de cel puţin alte două oferte, la rândul lor umflate, susţin specialiştii.

Aşadar, o suveică ce în astfel de situaţii pune siguranţa pe ultimul loc.

Plecând de la acest aspect, ziarul a cerut Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă statistica pe ultimii trei ani cu privire la instituţiile care au luat foc din cauza defecţiunilor la instalaţiile electrice ori improvizaţii la acestea.

154 de clădiri au ars între 2016 şi 2018.

În medie, sunt patru incendii pe lună – unul pe săptămână.

Statistica conține doar grădiniţe, şcoli primare sau gimnazii, licee, spitale, case de copii sau case de corecţie şi unităţi spitaliceşti. Nu include alte instituţii publice.

Electric El Dorado

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei(A.N.R.E.) este instituţia care teoretic ar trebuie să ştie dacă verificările electrice au fost făcute în realitate şi dacă societăţile contractate de instituţiile publice sunt autorizate în acest sens.

În ultimii doi ani, A.N.R.E. a sancționat doar un singur operator economic care a desfășurat activități de verificare P.R.A.M. fără a deține atestatul sau autorizația necesară, ca urmare a unei sesizări.

“Firma riscă o sancţiune contravenţională. După notificare, se întocmeşte un mandat. În primul se poate vedea dacă lucrarea a fost executată, pentru că se întocmesc anumite seturi de documente. De la contract până la procese verbale de recepţie. Riscurile ar fi ca situaţia constatată în urma verificărilor P.R.A.M. să nu fie cea reală”, au explicat pentru Libertatea surse din cadrul A.N.R.E.

De ce nu are Autoritatea un departament special, care să verifice instituţiile publice prin sondaj, e greu răspuns.

Ce este simplu e că şi în acest domeniu hoţul neprins e negustor cinstit.

Şi asta într-o piaţă cu mii de firme, multe neautorizate, care au posibilitatea să facă verificări din pix sau să antedateze documente, după cum au constatat procurorii în urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti.


Citește și: 

VIDEO / Preţuri supraevaluate de peste zece ori pentru testarea instalațiilor electrice ale Direcției Protecția Copilului Sector 6

Close
Închide
  Close